Bilde: idenyt

Slik blir solsikken din 5 meter høy

Den flotte, gule solsikken minner mange om norsk sommer. De kan bli opp til 4-5 meter, hvis du følger vårt råd om tournesol – blomsten som alltid snur seg mot solen.

 

Se dem gro

Alle – og ikke minst barn – blir ofte betatt av veksthastigheten hos de høye solsikkene. Det er nesten sånn at man kan se dem gro. I løpet av et par måneder utvikler den første frøspiren seg til en kjempeplante på opp til 5 meter og med en blomst på 50 cm i diameter.

Men solsikker er mye mer enn bare det. De kan være lave, ca. 40 cm, buskete planter i utallige mellom størrelser, helt opp til flere meter høye blikkfang i hagen. Blomstene er fra 5 cm og oppover og kan sitte enkeltvis eller flere sammen. De er enten enkle, halvfylte eller fylte. På blomsterbutikken finnes det et hav av forskjellige solsikker du kan velge mellom.

Frodig fra juni til oktober

Solsikker kan brukes mange steder i hagen. Du kan plante de høye tett på huset, slik at de kan titte inn i andre etasje. Ellers kan de plantes som et pent gjerde rundt for eksempel grønnsakhagen.

De mellomhøye danner en fin bakgrunn for stauder og er velegnet som avskjerming. De danner også nye blomster langt ut på året.

De lave solsikkene er like gode som plante du kan ha i krukker på terrassen og i bedet. De fyller godt ut, etter gruppene med løkplanter eller stemorsblomster, takker av i førsommeren. Solsikken gir frodighet og farge fra juni til oktober.

Hardfør – også i sterk vind

Solsikker er lette å holde. De trives og vokser best på plasser med full sol. Den voldsomme veksten krever at solsikken har dyp jord, masse vann og gjødsles ett par ganger i løpet av sommeren. De mer beherskede artene klarer seg med helt alminnelig jord og litt næring når resten av hagen får det.  

Overraskende nok så tåler solsikker store styrker med vind. Stilkene er stive og robuste, men blomsterkronen er tunge. Så de høye og storblomstrede sortene trenger gjerne litt oppbinding.

Fra frø til kjempe

Du kan så solsikker direkte på stedet fra midten av mai. Du får til gjengjeld større og tidligere planter, hvis du starter innendørs og planter de ut ca.1 juni.

  1. Så snart frøene spirer, fjernes plasten – nå skal planten ha lys slik at den ikke blir ranglende.
  2. Når 1.juni nærmer seg så skal plantene herdes – gjerne i et par uker. Begynn med å sette plantene utenfor i et par timer i le og skygge. Flytt dem etter hvert ut i solen. Etter utplantingen passes de med vann, gjødsel og oppbinding. Det er spesielt viktig at du vanner den i tørre perioder.

Etter blomstring

Som en ekstra gevinst er solsikkenes frøstand en flott dekorasjon. Klipp dem av akkurat under blomsten og legg dem på et lunt og luftig sted, i et par uker.

Du kan også velge å la frøstanden sitte, slik at hagens fugler kan få glede av dem. Frøene er inneholder olje og næring, derfor inngår de ofte i fuglemat blandingen.

Flerårige solsikker

Stauder solsikker kommer år etter år. De brer seg kraftig ut med krypende rotstokker. Under gode forhold kan staude solsikken utvikle seg til å bli en plage. Men i den mer naturpregede hagene eller i et særlig bed med blomster til avskjæring er de både flotte og brukbare.

 

28. april 2018
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...