13 tips for å lykkes med årets jordbær

Dropp dyre kjøpe-jordbær. Selvdyrkede jordbær er mye bedre, og med disse 13 tipsene blir bærene bedre enn best.

Ingenting smaker som norske, selvdyrkede jordbær. Det behøver heller ikke være så vanskelig som mange skal ha det til – og det blir enda enklere med disse tipsene.

1. Når jordbærplanten har problemer med å ta opp vann

Når en plante har problemer med å ta til seg vann, dukker fort meldugg opp. Meldugg er en plantesykdom som ser ut et grått belegg på bladene og blomstene, og som dannes av sekkesporesopp.

Sykdommen skyldes nødvendigvis ikke bare tørke, men kan også være et tegn på ødelagte røtter, som følge av for grov luking eller eller planteparasitter i jorden.

Det kan også oppstå meldugg hvis du planter for tett eller overdriver gjødslingen. Meldugg dreper riktignok ikke planten, men svekker den over tid. Pent er det heller ikke.

Hvis du først har fått meldugg på jordbærplanten din, kan du redde den ved en blanding av bakepulver, olje og vann.

Bland sammen 1 dl bakepulver (natrium bikarbonat), 0,5 dl vegetabilsk olje og 10 liter vann, og sprøyt blandingen på planten hver syvende til tiende dag når den er i vekstfasen.

Pass på å ikke få blandingen på selve bærene, ettersom blandingen kan gi bismak.

2. For mye vann gir gråskimmel

Men i redsel for å utsette planten din for meldugg, må du heller ikke vanne for mye.

Da skaper du nemlig perfekte forhold for gråskimmel, som er en sopp som setter seg som grå, tett pels på de bærene som er angrepet.

3. Luk med forsiktighet

Jordbær har et sart rotsystem, som tar lett skade hvis du går for hardt frem med blomsterspaden eller grepet. Du skal selvfølgelig ikke la jordbærbedet gro helt igjen, men litt luking må gjøres.

Den beste måten å luke i jordbærbedet på er å gjøre det med hendene.

4. Varsom vanning

Unngå å vanne jordbærbedet til blomstringen er over og du kan se at bærene har begynt å vokse. Hvis du vanner tidligere, setter planten masse blader på bekostning av blomster og bær.

Samtidig oppstår det også perfekte forhold for gråskimmel.

5. Vær varsom med gjødslingen

Jordbær er en av hagens mens lettstelte planter som kun trenger gjødsling i ytterst begrenset omfang.

Jordbærene bør ikke gjødsles på våren, da det kan resultere i sterk bladvekst på bekostning av blomster og bær, samtidig som det øker risikoen for gråskimmel.

6. Dekk med halm

Et smart grep for å få fine jordbærplanter, er å dekke med halm under bærene.

På den måten unngår du at jordbærene blir fulle av jord og du får løftet bærene opp fra den våte jorda slik at de tørker raskere etter for eksempel morgendugg.

Det minsker også risikoen for gråskimmel. Legg først ut halm når det ikke er risiko for frost. 

Foto: Getty Images

7. Bevar smaken

Friske jordbær fra egen hage er noe av det beste man kan få. Skyll alltid værene med stilken på. Fjerner du stilken først, kommer vannet inn i bæret og ødelegger smaken.

Unngå også å sette jordbær i kjøleskapet. Det kan ødelegge smaksopplevelsen.

8. Velg sunne planter

Sunt plantemateriale gir færrest problemer. Derfor lønner det seg å kjøpe sunne jordbærplanter som er kontrollert for sykdom.

9. Utløpere gir gode bær

Utløpere fra jordbærplanten gir nye og gratis bærplanter. Ta utløpere/stiklinger fra plantene med de beste bærene.

Hvis du selv formerer jordbær ved hjelp av utløpere, bør du kun velge utløpere fra planter som gir gode bær.

Merk plantene mens du høster, og ta ut utløperne etter høstingen. Klipp de andre utløperne av så raskt de dukker opp.

10. Forleng jordbærsesongen

Du kan med fordel plante flere forskjellige sorter. Dels forlenger det sesongen, fordi sortene ikke modner på samme tid, dels øker du sannsynligheten for å få en suksess med bærene.

11. Bytt ut plantene jevnlig

Eldre jordbærplanter gir mange, men små bær. Plantene blir også så tette at gråskimmel får gode vekstkår. 

Derfor bør jordbærbedet helst fornyes minst hvert tredje år. Velg alltid et sted i bedet hvor det tidligere ikke har vokst jordbær, hvis ikke risikerer du at nematoder (planteparasitter) ødelegger røttene.

12. Velg sterke jordbærsorter

Det er stor forskjell på hvor mottakelige de forskjellige jordbærsortene er overfor sykdommer som meldugg og gråskimmel.

De gamle sortene som Zefyr og Senga Sengana er blant de mest mottakelige. De vil derfor gi flere problemer enn de mer motstandsdyktige sortene som Dania, Korona og Polka.

13. Plant til tiden

Det ideelle plantetidspunktet for jordbær er juli måned. Dermed får plantene god tid til å etablere seg og danne blomsteranlegg, som er en viktig forutsetning for neste års høsting.

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!