Få suksess med fikentre i hagen

Med et godt sted i solen kan fikentreet vokse i Norge. Sørg imidlertid alltid for å velge en variant som allerede har båret frukt. For fikentreet har en tropisk hemmelighet du bør kjenne til før du skaffer deg et fikentre. 

 

Fikentre siden Adam og Eva 

Fikentreet har vært her siden tidenes morgen. For det var fikenblader Adam og Eva dekket seg til med da mennesket i det gamle testamentet ble lokket av slangen for å spise den forbudte frukten (eplet). 

Ser man bort fra myter og religion, har fikentreet faktisk blitt dyrket i Afrika og middelhavslandene i flere tusen år. Noen sier til og med at fikentreet var den første planten som mennesket systematisk begynte å dyrke. 

Hva er et fikentre? 

Fikentre kommer fra en stor slekt med over 800 arter. Treet er en del av morbærfamilien og trives veldig godt i varmt klima. De kan bli store kjempetrær, men de finnes også som busker og som klatreplanter. Rotnettet, som ofte slynger seg over bakken, er et imponerende syn i fikentrefamilien (se bildet under). 

I Norge blir normalt fikentreet bare på størrelsen med en busk eller et mindre tre. 

Fikentreet kan få et imponerende rotnett, her over et tempel i Kambodia. 

Fikentreets hemmelighet

Pollineringen av fikentreet er et av naturens små mirakler. I den sammenheng kan du lure på om du noen gang har sett fikentreet blomstre? Og svaret er: både/og. 

Blomstene er faktisk gjemt inne i frukten, der blomst og frukt er ett. Det er inne i blomsten fikentreet pollineres i varmere land, som ved middelhavet, av en spesiell fikenveps. 

Det skjer ved at den kvinnelige fikenvepsen kryper inn i blomsten der den legger egget sitt. Her dør den normalt også. Fikenvepsen bringer pollen fra andre fikentrær og pollinerer dermed fikentreet. 

Dette symbolske forholdet mellom fikenveps og tre er så ekstremt at nesten hver art av fikentre har sin egen fikenveps. 

Reproduksjon i Norge 

Dessverre er ikke vepsene inkludert når du kjøper et fikentre i krukke her hjemme eller når du setter en stikling i jorden. Du får heller ikke dette forholdet ved å kjøpe treet i utlandet eller ved å ta en stikling med hjem fra ferie. For fikentre av slik opprinnelse vil her hjemme ikke klare den karrig jord. 

Hvis du kjøper et fikentre i Norge eller tar en stiklinger, må du sørge for at det er fra en sort som kan produsere frukten selv, uten å bli pollinert. 

Begrense veksten i rotnettverket 

Et fikentre kan faktisk få det for godt. Hvis fikentreet står et lyst og lunt sted i god jord, kan det vokse så uhemmet at det ikke bruker energi på å sette frukt. Det er derfor lurt å begrense treets vekst fra begynnelsen. 

Dette kan enten gjøres ved å plante treet i et stort betongrør med bred diameter eller ved å plassere det på en vegg nær brostein eller asfalt, eller ved siden av en opptråkket sti. Hvis du har en slik plass til fikentreet ditt, kan du også vurdere å sette fikentreet i en treramme eller i espalier. Fikentre er perfekt til det. 

Fikentre i norsk klima 

Norge er et langstrakt land og temperaturforskjellen er store fra nord til sør. Treet plantes normalt i krukker i Norge, slik at det kan settes innendørs når frosten kommer. Men du kan også plante den direkte i hage. Fikentre kan fint overleve utendørs langs sør- og vestkysten av Norge. Men velg en hardfør sort, som passer i sone én til to. 

Den avgjørende faktoren er imidlertid plasseringen av treet: le og rikelig med sol er det aller viktigste for fikentreet. Hvis du vil være sikker på å ha en god fiken høst, er det optimalt å sette det i et drivhus i Norge. Du kan også fint ha fikentrær innendørs eller i en vinterhage. 

Når det blir alt for kaldt her hjemme kan fikentreet få litt problemer. Beskytt derfor treet mot hard frost ved å dekke røttene til med flis, gran eller annen naturlig isolasjon.

Vanning og gjødsling 

Fikentreet skal vannes regelmessig i hagen, slik at jorden ikke tørker helt ut, men den trenger ikke mye fuktighet så jorden kan godt se litt tørr ut uten å være helt uttørket før du vanner. I sommermånedene er det viktig at du vanner fikentreet ditt og ikke lar jorden tørke helt ut. Hvis jorden blir for tørr, kan du risikere at bladene visner.  

Gjødsle fikentreet ditt 1 gang i måneden i sommerhalvåret. 

Beskjæring av fikentre

Du kan beskjære toppen av fikentreet i slutten av juli- begynnelsen av august. Greinene fjernes hele ved stammen, for å tynne ut i treet. Men husk at du aldri skal beskjære skuddspissene, det er her neste års frukt kommer. Selve fikenfrukten faller selv av når frosten kommer, så det er ikke dem du skal passe på, men de små ertelignende knoppene som sitter ytterst på greinene.  

Beskjæring av stiklinger 

Fikentreet får frukter på de ytterste skuddene på grenene. Der er det er mest sol og de store fikenbladene skygger ikke for veksten. 

Stiklinger kan tas ved å kutte en gren tidlig på vinteren før frosten kommer. Stiklingen skal deretter oppbevares kjølig, fuktig og frostfritt over vinteren. På våren kan du sette dem i en krukke og når været er frostfritt kan den plantes ut. 

Fikenfrukten

Det kan ta opp til et helt år fra fruktsetting om høsten til de er modne neste høst. Dette er veldig normalt, kontra i varme land hvor fikentreet vokser naturlig og kan bære frukt opptil tre ganger i året.