Med riktig passing, kommer orkideer tilbake med nye kull blomster.
Med riktig passing, kommer orkideer tilbake med nye kull blomster. Bilde: iStock

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

La blomsten visne

Når blomstene faller av på orkideen, skal du vente med å klippe blomsterstengelen. Gi den tid til å visne på egenhånd. Ofte viser det seg at den ikke er helt ferdig likevel. En liten bule dukker typisk opp på blomsterstengelen der den nederste blomsten satt. Snart bryter en sidegren ut, med flere blomster.

Ny stamme til nye blomster

Hvis blomsterstengelen visner og skrumper inn, så er det et tegn på at den ikke kan mer og du kan skjære den av. Følg heller med på om det dukker opp nye blomsterstengler opp mellom bladene. Ved første øyekast kan det ligne luftrøtter, som også myldrer frem, men i virkeligheten er det lette å se forskjell. Nye blomster er grønne, luftrøtter er sølvgrå bortsett fra på selve spissen.

Les mere her hvordan du tar stiklinger   

Bruk en blomsterpinne

Hvis du gjerne vil ha en stamme som er oppreist, så skal du feste den til en blomsterpinne, før den får knopper. Ellers vil blomstene henge ut over pottekanten. Hvis du til gjengjeld har plass til det, så er det også en flott og annerledes måte å ha orkideen på.

Plantes i bark

En gammel orkide drar nytte av å bli plantet på nytt. Det kan se voldsomt ut med alle røttene som henger både i og rundt potten, men det er ikke så vanskelig som det ser ut.

Pass på orkideens røtter

Luftrøtter kan se rotete ut rundt potten, men så lenge røttene ser sunne og fuktige ut, så skal du la dem være i luften. De skal ikke stappes ned i potten. Ta forsiktig planten ut av potten og la den gamle barken drysse av. Klipp bort inntørkede røtter og plant den i ny jord. Du kan riste planten lett når du har plantet den, slik at jorden kommer inn mellom røttene. Tilslutt vanner du grundig.

Les også: 10 planter og blomster du kan ha i krukke 

 

Bildetekst: Hvis knoppene faller av orkideene din, så er det fordi den får nok lys.

Vokser i trekroner

I naturen vokser Phalaenopsis i trekronene der plantene hefter seg fast i en greinkløft. Det betyr at de ikke skal ha jord eller pottejord for å ha det godt.

Tvert imot. Hvis du planter orkideen i pottejord, så vil røttene råtne. Derfor er det viktig at du planter orkideen i bark slik at den får masse luft til røttene.

For mye vann, dreper orkideen

Det verste du kan gjør mot orkideen din er å gi den for mye vann. Vann orkideen én gang i uken. Lag en rutine og vann for eksempel hver søndag ettermiddag. La vannet strømme gjennom potten eller dypp hele potten i en balje med vann og la den deretter dryppe av, før du setter den tilbake i potten eller skjuleren. 

Uten mat og drikke…

Phalaenopsis trenger ikke mye gjødsel, men det er viktig at den får noe gjødsel for å kunne blomstre i flere omganger. Orkide-gjødsel er best å bruke, da den er mindre konsentrert enn normal gjødsel til stueplanter. 

Vanlig plantegjødsel skal fortynnes

Hvis du bruker vanlig stue gjødsel, så er det viktig at den fortynnes til en fjerdedel av den anbefalte mengden. Du kan gi den ny gjødsel ca. en gang i måneden.

 

19. februar 2019
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld...

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg versjon. På rett plass i hagen er det også et tre som krever lite stell.

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som...

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette bør du vite. 

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...