Finner du hareunger som er alene og forlatt så bør de få lov til å være i fred.
Finner du hareunger som er alene og forlatt så bør de få lov til å være i fred. Bilde: Dyrenes Beskyttelse

Ensomme hareunger er IKKE i nød

Hvis du ser en hareunge ligge alene og sammenkrøpet, kan det fort se ut som den har blitt etterlatt av moren. Det er imidlertid ingen grunn til bekymring: Den er verken foreldreløs eller i nød.

Mange tenker nok at de skal ringe dyrebeskyttelsen eller ta med hareungen hvis de ser den helt alene i naturen. Men hareunger er sjeldent i nød i det hele tatt, de er bare på egne ben. De trenger derfor ikke hjelp - ikke før de blir tatt opp av mennesker. 

- Når folk tar med seg de små hareungene for å hjelpe dem, gjør de ofte sunne og trygge hareunger om til hareunger med angst og stress. Denne handlingen kan i verste tilfelle ta livet av hareungen. Det er derfor veldig viktig å la dem få være i fred, det mindre de er skadet, understreker Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse i Danmark i en pressemelding.  

Står på egne ben fra staten 

Hareunger er noen av vårens første dyreunger, og de kan sees i landskapet allerede i februar/ mars. Når ungene kommer til verden, har de både pels og åpne øyne, og innen få timer etter fødselen beveger de seg. Bare én gang om dagen etter solnedgang samles moren og hareungene på stedet der de ble født, og da får hareungene melk fra moren. 

- Hareunger gjemmer seg i nærheten av fødestedet, i en radius på ofte over 100 meter. Helt fra starten av er de helt uavhengige. Så en ensom hareunge er altså ikke nød eller foreldreløs, men gjemmer seg bare eller er på vei til moren for å få melk, forklarer Carlsen. 

Hvis du ser en ensom hareunge: 

  • La kaninen ligge. Det er normalt at de er alene. 
  • Hvis en hareunge blir tatt med hjem, må den raskt slippes løs på stedet den ble funnet. Hvis du ikke finner nøyaktig hvor du fant den, bør den være så nærme som mulig - hareungen kan godt finne veien selv.
  • Hvis hareungen har synlige skader eller har blitt tatt med hjem av hunden eller katten, kan du ringe til dyrebeskyttelsen for å få veiledning om hvordan du kan behandle haren.  

 

3. februar 2020
Mer om Hage

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet.

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og bidrar til at grillmaten forblir like god hele året.

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene...

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...