Epler - gode smaksopplevelser
Heldig er den som eier en eplehage og kan høste inn fra markens grøde. Her får du gode råd i en hektisk safte- og syltetid.
Epler er den frukten i Norge vi spiser mest av.
Den frukten vi spiser mest av i Norge er epler. Vi har lange og gode tradisjoner med epleproduksjon. Det var munker som først startet med fruktdyrking i Norge for om lag 1000 år siden. De kom fra Frankrike, England og Irland. Disse hadde virkelig god greie på epledyrking og forstod at Hardanger med sitt gode klima var et egnet sted for fruktdyrking.
Det var her epledyrking for første gang fikk økonomisk verdi. Kirken så fort at det kunne bli penger av fruktdyrkingen. I tiende-bestemmelsen fra 1273 ble epleproduksjon skattelagt. Man skulle betale en tiendedel av fruktverdien til kirken. Det ble også laget en lov om epleslang! I eldre Frostatinglov (1100 - 1200) het det at straffen for å stele en annen manns eple var å erstatte verdien og i tillegg betale en bot.
Eplet har en sentral plass i historien og kulturen, og mytene om eplet er mange. Eple ble sett på som et bilde av verden. Konge og keiser fikk derfor laget gullepler som de kunne holde, og på den måten vise at de hadde makten og hele verden i sin hule hånd.
De beste eplesortene
Det er flere virkelig gode eplesorter i Norge:
- Aroma
- Summerred
- Rød og grønn Gravenstein
- Rød prins
- Quinte
I tillegg har du også mindre sorter med mye smak:
- Lobo
- Julyred
- Ingrid Marie/ Karen Schneider
- Såvstadholm
- Vista Bella
- Discovery
Oppbevaringstips
Epler lagres best ved 2 - 4 pluss grader og 90 % luftfuktighet.
Oppskrifter: |
Eplemos Rens og skjær eplene i biter som kokes i vann og sukker til de er møre. Moses og avkjøles. |
Rød eplegele Lag gele som anvist på pakken, men med redusert vannmengde. Ha raspet eple og rødbete i. Fyll i ønsket form (porsjonsformer eller en stor) og sett til avkjøling. Skjær i biter med en skarp kniv. Serveres til spekemat, røkt skinke eller kalkun. |
Slik dyrker du jordskokk
Å dyrke jordskokk er enkelt. Du putter knollene i jorda om våren. Utover høsten og vinteren kan du høste kilovis med jordskokk.
Disse staudene egner seg best til buketter
Her får du full oversikt over hvilke stauder som egner seg som snittblomster og hvordan du får buketten til å vare lengst mulig.
Skal du plante epletre bør du gjøre det i høst
Har du lyst til å plante et epletre? Slå til nå i høst! Oktober er også den beste tiden for å presse epler. Nå er frukten ekstra søt og aromatisk.
Vi i villas 10 epletrebud
Hvordan få en sunn, miljøvennlig eplehage med fantastiske epler? Vel, du kan jo begynne med disse 10 gode tipsene!
Slik får du plantene til å overvintre inne
Sommeren er over, og det haster å flytte inn planter som skal overvintre. Disse tipsene guider deg til vinterlagringen.
Tid for å samle frø fra hagen
Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra...
Derfor bør du ikke beskjære trær og busker når det regner
Du kan helt fint beskjære busker og trær på høsten, men du må gjøre det når det er tørt i været.
Derfor er natron et vidundermiddel for hagen
Vink farvel til kålormer og kompostlukt, og ønsk spirende blomster og frodig jord velkommen. Vi viser deg hvorfor hagen din elsker natron.
Slik får du en fargerik høsthage
Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!
Slik dyrker du din egen hvitløk
Hvitløk (Allium sativum) er en løk alle har et forhold til. Her får du vite hvordan du dyrker din egen hvitløk.
Tid for vårdugnad i hagen
Begynner det å bli vår i hagen din? Det er litt for tidlig å plante ut sommerblomster og grønnsaker ennå – men mange andre arbeidsoppgaver du kan...
Dyrk sunn mat i eget drivhus
Ingenting smaker så godt som søte, røde tomater eller knasende sprø agurker du plukker rett fra busken. Med eget drivhus kan du dyrke nesten hva du vil.
Disse blomstene tåler kulde
Våren er her og snart er det påske. Her får du tips til hvilke blomster som tåler noen kuldegrader.
Derfor bør du så frø innendørs nå
Kan du ikke vente med å komme i gang med hagesesongen? Du kan starte allerede nå med å så frø innendørs.
5 tips som forbereder hagen din på våren
Året er på hell, og vi beveger oss allerede mot lysere tider - og snart også en ny hagesesong. Så her får du 5 nyttige tips til å gjøre hagen din i...