Med riktig passing, kommer orkideer tilbake med nye kull blomster.
Med riktig passing, kommer orkideer tilbake med nye kull blomster. Bilde: iStock

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

La blomsten visne

Når blomstene faller av på orkideen, skal du vente med å klippe blomsterstengelen. Gi den tid til å visne på egenhånd. Ofte viser det seg at den ikke er helt ferdig likevel. En liten bule dukker typisk opp på blomsterstengelen der den nederste blomsten satt. Snart bryter en sidegren ut, med flere blomster.

Ny stamme til nye blomster

Hvis blomsterstengelen visner og skrumper inn, så er det et tegn på at den ikke kan mer og du kan skjære den av. Følg heller med på om det dukker opp nye blomsterstengler opp mellom bladene. Ved første øyekast kan det ligne luftrøtter, som også myldrer frem, men i virkeligheten er det lette å se forskjell. Nye blomster er grønne, luftrøtter er sølvgrå bortsett fra på selve spissen.

Les mere her hvordan du tar stiklinger   

Bruk en blomsterpinne

Hvis du gjerne vil ha en stamme som er oppreist, så skal du feste den til en blomsterpinne, før den får knopper. Ellers vil blomstene henge ut over pottekanten. Hvis du til gjengjeld har plass til det, så er det også en flott og annerledes måte å ha orkideen på.

Plantes i bark

En gammel orkide drar nytte av å bli plantet på nytt. Det kan se voldsomt ut med alle røttene som henger både i og rundt potten, men det er ikke så vanskelig som det ser ut.

Pass på orkideens røtter

Luftrøtter kan se rotete ut rundt potten, men så lenge røttene ser sunne og fuktige ut, så skal du la dem være i luften. De skal ikke stappes ned i potten. Ta forsiktig planten ut av potten og la den gamle barken drysse av. Klipp bort inntørkede røtter og plant den i ny jord. Du kan riste planten lett når du har plantet den, slik at jorden kommer inn mellom røttene. Tilslutt vanner du grundig.

Les også: 10 planter og blomster du kan ha i krukke 

 

Bildetekst: Hvis knoppene faller av orkideene din, så er det fordi den får nok lys.

Vokser i trekroner

I naturen vokser Phalaenopsis i trekronene der plantene hefter seg fast i en greinkløft. Det betyr at de ikke skal ha jord eller pottejord for å ha det godt.

Tvert imot. Hvis du planter orkideen i pottejord, så vil røttene råtne. Derfor er det viktig at du planter orkideen i bark slik at den får masse luft til røttene.

For mye vann, dreper orkideen

Det verste du kan gjør mot orkideen din er å gi den for mye vann. Vann orkideen én gang i uken. Lag en rutine og vann for eksempel hver søndag ettermiddag. La vannet strømme gjennom potten eller dypp hele potten i en balje med vann og la den deretter dryppe av, før du setter den tilbake i potten eller skjuleren. 

Uten mat og drikke…

Phalaenopsis trenger ikke mye gjødsel, men det er viktig at den får noe gjødsel for å kunne blomstre i flere omganger. Orkide-gjødsel er best å bruke, da den er mindre konsentrert enn normal gjødsel til stueplanter. 

Vanlig plantegjødsel skal fortynnes

Hvis du bruker vanlig stue gjødsel, så er det viktig at den fortynnes til en fjerdedel av den anbefalte mengden. Du kan gi den ny gjødsel ca. en gang i måneden.

 

19. februar 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette bør du vite. 

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...