Annonsørinnhold
 Med et Oasen Junior Orangeri kan du skape din egen oase i hagen – uansett vær og vind.
Med et Oasen Junior Orangeri kan du skape din egen oase i hagen – uansett vær og vind. Bilde: Grønt Fokus

Dyrk sunn mat i eget drivhus

Ingenting smaker så godt som søte, røde tomater eller knasende sprø agurker du plukker rett fra busken. Med eget drivhus kan du dyrke nesten hva du vil.

Mesteparten av grønnsakene vi spiser i Norge importeres fra utlandet – også om sommeren. Hvorfor? Vårt lille, langstrakte land langt mot nord er rett og slett ikke tilpasset dyrking av eksotiske vekster som tomat, paprika og agurk.

 

Tomatene trives dårlig hvis temperaturen går under 12 grader. Det unngår du hvis du dyrker i drivhus.

Forlenger sesongen

Og det er nettopp her det geniale med drivhus slår inn: I stedet for å vente til nærmere midtsommer med å plante ut i kjøkkenhagen, kan du starte tidlig på våren og avslutte langt utpå høsten.

Det er mange fordeler med å dyrke grønnsaker som tomat og agurk i drivhus. Som nevnt kan du forlenge sesongen i begge retninger. For eksempel tomater trenger en lang vekstsesong med mye sol for å rekke å bli modne.

Det varierer fra sort til sort, men det er som regel tre måneders utviklingstid fra du planter ut til du kan høste modne tomater. Det vil si at hvis du planter ut tomatene i midten av mai, kan du tidligst høste tomater i midten av august.

Det sier seg dermed selv at det mange steder i landet vil være tilnærmet umulig å lykkes med tomater på friland. Det samme gjelder for eksempel agurk, melon, chili og paprika.

 

Chili og paprika er eksempler på vekster som er mye lettere å dyrke i drivhus enn utendørs i Norge.

Ulike bruksmåter

Det er mange måter du kan bruke et drivhus til å dyrke i. Noen har varme i drivhuset året rundt og bruker det til å overvintre for eksempel pelargonier, oliventrær og sitrus.

Andre starter drivhussesongen i mars-april når det er tid for såing, og bruker drivhuset til å forkultivere småplanter. Hvis du sår mye sommerblomster selv, er det en stor fordel å komme tidlig i gang, slik at du får tidligere blomstring.

Grønnsaker som senere skal flyttes ut i kjøkkenhagen kan også få en «flying start» i drivhuset. For eksempel rødbeter, grønnkål, rosenkål og brokkoli trenger ganske lang tid på å bli ferdig – det lønner seg derfor å så tidlig i sesongen.

 

Noen tomatsorter blir flere meter høye. I et drivhus kan de bindes opp slik at du bokstavelig talt kan dyrke i høyden.

 

Salat tar ikke så lang tid å dyrke, plukksalat blir ferdig på fire-seks uker fra såing til høsting, men også dette er det praktisk å dyrke i drivhus. For det første kan du starte mye tidligere og få høsteklar salat før det er noe særlig vekstforhold ute.

For det andre slipper du at avlingen blir oppspist av brunsnegler hvis du har mye av det i hagen. Å dyrke salat med brunsnegler i hagen er i praksis som å fôre sneglene – i et drivhus er det mye lettere å ha kontroll på hva som kommer inn og ut.

 

Drivhuset Spira Mur blir en naturlig del av kjøkkenhagen.

Du vet hva du spiser

Det er helt opp til deg hva og hvordan du dyrker, men med et drivhus har du i hvert fall muligheten til å lykkes med veldig mye forskjellig.

Du vil kanskje ikke klare å dyrke så mye at du slipper å kjøpe grønnsaker på butikken, men fra juli og utover høsten vil du stort sett kunne gå og hente knasende sprø grønnsaker fra egen avling. En utrolig tilfredsstillelse.

Har du barn gir du dem en svært verdifull kunnskap om hvor maten vi spiser egentlig kommer fra – og hvor lang tid det tar fra du setter et frø i jorda til maten ligger på tallerkenen.

Er du opptatt av å dyrke økologisk, er det også lettere å lykkes med drivhus. Det er enklere å skape optimale vekstforhold, du får sunnere og sterkere planter, og kan holde skadedyrene unna.

 

Det er viktig å slappe av i hagen også, derfor er det smart å ha noen gode hagemøbler i eller utenfor drivhuset.

Bestill ditt drivhus nå

Siden 1992 har sørlandsbedriften Grønt Fokus gjort sommeren lengre gjennom å tilby sine kunder drivhus og hagestuer tilpasset barske norske værforhold. Produktene kan du bestille direkte i nettbutikken og få levert hjem til deg – eller du kan besøke en av de fire butikkene som ligger i Oslo, Kristiansand, Stavanger og Bergen.  

Et kvalitetsdrivhus er en stor investering – men den får du mangedobbelt igjen i form av gleden av å kunne dyrke egen mat – uten bruk av sprøytemidler og med en smak som er langt bedre enn de grønnsakene du får kjøpt i butikken.

 

Er du plaget av at snegler og fugler spiser jordbærene? Det slipper du med denne løsningen.

 

Annonsørinnhold: Dette er en kommersiell artikkel skrevet av Bonnier Creative Studio  

 

 

 

17. april 2018
Mer om Dyrking og planting

Slik dyrker du jordskokk

Å dyrke jordskokk er enkelt. Du putter knollene i jorda om våren. Utover høsten og vinteren kan du høste kilovis med jordskokk.

ANNONSØRINNHOLD

Tips til dyrking i drivhus

Rebecca Strömblad fra Willab Garden forteller deg hvordan du enkelt skal komme i gang med dyrkingen i drivhuset og hva det er viktig å huske på.

Disse staudene egner seg best til buketter

Her får du full oversikt over hvilke stauder som egner seg som snittblomster og hvordan du får buketten til å vare lengst mulig.

Slik får du plantene til å overvintre inne

Sommeren er over, og det haster å flytte inn planter som skal overvintre. Disse tipsene guider deg til vinterlagringen. 

Tid for å samle frø fra hagen

Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra...

Derfor bør du ikke beskjære trær og busker når det regner

Du kan helt fint beskjære busker og trær på høsten, men du må gjøre det når det er tørt i været.

Derfor er natron et vidundermiddel for hagen

Vink farvel til kålormer og kompostlukt, og ønsk spirende blomster og frodig jord velkommen. Vi viser deg hvorfor hagen din elsker natron.

Slik får du en fargerik høsthage

Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!

Slik dyrker du din egen hvitløk

Hvitløk (Allium sativum) er en løk alle har et forhold til. Her får du vite hvordan du dyrker din egen hvitløk.

Hvorfor blir bladene på plantene mine gule?

Gule blader på planter er et vanlig symptom på at planten er syk, men det finnes faktisk en måte for å komme problemet til livs. 

Tid for vårdugnad i hagen

Begynner det å bli vår i hagen din? Det er litt for tidlig å plante ut sommer­blomster og grønnsaker ennå – men mange andre arbeidsoppgaver du kan...

Disse blomstene tåler kulde

Våren er her og snart er det påske. Her får du tips til hvilke blomster som tåler noen kuldegrader.

Dyrk egne poteter på terrassen

Det er superenkelt å dyrke egne poteter på terrassen. Alt du trenger er en potetpotte og rikelig med vann.

Ny hage på gammel tomt

I en over 80 år gammel hage i Olden i Nordfjord, er det skapt et frodig uterom med nye planter. Kun blodbøken fra 30-tallet fikk lov å bli igjen i den...