Slik dyrker du din egen hvitløk

Hvitløk (Allium sativum) er en løk alle har et forhold til. Her får du vite hvordan du dyrker din egen hvitløk.

Du kan dyrke hvitløk i hagen

Om hvitløk

Hvitløk (Allium sativum) er en plante i løkfamilien som er nært beslektet med vanlig løk (kepaløk), sjarlottløk, purreløk og ramsløk. Hvitløk vokser ikke vilt, men har sannsynligvis oppstått ved kultivering.

Opprinnelig kommer hvitløk fra Øst- eller Sentral-Asia, og den kom til Europa i middelalderen.

Hvitløk er enkel å dyrke og i mildt klima kan den dyrkes året rundt. Her i Norge anbefales det å sette den i perioden september – november. Da kan du høste din egen hvitløk neste sommer. 

Her får du vite det du trenger om dyrking av hvitløk:

Jord

Du kan dyrke hvitløk i de fleste jordtyper, men ifølge solhatt.no trives hvitløken best i veldrenert, porøs og moldholdig jord med en pH mellom 6,5 og 7.

Tung leirjord er mindre egnet på grunn av risiko for råte og dårlig overvintring under fuktige forhold.

Husk også at hvitløk trives best på en åpen og solrik plass.

Gjødsling av hvitløk

Hvitløken har et grunt rotsystem og derfor er den avhengig av god næringstilgang. Det anbefales ikke å bruke fersk husdyrgjødsel, men heller bruke godt omdannet gjødsel eller bokhasikompost før løkene settes i jorden. 

Komposten bør ligge i rotsonen til hvitløken, det vil si maks 30 centimeter dypt.

Hvitløkens vekstsesong er ganske kort, og trenger mesteparten av næringen i juni. I slutten av mai eller begynnelsen av juni bør du derfor tilføre hvitløken lett tilgjengelig nitrogen – for eksempel brenneslevann eller gjødselpellets.

Sorter hvitløk

Det finnes mange sorter hvitløk. Fra helt hvite til mer røde og rørlilla. Sortene deles ofte inn i softneck- og hardneck-sorter.

Ifølge agropub har soft-neck en krans av store fedd ytterst, mens det indre av løkene består av flere små fedd. Stengelen er bløt, så denne typen kan flettes.

Hard-neck har store fedd som ligger i en enkel krans rundt om en hard stengel. På toppen av stengelen dannes et vekslende antall toppløk, likesom etasjeløk. Hvis toppløkene settes kan de i løpet av et par år utvikle seg til store løker.

Det finnes også hvitløk som ikke har fedd, disse kalles også kinesisk hvitløk. Disse består av ett rundt «fedd», men smak og bruksområde er det samme som for vanlig hvitløk. For de som bruker mye hvitløk, er det selvsagt en fordel å slippe å rense så mange fedd.

Av de mer kjente sortene hvitløk brukes Thermidrome til høstsetting.

Kjøp setteløk

Du kan bruke hvitløk som du har kjøpt i butikken, men det anbefales å kjøpe løker som er produsert for setting. Setteløk kan du handle på gartnerier, hagesentre eller på nett.

Grunnen til at hvitløk fra butikken ikke anbefales, er at de kan være infisert med kvitråte, virus og nematoder. Butikk-hviløk kan også ha blitt behandlet for å forhindre spiring.

Hvis du likevel vil prøve å plante en hvitløk fra butikken, så kan det gå greit. Går det bra har du vært heldig, mest sannsynlig fordi du bor slik til at det er mildt nok eller at det tilfeldigvis var en sort med de rette egenskapene.

Planting

Den beste tiden for planting av hvitløk er på høsten før frosten kommer. Den kan også settes i jorda på våren, men avlingen blir mye bedre ved høstplaning.

Når du skal plante løkene skal løkene tas fra hverandre rett før planting. Du bør også sortere små og store fedd før planting. Plant de små og store løkene hver for seg, det er nemlig de store feddene som gir de største hvitløkene. De minste feddene kan du høste som vårløk.

Feddene plasseres med spissen opp på cirka 5-6 centimeters dybde.

 – Anbefalt planteavstand er 12-15 cm i raden og 30 cm mellom radene. Et kilo settehvitløk tilsvarer cirka 11-12 løk, og en løk har i gjennomsnitt 10-11 fedd. Ved en planteavstand på 30×12 cm trengs det cirka 28 fedd per kvadratmeter, som tilsvarer cirka 2-3 settehvitløk, skriver solhatt.no.

Dyrke hvitløk i bed i hagen

Dyrk hvitløkskudd inne

Hvitløkskudd er perfekte å dyrke inne i potte og de trenger heller ikke vekstlys. Plant feddene enkeltvis i en tett potte. Etter en ukes tid på kjøkkenbenken vil det skyte opp fine grønne skudd som kan spises. 

Hvitløkskuddene er mildere i smaken enn selve hvitløken og er perfekte å klippe opp som gressløk. Forskning viser at hvitløkskudd

Stell av hvitløk

Selv om den er ganske hardfør, kan du med fordel dekke til med halm eller løv på snøfattige vintre. Dekket bør fjernes tidlig om våren slik at vårsola kan varme opp bakken.

Ellers er det viktig å holde såbedet fritt for ugras, da hvitløken ikke klarer å utkonkurrere ugraset.

Hvitløkene må også vannes, men vær oppmerksom på at for mye vann de siste to ukene før høsting kan føre til soppsykdommer som kan føre til at lagringstiden nedsettes.

Høsting, tørking og lagring

Det beste tidspunktet for å høste hvitløk er i slutten av juli eller i begynnelsen av august, når de nederste bladene begynner å visne.

Du kan selvsagt høste hvitløk rett fra jorda og bruke den som fersk hvitløk, men hvis hvitløken skal lagres må den høstes før skallet som er rundt feddene spretter opp.

Hvis du skal lagre løken må du også tørke den før lagring. Den skal tørke på et solrikt, tørt og luftig sted. Tørketiden er en til to uker.

Tørket hvitløk kan lagres på en tørr og luftig plass, gjerne ved 0-2 grader og under 75 prosent luftfuktighet.Riktig lagret hvitløk holder seg i rundt seks måneder.

For høy temperatur og luftfuktighet kan føre til at løkene begynner å spire og at den etter hvert vil mugne og råtne.

Kilder: agropub.no, solhatt.no og idenyt.dk