hvordan dyrke hvitøk
Bli selvforsynt med hvitløk! Hvitløk er lett å dyrke. Den kan settes både høst og vår, men høstplanting av hvitløk gir den beste avlingen. Bilde: iStockphoto

Slik dyrker du din egen hvitløk

Hvitløk (Allium sativum) er en løk alle har et forhold til. Her får du vite hvordan du dyrker din egen hvitløk.

Om hvitløk

Hvitløk (Allium sativum) er en plante i løkfamilien som er nært beslektet med vanlig løk (kepaløk), sjarlottløk, purreløk og ramsløk. Hvitløk vokser ikke vilt, men har sannsynligvis oppstått ved kultivering.

Opprinnelig kommer hvitløk fra Øst- eller Sentral-Asia, og den kom til Europa i middelalderen.

Hvitløk er enkel å dyrke og i mildt klima kan den dyrkes året rundt. Her i Norge anbefales det å sette den i perioden september - november. Da kan du høste din egen hvitløk neste sommer. 

Her får du vite det du trenger om dyrking av hvitløk:

Jord

Du kan dyrke hvitløk i de fleste jordtyper, men ifølge solhatt.no trives hvitløken best i veldrenert, porøs og moldholdig jord med en pH mellom 6,5 og 7.

Tung leirjord er mindre egnet på grunn av risiko for råte og dårlig overvintring under fuktige forhold.

Husk også at hvitløk trives best på en åpen og solrik plass.

Gjødsling av hvitløk

Hvitløken har et grunt rotsystem og derfor er den avhengig av god næringstilgang. Det anbefales ikke å bruke fersk husdyrgjødsel, men heller bruke godt omdannet gjødsel eller bokhasikompost før løkene settes i jorden. 

Komposten bør ligge i rotsonen til hvitløken, det vil si maks 30 centimeter dypt.

Hvitløkens vekstsesong er ganske kort, og trenger mesteparten av næringen i juni. I slutten av mai eller begynnelsen av juni bør du derfor tilføre hvitløken lett tilgjengelig nitrogen - for eksempel brenneslevann eller gjødselpellets.

Sorter hvitløk

Det finnes mange sorter hvitløk. Fra helt hvite til mer røde og rørlilla. Sortene deles ofte inn i softneck- og hardneck-sorter.

Ifølge agropub har soft-neck en krans av store fedd ytterst, mens det indre av løkene består av flere små fedd. Stengelen er bløt, så denne typen kan flettes.

Hard-neck har store fedd som ligger i en enkel krans rundt om en hard stengel. På toppen av stengelen dannes et vekslende antall toppløk, likesom etasjeløk. Hvis toppløkene settes kan de i løpet av et par år utvikle seg til store løker.

Det finnes også hvitløk som ikke har fedd, disse kalles også kinesisk hvitløk. Disse består av ett rundt "fedd", men smak og bruksområde er det samme som for vanlig hvitløk. For de som bruker mye hvitløk, er det selvsagt en fordel å slippe å rense så mange fedd.

Av de mer kjente sortene hvitløk brukes Thermidrome til høstsetting.

Kjøp setteløk

Du kan bruke hvitløk som du har kjøpt i butikken, men det anbefales å kjøpe løker som er produsert for setting. Setteløk kan du handle på gartnerier, hagesentre eller på nett.

Grunnen til at hvitløk fra butikken ikke anbefales, er at de kan være infisert med kvitråte, virus og nematoder. Butikk-hviløk kan også ha blitt behandlet for å forhindre spiring.

Hvis du likevel vil prøve å plante en hvitløk fra butikken, så kan det gå greit. Går det bra har du vært heldig, mest sannsynlig fordi du bor slik til at det er mildt nok eller at det tilfeldigvis var en sort med de rette egenskapene.

Planting

Den beste tiden for planting av hvitløk er på høsten før frosten kommer. Den kan også settes i jorda på våren, men avlingen blir mye bedre ved høstplaning.

Når du skal plante løkene skal løkene tas fra hverandre rett før planting. Du bør også sortere små og store fedd før planting. Plant de små og store løkene hver for seg, det er nemlig de store feddene som gir de største hvitløkene. De minste feddene kan du høste som vårløk.

Feddene plasseres med spissen opp på cirka 5-6 centimeters dybde.

 – Anbefalt planteavstand er 12-15 cm i raden og 30 cm mellom radene. Et kilo settehvitløk tilsvarer cirka 11-12 løk, og en løk har i gjennomsnitt 10-11 fedd. Ved en planteavstand på 30×12 cm trengs det cirka 28 fedd per kvadratmeter, som tilsvarer cirka 2-3 settehvitløk, skriver solhatt.no.

Dyrk hvitløkskudd inne

Hvitløkskudd er perfekte å dyrke inne i potte og de trenger heller ikke vekstlys. Plant feddene enkeltvis i en tett potte. Etter en ukes tid på kjøkkenbenken vil det skyte opp fine grønne skudd som kan spises. 

Hvitløkskuddene er mildere i smaken enn selve hvitløken og er perfekte å klippe opp som gressløk. Forskning viser at hvitløkskudd

Stell av hvitløk

Selv om den er ganske hardfør, kan du med fordel dekke til med halm eller løv på snøfattige vintre. Dekket bør fjernes tidlig om våren slik at vårsola kan varme opp bakken.

Ellers er det viktig å holde såbedet fritt for ugras, da hvitløken ikke klarer å utkonkurrere ugraset.

Hvitløkene må også vannes, men vær oppmerksom på at for mye vann de siste to ukene før høsting kan føre til soppsykdommer som kan føre til at lagringstiden nedsettes.

Høsting, tørking og lagring

Det beste tidspunktet for å høste hvitløk er i slutten av juli eller i begynnelsen av august, når de nederste bladene begynner å visne.

Du kan selvsagt høste hvitløk rett fra jorda og bruke den som fersk hvitløk, men hvis hvitløken skal lagres må den høstes før skallet som er rundt feddene spretter opp.

Hvis du skal lagre løken må du også tørke den før lagring. Den skal tørke på et solrikt, tørt og luftig sted. Tørketiden er en til to uker.

Tørket hvitløk kan lagres på en tørr og luftig plass, gjerne ved 0-2 grader og under 75 prosent luftfuktighet.Riktig lagret hvitløk holder seg i rundt seks måneder.

For høy temperatur og luftfuktighet kan føre til at løkene begynner å spire og at den etter hvert vil mugne og råtne.

Kilder: agropub.no, solhatt.no og idenyt.dk

9. august 2018
Mer om Dyrking og planting

Slik dyrker du jordskokk

Å dyrke jordskokk er enkelt. Du putter knollene i jorda om våren. Utover høsten og vinteren kan du høste kilovis med jordskokk.

ANNONSØRINNHOLD

Tips til dyrking i drivhus

Rebecca Strömblad fra Willab Garden forteller deg hvordan du enkelt skal komme i gang med dyrkingen i drivhuset og hva det er viktig å huske på.

Disse staudene egner seg best til buketter

Her får du full oversikt over hvilke stauder som egner seg som snittblomster og hvordan du får buketten til å vare lengst mulig.

Slik får du plantene til å overvintre inne

Sommeren er over, og det haster å flytte inn planter som skal overvintre. Disse tipsene guider deg til vinterlagringen. 

Tid for å samle frø fra hagen

Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra...

Derfor bør du ikke beskjære trær og busker når det regner

Du kan helt fint beskjære busker og trær på høsten, men du må gjøre det når det er tørt i været.

Derfor er natron et vidundermiddel for hagen

Vink farvel til kålormer og kompostlukt, og ønsk spirende blomster og frodig jord velkommen. Vi viser deg hvorfor hagen din elsker natron.

Slik får du en fargerik høsthage

Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!

Hvorfor blir bladene på plantene mine gule?

Gule blader på planter er et vanlig symptom på at planten er syk, men det finnes faktisk en måte for å komme problemet til livs.

Tid for vårdugnad i hagen

Begynner det å bli vår i hagen din? Det er litt for tidlig å plante ut sommer­blomster og grønnsaker ennå – men mange andre arbeidsoppgaver du kan gjøre.

 Med et Oasen Junior Orangeri kan du skape din egen oase i hagen – uansett vær og vind.
Annonsørinnhold

Dyrk sunn mat i eget drivhus

Ingenting smaker så godt som søte, røde tomater eller knasende sprø agurker du plukker rett fra busken. Med eget drivhus kan du dyrke nesten hva du vil.

Disse blomstene tåler kulde

Våren er her og snart er det påske. Her får du tips til hvilke blomster som tåler noen kuldegrader.

Dyrk egne poteter på terrassen

Det er superenkelt å dyrke egne poteter på terrassen. Alt du trenger er en potetpotte og rikelig med vann.

Ny hage på gammel tomt

I en over 80 år gammel hage i Olden i Nordfjord, er det skapt et frodig uterom med nye planter. Kun blodbøken fra 30-tallet fikk lov å bli igjen i den...