Hvis du skal plante epletre bør du gjøre det på høsten.
Hvis du skal plante epletre bør du gjøre det på høsten. Bilde: iStockphoto

Skal du plante epletre bør du gjøre det i høst

Har du lyst til å plante et epletre? Slå til nå i høst! Oktober er også den beste tiden for å presse epler. Nå er frukten ekstra søt og aromatisk.

Hvis du vil plante et epletre er høsten den perfekte årstiden. Det gjelder også andre vekster. Epletrær kan plantes sent på høsten under forutsetning av at bakken ikke er frossen.

Om vinteren er treet i hvile, men så snart det blir noen plussgrader i jorden begynner røttene å vokse. Dette gjør at høstplantede trær etablerer seg bra.

Det finnes mange ulike eplesorter å velge blant. Modningstiden avgjør om det er sommer-, høst- eller vintersorter. De som modner tidigst, er sommer- og høstsorter. Vintereplene plukkes rett før frosten kommer, og lagres på en sval, frostfri plass der de kan modne ytterligere. 

De blir ferdige til å spise i november og desember, og smaker som aller best rett etter lagringen.



Det er deilig å kunne frotse i egne epler.

Et epletre gir med tiden mer frukt enn man kan spise selv. Da er det kjempefint å levere overskuddet til et eplepresseri. Det finnes mange slike eplemottak rundt omkring i landet.

Askim Frukt- og Bærpresseri har mottakssteder over hele Østlandet som holder åpent frem til slutten av oktober. 

Det finnes også egne eplepresser å få kjøpt, for deg som vil gjøre jobben selv. Den beste eplemosten lages av sen høst- og vinterfrukt. Sommer—eplene er som regel ikke saftige nok.  

Regn med at det blir én liter most av to kilo epler. Dersom mosten fryses trenger du ikke å bruke konserveringsmiddel. Det går også an å få mosten levert i en praktisk «bag in box». 

Tre populære typer epler

Det finnes over 300 eplesorter i Norge, men ikke alle er like lette å lykkes med over alt. Her er tre kjente og kjære sorter som er hardføre nok til å trives de fleste steder i landet.

1. «Aroma», et av de vanligste spiseeplene, H5.

2. «Gravenstein», dyrket i Norge siden 1792, H4.

3. «Ingrid Marie», modner i oktober og kan lagres lenge, H4.

24. august 2017