Tid for vårdugnad i hagen

Begynner det å bli vår i hagen din? Det er litt for tidlig å plante ut sommer­blomster og grønnsaker ennå – men mange andre arbeidsoppgaver du kan gjøre.


Om våren er tidlig eller sein – en god tommelfingerregel er å vente til etter 17. mai med å plante ut sommerblomster og grønnsakplanter.

Mange arbeidsoppgaver

Det er likevel mye annet du kan gjøre i hagen nå. Beskjæring av frukttrær, bærbusker og en del prydbusker og -trær skal gjøres før sevja stiger.

Nå tidlig på våren er det også fint å rydde i staudebedene, da har du god oversikt og kan gå i bedene uten å skade plantene. Bruk en god saks og klipp ned tørre planterester fra i fjor. Løv og planterester kan du klippe opp og strø utover bedet. Du synes kanskje det ser litt «rufsete» ut med det samme, men det kommer jo uansett til å bli dekket av grønne planter i løpet av kort tid.

Ved å bruke planterestene som jorddekke gir du gode forhold for mikroorganismer, samt at det blir mindre ugress når du dekker jorda. I en økologisk tankegang er det også lurt å ikke ta vekk næring fra jorda, og de døde planterestene vil komposteres og bli til god jord ved hjelp av meitemarker og andre gode hjelpere.

Unntaket er hvis det er planter som har sykdom. Hvis du oppdager dette, bør du fjerne restene av planten og helst brenne opp, eller i hvert fall få det ut av hagen.

Korkusen er ofte den første av vårblomstene som kommer opp. Foto: Tore Fjeld/Spirea.no

 

Vårstell av plenen

Har du gressplen, kan den med fordel få en dose gjødsel nå. Det beste er å gjødsle rett før et regnvær, eller når det regner. Hvis det ikke er nedbør i sikte kan du sette på vannsprederen.

Hvis du gjødsler rett etter at snøen er blitt borte, gir du plenen en kickstart slik at den blir fin og grønn gjennom hele sesongen. Vi pleier å bruke pelletert hønsegjødsel, men du kan også bruke vanlig hagegjødsel/helgjødsel, eller flytende gjødsel spesielt beregnet på plen.

Gjødsle plenen om våren for å gi den en kickstart. Foto: Tore Fjeld/Spirea.no

Rak lett over med en plastrive og fjern store hauger med løv hvis det ligger på plenen. Men ikke gjør alt for mye med plenen før den har begynt å vokse, da kan du risikere å gjøre mer skade enn nytte.

Tidligere var det vanlig å anbefale å kalke plenen for å få opp pH-verdien etter sur nedbør, men vi har ikke noen stor tro på det, med mindre du har veldig sur jord. Kalk tar ikke mosen, men den kan gjøre det lettere for plenen å ta opp næring fra gjødsel. Uansett bør du ikke kalke hvert år.

Vent en stund før du tar frem plenklipperen første gang. Gresset bør være i god vekst og minst 5 cm langt før du klipper.

 

Luk ugresset tidlig

Hvis det har begynt å komme opp ugress i bedene, er det også lurt å luke dette vekk. Nå på våren er jorda fuktig og røttene på ugresset sitter ikke så godt som senere i sesongen.

Men pass på at du ikke luker vekk stauder du ønsker å beholde, er du i tvil vent til du ser hvilken plante det er.

Få oversikt

Det er mange gode grunner til å ta en tur ut i hagen tidlig på våren. Det er riktignok ikke så mye pent å se på ennå, men du kan danne deg et bilde av hvordan det kommer til å se ut senere i vår.

Vi ser for eksempel at det med fordel kan settes flere løker i staudebedene våre. Da vil de bli litt mer spennende å se på også tidlig på våren. Det er vakkert, og i tillegg er det viktig for å humler og bier å ha blomster å fly så tidlig som mulig.

Hvorfor skal du vente?

Selv om vårsola varmer kan det bli riktig kaldt om nettene – og det liker ikke småplantene.

Varmekjære vekster som tomatplanter og pelargonier er vant med en behagelig temperatur på minst 15 grader, enten de har stått i sårommet ditt eller i et drivhus i gartneriet. Flytter du disse rett ut i 4–5 plussgrader og sur vind, får de bokstavelig talt sjokk.

For å bruke tomatplanter som eksempel trives de fleste sorter dårlig i temperaturer under 12 grader. De kan tåle kaldere temperaturer for kortere perioder, men de kan ikke gå rett fra 15 til 5 pluss, de må tilvennes norske vår-/sommertemperaturer først.

 

Hvis du har sådd egne tomatplanter må du vente litt med å flytte dem ut. Foto: Tore Fjeld/Spirea.no

Planter som blir satt ut for tidlig vil i mange tilfeller slutte å vokse, og det kan ta mange uker før de kommer seg igjen. OG: Det virker kanskje utenkelig når du sitter i t-skjorta og drikker utepils, men det kan faktisk komme frostnetter til ganske sent på våren. Tomatplante + frost = død.

Gradvis tilvenning

Den beste måten å få «plantebarna» klare for utelivet, er å venne dem gradvis til det. Sett plantene ut på et lunt sted noen timer når det begynner å bli varmere i været.

OBS: Ikke sett plantene rett ut i direkte sol, da vil bladene bli solbrent. La dem stå i skyggen de første par dagene, så lager de sin egen «solkrem».

Hva med busker og stauder?

Busker, trær og stauder som står utendørs i hagesenteret, kan du plante når som helst etter at telen er gått. Disse er enten overvintret ute eller på kjølelager, og det er det samme om de står ute i en potte eller i din hage.

For eksempel tuja, løvfellende hekkplanter og store trær er det en fordel å plante så tidlig som mulig slik at de får god tid til å etablere seg på voksestedet.
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!