Stiklinger | Slik gjør du det

Våren er perfekt for å ta stiklinger. Alt du trenger er en vertsplante, saks, potter med jord og/eller et glass vann.

Å ta stiklinger en en fantastisk måte å øke mengden grønne planter på.

Å ta stiklinger en en fantastisk måte å øke mengden grønne planter på. En stikling er en avskåret plantedel, som plantes i jorden for å gro en helt ny plante. Stiklinger er morsomt, godt for miljøet og superenkelt. Her har vi samlet noen av de mest populære plantene – inne og ute – til å ta stiklinger fra!

Artikkelens innhold:

Hvordan ta stiklinger

Fordelen med å ta stiklinger, i motsetning til når man sår planter med frø, er at de blir akkurat som moderplanten. Våren er en god tid for å ta stiklinger. Da kommer det nye friske skudd på plantene, og sjansen for å lykkes øker.

Du kan sette stiklingene både i jord og i et glass vann da det dannes røtter på begge måter. Setter du dem i vann, kan det imidlertid være lettere å se utviklingen og at man får det til.

Stiklinger i vann

  • Kutt en av plantens grener av og tak vekk de nederste bladene.
  • Sett stiklingen i et glass eller en vase med lunkent vann.
  • Plasser stiklingen et lyst sted, men ikke sett glasset i direkte sollys.
  • Etter cirka to-seks uker starter stiklingen å utvikle røtter.
  • Du kan etterhvert, når røttene er blitt lange nok, plante stiklingen i næringsrik jord.
Nordmenn elsker stiklinger
Stiklinger i vann gjør resultatet mer synlig underveis. Foto: Getty Images

Stiklinger i jord

Jord: Sett stiklinger i mager jord. Bruk så- og kaktusjord. Bland gjerne i litt sand og lecakuler slik at jorden blir luftig. I luftig jord utvikles røttene best.

Potter/ krukker: Du kan bruke alle typer potter og krukker – både av leire og plast. Det enkleste er alltid firkantede plastpotter. De tar liten plass og kan stilles tett tett. Lette å rengjøre.

Plassering: Plasser pottene på et lyst sted – i et vindu eller under en vekstlampe.

Vanning og luftfuktighet: Sørg for at jorden er jevnt fuktig. For at jorden ikke skal tørkes ut for fort kan du sette pottene i et minidrivhus. Har du bare én, kan du tre en plastpose med luftehull over. Når en stikling begynner å vokse, har den slått rot!

Stikling av Eføy

Ta skuddstiklinger eller bladstiklinger. Stikk dem ned i krukker med såjord eller sett stiklingne i et glass med vann. Fjern blomstene på stiklingen hvis det er noen. På den måten bruker ikke ikke planten krefter på blomstring, men på å danne røtter.

Eføyen er perfekt som innramming i sommerens krukker og blomsterkasser.

Eføyen er perfekt som innramming i sommerens krukker og blomsterkasser.
Eføy. Ta skuddstiklinger eller bladstiklinger. Stikk dem ned i krukker med såjord eller sett stiklingne i et glass med vann. Eføyen er perfekt som innramming i sommerens krukker og blomsterkasser.

Slik tar du stikling av Orkidéer

I blant, spesielt når en orkidé har vært tørr, dannes en liten plante – en keiki – på spissen av blomsterstilken. Det er mest vanlig blant brudeorkideer. Når den lille planten har fått noen røtter, kan du forsiktig bryte den løs fra stilken og plante den i en egen krukke av orkidékompost.

Å ta stiklinger av orkideer bør utføres tidlig på våren, når planten våkner og begynner å vokse grønn masse.

Slik tar du stikling av Orkidéer
Liten orkidéplante lengst ute på stilken.

Les også: Derfor elsker plantene dine kanel

Stikling av Krydderplanter

Med buskaktige krydderplanter, som rosmarin og tesalvie, bruker man hælstiklinger. Dette er en god metode for planter som har vanskelig for å danne røtter via stiklinger. Hælen danner da et område hvor de naturlige veksthormonene samles opp og som i sin tur øker sannsynligheten for rotdannelse.

Du kan enkelt formere mange av kryddervekstene du får kjøpt i dagligvarebutikken. For eksempel kan du ta skuddstiklinger fra basilikum og sette dem i vann.

Slik tar du stikling av Pelargonia

Pelargonia er lett å formere.

  • Ta skudd­stiklinger, det vil si toppen av unge skudd som ikke blomstrer.
  • Klipp av akkurat under et bladfeste.
  • Plukk bort de nederste bladene og la 2-3 blader være igjen i toppen. Dette for å minske fordampning.

Her kan du lese alt du trenger å vite om å ta stiklinger av Pelargonia.

Slik tar du stikling av Pelargonia
Klipp av en topp, plukk bort de nederste bladene og stikk den i en krukke med såjord.

Stikling av Grønnrenne

Grønnrenne får lange stilker, eller avleggere, som henger ned fra planten med små blomster/småplanter på spissen. Når røttene tittene frem, kan du bryte av den lille planten og plante den i en egen potte. Det kan imidlertid være en god ide å sette dem i vann først, i et par uker, for å aktivisere røttene.

Ta stiklinger av de grønnrenne
La røttene først aktivisere seg i vann et par uker. Foto: Getty Images

Stikling av Fuchsia

Like lette å dyrke som pelargonia og hibiscus. Bruk en skuddstikling eller en bladstikling fra stammedelen (med et eller to bladfester). Samme fremgangsmåte på å ta stiklinger gjør seg gjeldene her.

Slik tar du stikling av Gullranke

Å ta stiklinger av en gullranke er også en lett prosedyre.

  • Finn en frisk gren som har minst to til fire blader.
  • Let gjerne også etter noen små brune tutter som stikker ut i nærheten av et blad. Det kalles en luftrot og danner jordrøtter når den sitter i vann eller jord.
  • Klipp den av
  • Sett den i jord eller vann.

Det kan, som med de fleste stiklinger, ta litt tid før den viser antydning til vekst. Får den nye eller større blader er dette et klassisktegn på at den danner røtter. 

hvordan ta stiklinger av en gullranke
Gullranke er superenkel å ta stiklinger av. Foto: Getty Images

Forskjellen på stiklinger og avlegger

Stiklinger og avlegger ikke det samme, men er begreper som ofte brukes om hverandre. Avlegger er små planter som vokser opp rundt morplanten, som for eksempel jordbærplanter eller pilea. Når disse når en viss størrelse kan de klippes fra morplanten og bli en selvstendig plante.

En stikling derimot, er en plantedel som danner nye røtter – og som blir til en ny plante – etter den har blitt skåret fra den opprinnelige planten.

Vi vil gjerne gi deg flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt