Einer – en eventyrlig busk

Vanlig einer er en karakterplante i Norge, og den vokser over hele landet opp til 1700 m høyde. De største artene kan bli opp til 6 meter høye og nærmere 170 år gamle. I den norske floraen finnes kun én art, men på verdensbasis finnes det over 50-60 arter.



Vanlig einer er en karakterplante i Norge, og den vokser over hele landet opp til 1700 m høyde. De største artene kan bli opp til 6 meter høye og  nærmere 170 år gamle. I den norske floraen finnes kun én art, men på verdensbasis finnes det over 50-60 arter.

Einebær – godt til viltsaus

Einer har hatt stor betydning i folketro og folkemedisin, og få planter har fått så mange navn som den. Av noen lokalnavn kan blant annet brisk og brake nevnes. Einer ble først brukt av de gamle greske legene, og den blir ennå brukt i helsebringende artikler. Tidligere ble den brukt for å kurere slangebitt og til å beskytte mot infeksjonssykdommer som pest. Det mest vanlige i dag, er å bruke einerbær i viltsaus og i gin.

bildetekst

Solelskende planter

Den vanligste typen er vanlig einer (Juniperus communis). Her finnes det etter hvert en rekke utvalgte sorter med norsk opprinnelse, både fra fjellet og fra sjøen. Kystutvalgene av norske planter passer godt på hytta i skjærgården. Vanlig einer finnes i vokseformer fra krypende kompakte til slanke søyler. Den beste søyleeineren er kultivaren ’Oskeladden’.

Vanlig einer trives i full sollys og i jord med god drenering. Den passer fint i skråninger, grupper, steinhager, rabatter og krukker. Vanlig einer er også en av den mest hardføre planten til bruk i krukker året rundt. Den tåler mer rotfrost enn noen annen vintergrønn plante og er i tillegg tørkesterk. Bare den for etablert seg godt, klarer den det meste.


Bruksområder

Siden einer finnes i mange forskjellige farger og fasonger kan den være et spennende innslag i hagen. Krypeiner er velegnet som bunndekker i større plantebed eller skråninger. Blåeiner kan være fine fargeinnslag i et bed med andre vintergrønne planter. Ellers er også vanlig einer, og da spesielt søyleeiner, meget vakre som solitær planter


Himalayaeiner

(Juniperus squamata)

Et annet navn for denne er blåeiner. De vanligste sortene er ’Blue Carpet’ og ’Blue Star’.

’Blue Carpet’ er krypende og passer fint i små skråninger og fjellhager over murer.

’Blue Star’ er liten og tueformet, og er et flott fargeinnslag i små bed, steinbed, på kirkegårder og andre steder der det er liten plass. For alle blåeiner er det viktig med mye lys og god drenering.


Kinaeiner

(Juniperus media)

Kinaeiner kan være utsatt for soppsykdommer. Skal den holde seg frisk, må den stå i full sol og lett sandjord med god drenering. De fleste kinaeiner har en bred vokseform og kan bli opptil 1 meter høye. Aktuelle sorter kan være:

’Mint Julep’ som har en frisk grønn farge, eller for eksempel ’Gold Star’ som er en forholdsvis kompakt sort med gulfargede nåler. ’Gold Star’ med sin spesielle farge kan gi et spennende fargeinnslag i samplantinger.


Krypeiner

(Juniperus horizontalis)

Krypeiner stammer fra Nord-Amerika og vokser på tørre steder. Sorter som brukes er ’Glauca’, ’Blue Moon’ og ’Blue Chip’, alle blå i farge. Av disse er det etter hvert blitt mye innblanding av forskjellige sorter i handelen, og det er derfor gjort et utvalg i Norge som har fått navnet ’Blåne’ og som er godt tilpasset vårt norske klima.

bildetekst