Vår i hagen – slik forbereder du hagesesongen

Gjør deg klar til våren. Nå kommer den!


Noen steder i landet har kommet lenger mot vår enn andre, men uansett er det på tide å forberede hagesesongen. Lag en hageplan mens du venter på bar mark. Hva vil du med hagen i år?

Anne fra bloggen Moseplassen har et tips for hageaktivitet om våren. Du burde nemlig bruke tiden på å planlegge for neste vår!

– Snøen har sine vaner, som gjerne er like fra år til år. Den legger seg i ekstra mengder noen steder, og smelter ekstra fort andre steder. Det er det ikke alltid så lett å tenke seg til hvordan dette blir, og det kan derfor være svært lærerik å ta en tur i hagen nå og registrere hvor snøen smelter først og sist, skriver Anne.

Ta bilder og skriv en huskeliste for deg selv, så husker du det. Planleggingstrikset burde du gjennomføre både vår og sommer. Ta bilder av solens gang på tomten. Slik kan du bedre planlegge hvor blomstene dine kommer til å trives i forhold til sol og skygge.

Dra på studietur

Tenk gjennom hvilke farger du skal ha i hagen, skriv handleliste. Dra på studieturer i bokhylla og på handleturer til hagesentrene. Planlegg godt og få oversikt over hva du allerede har, og hva du trenger. Tegn gjerne opp bedene og se hva du mangler.

Plant selv

Så frø, kos deg med spiring og prikling. La pottene stå kjølig, men lyst. Sommerblomster som tagetes, stemor, petunia, kornblomst og erteblomst kan såes inne tidlig i april. Også brokkoli, blomkpl, purre og melon bør i jorden nå. Så mynte, sitronmelisse, basilikum og rosmarin nå også.

Vask potter du skal plante ut i. Se over hageredskapene. Har du ting med treskaft kan du olje dem. Sjekk komposten, har du god nok kompost til grønnsakshagen?

Hjelp buskene

Det er også tid for beskjæring av busker, hekker og trær – bortsett fra de vårblomstrende buskene dine. Ta inn kvister av de tidlig vårblomstrende – som den gylne forsythiaen.

Dekk til vintergrønne planter for å skjerme dem mot den sterke vårsola. Vannet har nemlig ikke kommet seg opp i vekstene, og de trenger beskyttelse så de ikke blir svidd.

Rydd i redskapene

I mars og april begynner snøen å trekke seg tilbake. Noen steder kan du glede deg over vårens første blomster – snøklokker, krokus, påskeliljer og tulipaner.

Måk frem en sitteplass i solkroken, og ta ut noen hagemøbler. Sola er fin når den skinner! Vask hagemøblene, tørk over hageputene. Vask verandaer og terrasser. Finn frem lykter og pledd – det forlenger utesesongen betraktelig. Rydd i kjeller og i boder så alt er lett å finne når hagesesongen smeller igang.

Hjelp våren

Noen liker å hjelpe våren. Kast snøen utover på de bare flekkene, så smelter alt litt fortere.   Ellers fungerer det gamle trikset med å strø jord, sand eller aske på snøen. Prinsippet er så enkelt som at det mørke absorbere sollyset – og snøen smelter fortere av varmen.

Plant ut

Plant i krukker og sett ut. Planter som tåler frost er stemorsblomster (de småblomstrete er mer hardføre), vårløk som påskeliljer og pinseliljer og perleblomst, julerose, primula, ranunkler og vårlyng

Hjelp plenen

Når plenen er fri for snø er det tid for våronn. Rak plenen for å gi røttene luft. Kalk forsiktig i bed og på plen om nødvendig. Fullgjødsel er bra nå.

17. mai som mål?

Fjern visne planterester når frostfaren er over. Blomstene i vinteropplag kan tas opp etterhvert.

Når april og mai kommer kan du iverksette. Noen steder passer det å få hagen fin til 17. mai. Nå burde du anlegge ny plen, hekk eller bed. Årets sommerblomster kan snart plantes ut i krukker, ampler og balkongkasser.

Når bjørka får museører er det på tide å klippe rosene. Og da er det snart sommer.