Fra oversett til overdådig hage

Har du overtatt et villniss av en hage og aner ikke hvordan du skal redde den? Følg disse fire skrittene for å forvandle en oversett hage til en overdådig oase.


Når du overtar en hage, bør du ta deg tid til å bli kjent med hagen. Det gjelder enten den er gjengrodd eller holdt i god stand.

Finn ut hvilke deler av hagen som ligger i skygge og hvilke som har sol det meste av døgnet. Se også hvordan lysforholdene endrer seg i løpet av året og hvor snøen smelter først og sist.

Vurder også hvordan mikroklimaet i hagen er. Kanskje finner du lunere områder i hagen hvor du kan dyrke planter med lavere herdighet enn klimasonekartet skulle tilsi.

1. Ta deg god tid

– Hvis du nettopp har flyttet til en ny hage, bør du bruke det første året på å se hva som kommer opp og hvordan plantene oppfører seg, anbefaler Guy Barter, som har skrevet Den store hageboken (Cappelen Damm).

Er det en riktig gammel hage du har overtatt, kan det gjemme seg små skatter i form av gammeldagse kulturplanter. Kanskje gjemmer det seg også en hel prakthage under alt villnisset.

– Noen neglisjerte hager er overgrodde skattkamre som bare venter på å bli funnet. En forsiktig oppdagelsesferd før du begynner på den harde jobben, vil vise deg hvordan du gjenreiser den, skriver Barter.

2. Ta vare på planter som finnes der

Når du har levd med hagen gjennom en sesong, er du bedre rustet til å ta noen valg. Når det gjelder planter, bør du kjøre en streng linje. Ta kun vare på de du virkelig mener hører hjemme i den nye hagen.

– Kvitt deg med planter du ikke liker eller som ikke trives, og lag en liste over planter du vil innlemme i den nye planen for hagen, anbefaler Barter.

Løkplanter som du vil bevare, bør du ta opp når bladene begynner å gulne. Hardføre stauder kan du ta opp enten vår eller høst, mens gress bør få stå til våren før det flyttes.

Det kan være en utfordring å restaurere en gammel hage.

3. Ta opp kampen mot ugresset

I villnisshagen er det ikke uventet gjerne mye ugress. Dersom hagen ikke er for stor, er det mulig å luke for hånd. Orker du ikke den tanken, finnes det andre muligheter.

– Hvis problemet er overveldende, kan kjemisk ugressmidler være løsningen. Hvis du vil unngå å bruke gift, kan du gå over området med en gresstrimmer først og så dekke til med en presenning eller et gammelt teppe så lyset ikke slipper til, skriver Barter.

4. Når alternativet er fullstendig rehabilitering

Dersom den opprinnelige hagen ikke står til å redde, må du gå mer drastisk til verks. Hvis gradvis rehabilitering er utelukket, kan den beste løsningen være å tenke på hagen som ny.

Det innebærer å ta hagen helt tilbake til grunnen og bygge den opp på nytt. Bruk det du har lært om hagen gjennom året som er gått når du planlegger den nye hagen.

Ta en ting om gangen, så vil du slutt klare å forvandle kaos til kos.

– Når planen er ferdig, bestemmer du deg for hvilke elementer du vil ha på plass først og hva som kan vente. En vakker dam med fontene er kanskje noe du lengter etter, men det kan være mer praktisk først å anlegge en uteplass, et skjul for hageredskaper og et tørkestativ, mener forfatteren Guy Barter.