Hekketid

Det eneste jeg liker mindre enn gjerder er å male dem. Derfor planter jeg helst hekk som naboskiller. Alternativene er uendelige. Her har du fire forskjellige.
Folkehekken
Tuja er for nordmenn omtrent som gjøkur for sveitsere. Alle har dem og blir gale av dem til slutt.
Tuja erobret hekke-Norge en gang tidlig på 1970-tallet etter å ha gått sin seiersgang over hele Europa siden den første planten kom hit fra Nord-Amerika i 1534. Suksessen er ikke å forundres over. Planten oppfører seg tilsynelatende pent og lydig, tåler alt, blir fort tett og holder seg frisk. Få hageeiere tenker imidlertid på at naturlig høyde for planten er ti meter. Slippes flere tujaere fri nå, ender det norske hagelandskapet i kaos. Har du tujahekk, går du altså løs på den med en gang med hekksaks.
Hold den tjukk nede og avsmalende oppover omtrent som en avkappet pyramideform. For ytterligere å hindre tujahekken i å gå amok i høyden, kan du med hell, i tillegg til beskjæring, rotkappe hekken. Stikk spaden spadbladdypt i bakken om lag en halvmeter fra stammene i hele hekkens lengde på begge sider hvert tredje år.
Slipper du tujahekken for langt opp, ender du med å måtte halshugge den. Resultatet ligner hærverk og vil sjeldent bli bra igjen. Om du var for sent ute og må halshugge hekken, kan du etter avkappingen forsøke å binde en stokk tett til stammen og tvinge en av greinene inntil stokken med tau. Slik velger du ut en sjefstopp for planten. Gjør du det ikke, skjønner ikke planten bæret av hvem som har ledelsen. Resultatet blir ikke sjeldent hodeløs virvarvekst.


Bøk er egentlig et kjempetre som lar seg tukte til formklippet hekk. Vinterstid klamrer brunt løvverk seg fast og holder hekken tett.
Klippet i form
Formklipping er et av de mest dramatiske virkemidler i hager. Det er ingen kunst.
Langt flere busker og trær enn tuja trives godt med stramklippet tilværelse. De som egner seg best, har overflod av adventive knopper, det vi si hvileknopper som skyter som ville og gale om du skjærer hardt. Hemmeligheten med å lykkes med formklippingen, er å starte umiddelbart etter planting, og siden holde fast ved den formen du valgte. Svært få planter trives klippet som fullstendige firkanter. Etter hvert ender slike hekkuber så glisne nederst at de ikke fyller sin romdelende funksjon. Som med tuja bør derfor formklippete hekker stå på store føtter og være glissen i toppen, altså en slags pyramideform.
For at enkeltplantene i den formklippete hekken skal få lik tilvekst, planter du hekken i en langsgående plantegrøft. Bland fire deler oppgravd jord med en del nykjøpt jordsnacks og dryss noen never kompostert husdyrgjødsel i grøften før du planter. Graver du ett og ett hull, vil hver plante uunngåelig oppføre seg forskjellig resten av livet. Planteavstanden varierer med arten, men tre per meter pleier sjelden å være feil.

  Dette er gode busker klippet i form
  Buksbom (Buxus sempervirens)
1–1,5 meter. Eviggrønn. Danner svært tette, lave hekker. Brukt siden 1500-tallet.
Agnbøk (Carpinus betulus)
2–15 meter. Egentlig et tre som tåler sterk beskjæring. Tidlig bladverk. Vanlig hassel (Corylus avellana)
2–5 meter. Tett bladverk, nøtter og tøff høstfarge.
Blankmispel (Cotoneaster lucidus)
2–3 meter. Svært godt egnet til formklipping. Glinsende grønne blader. Vanlig bøk (Fagus sylvatica)
2–20 meter. Som lind og agnbøk egentlig digert treslag som tåler å bli skåret hardt. Lys brunt bladverk blir ofte hengende til våren.
Liguster (Ligustrum vulgare Maslø)
3–4 meter. Tåler ikke mye frost. Tett bladverk som felles på våren like før bladsprett. Vokser vill langs Oslo-fjorden.
Alperips (Ribes alpinum)
1–2 meter. Vokser vill i Sør-Norge. Irrgrønt bladverk. Barlind (Taxus baccata)
1–10 meter. Eviggrønn og brukt til formklipping i hundrevis av år. Blir tett.
Småbladet lind (Tilia cordata)
2–30 meter. Lind er et av tre kjempetrær som kan skjæres til hekk. Lind veisalt ganske bra.Frie hekker av eksempelvis junisøtmispel kan danne flotte bakvegger for fargerike plantinger, men da kreves litt mer enn innsats enn dette.
Frittvoksende og vill
Frie hekker blir romdelere
som mer ligner kratt.
Mange hager fortjener et slikt rufsete utseende. I vindfulle deler av landbruket har bønder i århundrer brukt frie hekker til leplanting. Du kan ikke regne med at én rekke frittvoksende busker skal virke særlig vindskjermende. Det skal belter på 20-30 meter til for å bremse vinden. Den frie hekken tar imidlertid med sitt omfattende bladverk opp mye støv. Kombinert med støyskjerm er derfor frie hekker utmerkete skjermere mot plagsom veitrafikk.
Som med den klippete hekken, har også frie hekker en skyggeside. I tillegg står en fri hekk med ganske nakne bein og føtter. Derfor bør en fri hekkplanting alltid blandes med skyggetålende bunndekkere. Siden det ikke er så nøye med variert tilvekst i en fri hekk, kan hver plante plantes for seg. Ikke fyll plantehullene med nykjøpt godjord. Sprit heller opp den oppgravde med litt tilleggsjord og en neve kompostert husdyrgjødsel til hver. Slik slipper du å produsere overskuddsjord, samtidig som planterøttene tvinges til å lete etter mer næring utenfor plantehullet. Mye røtter gir sterke planter. Planteavstanden varierer, men to til tre planter per meter passer oftest.

  Dette er gode frittvoksende hekkbusker
  Planter til frie hekker kan selvfølgelig få helt fri og får lov til å gå helt for seg selv resten av livet. Inne blant plantene i frie hekker er det alltid plass til en liten skyggetåler eller fem. Slik blir frie hekker ofte enda
litt friere i formen og holder seg samtidig tette.
Sibirlønn (Acer tataricum ssp. ginnala)
5–6 meter. Sprakende flotte høstfarger. Gir en åpen, fri hekk.
Svartsurbær (Aronia x prunifolia)
2 meter. Hvit blomstring med etterfølgende sorte bær som fugler gumler med velbehag.
Dielmispel (Cotoneaster dielsianus)
2–3 meter. Hvite, små blomster i juni, røde fuglematbær. Mispelartene er enkle planter.
Blåleddved(Lonicera caerulea ´Kirke`)
1,5–2 meter. Tåler svært kaldt vær. Mange andre Lonicera-arter er plaget av soppskader.
Tatarleddved (Lonicera tatarica)
3–4 meter. Finnes i flere blomsterfarger farger og siden fargerike
tvillingbær.
Buskmure
(Potentilla fruticosa Abbottswood)

1–1,2 meter. En skikkelig hageslager og svært vokseivrig.
Blærespirea (Physocarpus opulifolius)
2–3 meter. Kraftigvoksende
Tåler nesten alt mulig.
Gentspirea (Spiraea x vanhoutteii)
1,5–2 meter. Tett bladverk. Tynt greinverk som tåler mye snø.
Filtkrossved (Viburnum lantana)
3–4 meter. I motsetning angripes filtkrossved sjeldent av lus og sopp.Alle hekker har uunngåelig en skyggeside hvor verken dens eget bladverk eller gresset trives. I stedet for å streve med skyggesiden, planter du heller lave bunndekkende stauder eller busker
foran den.Blandingshekken
eg trives godt med hemningsløse hekker, der grasiøst dansende og vårblomstrende leker med høstfyrverkerier. Siden svært lite i naturen står oppmarsjert, trives jeg best med ville plantinger. Når plantingene skal fungere som romdelere, eller skille deg fra naboskapet, faller jeg fort for fristelsen og lager sammenvoksende plantefelt ut av hekken. Jeg bryr meg ikke med om de høyeste plantene blir glisne i bunnen, men planter heller halvhøye busker i for- og bakkant. Om de halvhøye kler seg i blomster- eller bladprakt til andre tider enn de høye herrer i midten, fryder romdeleren meg litt ekstra. Om det er plass, kler jeg føttene til de halvhøye inn i lavtvoksende eller krypende stauder og småbusker med forskjellig blomstringstid. Til slutt stapper jeg ned en haug løk som jeg aldri husker hvor var, før kommer opp igjen neste vår. Slik blir hekken min et fargekaotisk blomstertablå både jeg og naboskapet fryder oss over.

  Dette er gode blandingshekker
  Store vårbusker
Junisøtmispel, blomstermispel,
juni magnolia, hybridgullregn, japantrollhassel
Små vårbusker
Klasekorylops, gullbusk, skjermleddved, blodrips, grefsheimspirea
Store høstbusker
Amerikakornell, amerikahagtorn, syrinhortensia, bambus, hvitrogn
Små høstbusker
Sommerfuglbusk, vingebeinved,
vierhortensia, eldtorn, norrlandsspirea
Gode bunndekkere
Liten eldkvede, krypmispel, kryp-
biota, krypmure, bunndekkerose, flik-kranstopp
Gode skyggestauder
Gul lerkespore, flikbispelue, knollmjødurt, hasselurt, gul daglilje, smalhosta, forglemmegei, fjellflokk, bronseblad, skyggesildre
23. oktober 2008
Mer om Dyrking og planting

Slik dyrker du jordskokk

Å dyrke jordskokk er enkelt. Du putter knollene i jorda om våren. Utover høsten og vinteren kan du høste kilovis med jordskokk.

Disse staudene egner seg best til buketter

Her får du full oversikt over hvilke stauder som egner seg som snittblomster og hvordan du får buketten til å vare lengst mulig.

Vi i villas 10 epletrebud

Hvordan få en sunn, miljøvennlig eplehage med fantastiske epler? Vel, du kan jo begynne med disse 10 gode tipsene!

Skal du plante epletre bør du gjøre det i høst

Har du lyst til å plante et epletre? Slå til nå i høst! Oktober er også den beste tiden for å presse epler. Nå er frukten ekstra søt og aromatisk.

Slik får du plantene til å overvintre inne

Sommeren er over, og det haster å flytte inn planter som skal overvintre. Disse tipsene guider deg til vinterlagringen.

Tid for å samle frø fra hagen

Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra...

Derfor bør du ikke beskjære trær og busker når det regner

Du kan helt fint beskjære busker og trær på høsten, men du må gjøre det når det er tørt i været.

Derfor er natron et vidundermiddel for hagen

Vink farvel til kålormer og kompostlukt, og ønsk spirende blomster og frodig jord velkommen. Vi viser deg hvorfor hagen din elsker natron.

Slik får du en fargerik høsthage

Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!

Slik dyrker du din egen hvitløk

Hvitløk (Allium sativum) er en løk alle har et forhold til. Her får du vite hvordan du dyrker din egen hvitløk.

Hvorfor blir bladene på plantene mine gule?

Gule blader på planter er et vanlig symptom på at planten er syk, men det finnes faktisk en måte for å komme problemet til livs.

Tid for vårdugnad i hagen

Begynner det å bli vår i hagen din? Det er litt for tidlig å plante ut sommer­blomster og grønnsaker ennå – men mange andre arbeidsoppgaver du kan...

 Med et Oasen Junior Orangeri kan du skape din egen oase i hagen – uansett vær og vind.
Annonsørinnhold

Dyrk sunn mat i eget drivhus

Ingenting smaker så godt som søte, røde tomater eller knasende sprø agurker du plukker rett fra busken. Med eget drivhus kan du dyrke nesten hva du vil.

Disse blomstene tåler kulde

Våren er her og snart er det påske. Her får du tips til hvilke blomster som tåler noen kuldegrader.

Smart triks for å plante løk

Er du lei av merkepinner? Få oversikt over blomsterbedet med dette lure knepet! 

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no