Våronn i hagen

Tid for våronn i hagen! Det er vår og det begynner å klø i grønne fingre etter en lang vinter. Men det kan være lurt å lage en arbeidsplan før du går i gang med hagearbeidet.


Plukk vekk litt rusk og rask så krokusen riktig kan stå og skinne i vårsola.
Plukk vekk litt rusk og rask så krokusen riktig kan stå og skinne i vårsola.

Ta deg en inspeksjonsrunde i hagen nå i slutten av mars. Ha gjerne med en notatblokk så du kan skrive huskeliste. Kikk litt ekstra på busker og trær. Er noe brukket i løpet av vinteren? Se også etter eventuelle skader som er forårsaket av rådyr og smågnagere.

Er terrassen og steinhellene like hele etter kulden og snøbrøytingen i vinter? Av og til har telen i jorden skjøvet blomsterløker og småplanter opp. Dytt dem ned igjen. Som regel har ingen skade skjedd.

 

Snøklokkene titter gjerne opp lenge før du har begynt våronna.
Snøklokkene titter gjerne opp lenge før du har begynt våronna.

Hjelp for vintergrønne
Vintergrønne busker som barlind, kjeglegran og tuja er ofte utsatte for sviskader og bør dekkes med strie mot vårsola. I tillegg er det lurt å vanne med lunkent vann for å tine frossen jord. Dette er spesielt nyttig for rododendron, for å hindre at blomsterknoppene ikke tørker inn.

Beskjæring
Det er på tide med beskjæring av eple- og pæretrær. Etterpå kan du, hvis du ikke rakk det i høst, gå løs på hekken og andre busker og trær. Men vær forsiktig med prydbusker som blomstrer på gammel ved, så du ikke klipper bort hele blomsterfloret. Rosene bør ikke klippes før i begynnelsen av mai, eller når bjørka har fått museører.

La gjerne løvet under buskene bli liggende. Det råtner etterhvert og blir verdifull næring.
La gjerne løvet under buskene bli liggende. Det råtner etterhvert og blir verdifull næring.

Ikke rydd for mye ennå
Visne plantedeler og løv beskytter de første spirene mot frost og kulde og bør få ligge i bedene enda en stund. Bare løv og kvister som hindrer spirene i å komme opp, kan fjernes.Vent med å grave og luke til det er blitt varmere i været og det har tørket opp litt.

Plenen
Plenen kan du imidlertid rake fri for løv og kvister så snart den er tørr nok til å gå på.Vent med å gjødsle og kalke til telen har gått. Ellers kan mye av næringsstoffene vaskes bort og skylles ut i nærmeste vassdrag. Strø aske, sand eller kalk på eventuelle issvuller for å forhindre isbrann.

Hjemmelagde planter
Mange av sommerens blomster og grønnsaker trenger forkultur inne. Følgende planter kan såes nå: tagetes, verbena, flittiglise, sølvkrans, petunia, prydtobakk, basilikum, salvie, rosmarin, purre, brokkoli, blomkål og spisskål.

Pass på at småplantene ikke står for varmt eller mørkt. Dette gir slengete og svake planter som blir ekstra mottakelige for utøy og sykdommer.