Slik lykkes du med den lille nyttehagen
Det finnes mange ulike måter å dyrke dine egne nyttevekster på, selv om du ikke har hage eller egen jordlapp. Dyrk i potter, i balkongkassen, i vinduskarmen eller i parsellhagen.
− Det er nesten rørende å se hvor gira folk er over noen små frø, litt prikling og det å planlegge sine egne balkonghager, sier Helene Gallis.
Hun er med og driver grasrotbevegelsen Majobo, som står for mat og jord der du bor, i et nettverk som består av både erfarne og uerfarne hagebrukere. Her er hennes beste tips til nybegynnerdyrkere, som har liten dyrkeplass:
1) Still deg selv noen spørsmål før du går i gang
Hvor mye tid har du til dyrkingen? Hvor mye plass har du? Hva liker du å spise? Når vil du høste? Finn aktuelt dyrkingssted, enten det er hagen, på terrassen, balkongen, i vinduskarmen eller på et tak som du har lett adgang til.
2) Bestem deg for hva du vil dyrke
På en kvadratmeter hage kan du dyrke urter blant annet timian, dill, gressløk, mynte og persille. Plukksalat kan du så i flere omganger gjennom sesongen, og kan være fin dekorasjon på brødskiva i matpakken eller i en salat til middag. Reddik kan du også så i flere omganger.
På fire kvadratmeter hage kan du dyrke for eksempel brekkbønner, som gir stor avling og som kan høstes i flere omganger. Du kan også dyrke gulrøtter, rødbeter, squash, eller poteter, som settes i jorden i mai/juni. En potet kan gi opptil 1 kilo nye poteter.
3) Finn ut hvilke potter du trenger
Pottens oppgave er å holde jorden på plass, og drenere. Potter kan være alt mulig, alt fra gamle matbeholdere, til melkekartonger.
4) Bruk god jord og kompost
Såjord er en jordblanding som er svakt gjødslet og finsiktet med mye sand. Det kan være vanlig lett hagejord med god struktur, allsidig næringsinnhold og god kalktilstand. Du kan også kjøpe såjord som er godkjent for økologisk dyrking. Plantejord er en jordblanding som er gjødslet for å virke over lengre tid. Plantejord skal være en jord som holder godt på vann og næringsstoffer, og som gir gode betingelser for jordorganismen.
5) Få tak i gode frø/planter
Begynn med et lite antall grønnsaker, gjerne noen enkle sorter. Bruk helst økologiske frø.
6) Legg opp til rett drenering
Drenering betyr at vannet får muligheten til å renne bort. For røttene til plantene er dette viktig slik at de får luft. Dårlig drenering fører til at plantene ikke får puste, røttene vil råtne, og plantene dø.
7) Vann ved behov
Plantene må ha tilgang på vann i mengder som er tilpasset planteslaget. For mye og for lite vann er uheldig. Vann tidlig på morgenen, det er best. Vann direkte på jorda, ikke på plantene. Vann ca 10 liter per kvadratmeter fra tid til annen, fremfor å vanne lite og ofte.
8) Start forsiktig
Ikke gap over for mye på en gang. La hagen vokse og utvikle seg sammen med interessen, erfaringen og kunnskapen. Prøv deg frem, og søk etter planteinspirasjon.
9) Bli med på dyrkekurs
På nybegynnerkurs for balkonggartnere kan du lære mer om hva som passer å dyrke på liten plass og hva som er lett å få til for uerfarne dyrkere. Du lærer om frø, vanning, jord og pleie, og så dine første frø.
Nye kurs går 22. og 24. mai kl. 17–21. For mer info se facebook.com/Majobofan.
Du kan dyrke nesten hvor som helst. Her er det en gammel ryggsekk som har blitt til en mobil kjøkkenhage, full av tomater, purre og salat. Foto: Majobo
Dyrk nyttevekster i potter. Mange urter trives godt i små krukker. Foto: Plantasjen
Større kasser av plank fungerer utmerket som grønnsakshage. Foto: Plantasjen
En tilhengerhage for hagetilhengere sto parkert rundtomkring i bydelen Sagene i Oslo hele sommeren ifjor. Foto: Majobo
Slik dyrker du jordskokk
Å dyrke jordskokk er enkelt. Du putter knollene i jorda om våren. Utover høsten og vinteren kan du høste kilovis med jordskokk.
Disse staudene egner seg best til buketter
Her får du full oversikt over hvilke stauder som egner seg som snittblomster og hvordan du får buketten til å vare lengst mulig.
Skal du plante epletre bør du gjøre det i høst
Har du lyst til å plante et epletre? Slå til nå i høst! Oktober er også den beste tiden for å presse epler. Nå er frukten ekstra søt og aromatisk.
Vi i villas 10 epletrebud
Hvordan få en sunn, miljøvennlig eplehage med fantastiske epler? Vel, du kan jo begynne med disse 10 gode tipsene!
Slik får du plantene til å overvintre inne
Sommeren er over, og det haster å flytte inn planter som skal overvintre. Disse tipsene guider deg til vinterlagringen.
Tid for å samle frø fra hagen
Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra...
Derfor bør du ikke beskjære trær og busker når det regner
Du kan helt fint beskjære busker og trær på høsten, men du må gjøre det når det er tørt i været.
Derfor er natron et vidundermiddel for hagen
Vink farvel til kålormer og kompostlukt, og ønsk spirende blomster og frodig jord velkommen. Vi viser deg hvorfor hagen din elsker natron.
Slik får du en fargerik høsthage
Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!
Slik dyrker du din egen hvitløk
Hvitløk (Allium sativum) er en løk alle har et forhold til. Her får du vite hvordan du dyrker din egen hvitløk.
Tid for vårdugnad i hagen
Begynner det å bli vår i hagen din? Det er litt for tidlig å plante ut sommerblomster og grønnsaker ennå – men mange andre arbeidsoppgaver du kan...
Dyrk sunn mat i eget drivhus
Ingenting smaker så godt som søte, røde tomater eller knasende sprø agurker du plukker rett fra busken. Med eget drivhus kan du dyrke nesten hva du vil.
Disse blomstene tåler kulde
Våren er her og snart er det påske. Her får du tips til hvilke blomster som tåler noen kuldegrader.
Derfor bør du så frø innendørs nå
Kan du ikke vente med å komme i gang med hagesesongen? Du kan starte allerede nå med å så frø innendørs.
5 tips som forbereder hagen din på våren
Året er på hell, og vi beveger oss allerede mot lysere tider - og snart også en ny hagesesong. Så her får du 5 nyttige tips til å gjøre hagen din i...