Expandedconsciousness.com & istockphoto
Expandedconsciousness.com & istockphoto

10 grønnsaker som kan dyrkes om og om igjen

Noen grønnsaker har nærmest evig liv. Man trenger bare dyrke dem igjen og igjen!

Av: Mariah Leitisstein, Kristine Bruerberg Karlsen, Nora Hvitstendahl, 23. april 2018

Det er ikke alle grønnsaksrester fra matlagingen som skal i søppelbøtten eller komposthaugen. Flere planter kan nemlig bli til nye og friske grønnsaker, som betyr at du kan bli din egen selvforsynte økologiske grønthandler – selv om du hverken har drivhus eller kjøkkenhage hjemme. 

Disse 10 grønnsakene kan nemlig gro på kjøkkenet eller på altanen i små eller store potter.

Basilikum

Du kan få basilikum til å vokse ved å sette stilker med blader i et glass vann og plassere dem et solrikt sted. Vent til roten har vokst fem centimeter, før du setter dem i en urtepotte med jord i.

Gulrøtter

Bladene på gulrøttene kan faktisk spises, og du kan få dem til å vokse ved å plassere endene av gulrøttene i vann i et rom med mye lys.

Hvitløk 

De fleste kaster hvitløk som har begynt å spire og gro små grønne blader. Men faktisk kan du få hvitløksspirene dine til å vokse seg imponerende store.

Har hvitløken begynt å spire, burde du sette den i et glass med litt vann, og vente på at spirene vokser seg høye. Alternativt kan du også plante hvitløkene i jorden.

 

Getty Images

Selleri

Du kan få selleri til å vokse igjen ved å plassere bunnen av sellerien i en skål med varmt vann et sted hvor det er mye sollys. De nye bladene vil vokse opp fra midten, og vil bli tykkere og tykkere.

Etter 5 til 7 dager kan sellerien settes i en potte med jord. 

Ingefær

Legg ingefærroten i vann i et døgns tid, og legg dem deretter i en potte med jord et sted hvor det er sol og varme. 

Les også: Slik modner du avokadoen din på 10 minutter

Søtpotet

Er du så heldig å få fingrene i en søtpotet med spire på, burde du skynde deg å sette den i et glass med vann ved vinduet.

Vent på at stilkene vokser seg lenger, og sett dem eventuelt i et større vannglass, eller en potte med vann. Vent så på at de slår røtter. Du kan sette flere stilker i samme vannglass.

Når stilkene har fått røtter, setter du dem i en potte med jord. Så er det bare å vente å på at det kommer en søtpotet. 

Løk

Når du brukt løk i matlagingen, sørg for å ta vare på løkskalken, og tørk den i et par dager før den plantes i jorda.

Getty Images

Koriander

Hvis du setter stilker av koriander i et glass med vann, kan du få dem til vokse. Når røttene har blitt lange nok, skal de over i en potte med jord, i et rom hvor det er mye lys.

I løpet av et par måneder vil de vokse seg ferdige. 

Les også: Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Salathode

I likhet med løk og selleri, kan du spare på bunnen av salathodet, så du kan gro mer salat utfra denne. Sett salathodet i cirka én centimeter dypt vann. Etter et par dager, når du kan se nye blader og røtter, setter du salaten i jorda.

Bladene kan vokse seg opp til to ganger så store. Kål kan gros på samme måte.

Purre

For å få purre til å gro hjemme, må du bruke bunden av grønnsaken. Skjær den av, cirka fem centimeter fra roten, og sett i et glass vann.

Lykke til med gjendyrkingen! 

23. april 2018 Mariah Leitisstein, Kristine Bruerberg Karlsen, Nora Hvitstendahl