Slik dyrker du asparges hjemme

Asparges er enkelt å plate. Får du tak i gode planter, kan du høste selvdyrket asparges etter ett år. 

Hvit og grønn asparges

Hvit og grønn asparges kommer fra den samme planten med det latinske navnet Asapargus officinalis. For å få aspargesen hvit, dekker man med jord. Stenglene blir hvite når de vokser i mørke. Den grønne aspargesen tar til seg klorofyll og tar opp vitaminer. Hva man foretrekker er en smakssak!

Asparges kan være hvit eller grønn. Foto: Istockphoto

Slik dyrker du asparges

Den liker sol og varme, men asparges også overvintre nord i landet. Hvor langt nord finnes det ingen sikker informasjon om. Det enkleste er å begynne med kraftige planter. Det går selvsagt an å ha bare en plante, men dersom man vil ha asparges til hele familien, bør man i det minste ha fem planter, helst ti.

Det settes tre til fire aspargesplanter per løpemeter, og de må ha minst 60 centimeter på hver side (1,2 til 1,5 meter mellom radene dersom man har flere). Asparges må dyrkes på et åpent, solfylt sted. Jorden bør inneholde sand og være rik på muld.

Bland gjerne inn kugjødsel eller kompostjord, og ha en dybde på minst 30, helst 50, centimeter. Beste tiden for å plante asparges er på våren, omtrent samtidig som man setter poteter. Står plantene i potter, kan man sette dem ut gjennom hele sesongen.

Lag en grop eller en renne som er 16 til 18 centimeter dyp, og så bred at røttene kan strekkes ut. Sett planten ned i gropen, og dekk med seks til åtte centimeter jord.

Vann hvis det er tørt

Etter hvert som de tynne skuddene skyter, fyller man på mer jord i gropen. På høsten er det i plan med bakken omkring.

Gjødsle med cirka 0,5 kilo fullgjødsel (NKP) per ti kvadratmeter når de første skuddene har dannet 30 til 40 centimeter høye stengler, og like mye senest i begynnelsen av august (avhengig av når du plantet).

Sent på høsten, når alt er vissent, skjærer man planten av ved bakkenivå, og legger det på komposten.

Neste vår, når det blir varme i jorden, skyter det nye stengler opp. Med bra planter, tidlig planting og akseptabelt sommervær, bør du kunne høste noen skudd fra hver plante. Men så må du smøre deg med tålmodighet til neste år.

Riktig behandling (og tilfredsstillende forhold) gir plantene større og større bæreevne de første årene. Deretter en tilsvarende avling de påfølgende årene.

Hvor lenge er umulig å forutsi. Det finnes dem som har hatt samme planter i 20-30 år og lengre. I en villahage er nok 10-15 år mer realistisk.   

Legg planten i gropen med med knoppene opp. 

Fyll gropen halvveis med jord Vent med resten til de tynne skuddene begynner å skyte. Setter du en plante som allerede har begynt å skyte skal allikevel vekstpunktet ligge i bunn på gropen.

Aspargesen vokser opp av jorda. Når stengelen er ca 22 cm, skjæres de for hånd ved bakke nivå eller brytes av. Er det i en varmeperiode, kan man bli nødt til å høste morgen og kveld – så raskt vokser de.

 

4. Etterhvert vokser det opp tynne aspargesstengler. Allerede første året kan de bli 60 – 70 cm eller høyrere. Jo kratigere busker, desto større er sjansen for god avling neste år. Ta ikke bort kvistene før de har visnet helt ned, ofte først i oktober/ november.

Mer om asparges

  • Asparges (aspargus officinalis) er en staude i liljefamilien. Den grønne asparges er den mest vanlige i Norge. 
  • Asparges inneholder få kalorier, bare 20-30 kcal per 100 gram. Den er rik på kostfiber, men asparges inneholder også E- og C-vitamin og folat. 
  • Asparges kan grilles, kokes, stekes eller dampes.
  • Asparges skal oppbevares kjølig. Den har ganske kort holdbarhet.