Bilde: Colourbox

Stakittgjerder enklere enn før

Dagens stakittgjerder er enklere enn før. Har vi mistet sansen for detaljene?

Stakittgjerde: Eksempel på stakittgjerde med bølgende gjerdefag.

Det hvite stakittgjerdet rammer inn eiendommen på vakkert vis, og for mange er det blitt symbolet på hjemmets fred og lykke. Hvorfor blir det da vanligere og vanligere å velge enkleste variant?

– Når man studerer fotografier fra forrige århundreskifte, ser man at mange av stakittgjerdene var mer forseggjorte tidligere, sier Cathrine Reusch i boka Porter og gjerder.

Ny utgave
Reusch, som er utdannet sivilarkitekt med bevaring og restaurering som spesialområde, er nå aktuell med en ny utgave av den populære boka.

De dekorative gjerdene kom som en følge av at spiker ble vanlig og sirkelsagen gjorde sitt inntog. I dag har vi enda flere redskaper og hjelpemidler, men paradokset er at vi nå ser mindre av både snekkerglede og forseggjorte gjerder.

– I dag lages gjerdene med enklere stolpeløsninger. Bølgeformet avslutning av gjerdefag droppes og skråskjæring eller avfasing av kantene sees mer sjelden. Gjerdefagene lages også oftere i lik lengde med rett avkuttede lekter og fag, skriver Reusch.

Vedlikeholdsfrie ferdiggjerder
Det økende fraværet av forseggjorte løsninger har nok først og fremst en sammenheng med økningen i bruk av ferdiggjerder. I masseproduksjonen av gjerder velges gjerne enkleste løsninger, og resultatet blir enklere utformede gjerder.

Selv om stakittgjerdene er blitt enklere enn før, er de fremdeles et populært valg når eiendommen skal gjerdes inn. I dag kan du sågar få såkalte vedlikeholdsfrie stakittgjerder i PVC eller aluminium. Det kan du lese mer om i artiklene Vedlikeholdsfrie gjerder og Fire fine vedlikeholdsfrie gjerder.

– Gir mye opplevelsesglede
Ferdiggjerder og vedlikeholdsfrie gjerder gjør det enklere for boligeier å sette opp og vedlikeholde gjerdet. Likevel kan det være verdt å vurdere om et mer forseggjort gjerde kan være på sin plass, og da særlig om du er så heldig å eie en eldre, ærverdig bolig.

– Enkle stakittgjerder er alltid pent, men de forseggjorte utformingene gir mye opplevelsesglede og kan med fordel videreføres der de passer inn og helst har en historisk forankring, mener Reusch.

Vil du lage ditt eget enkle stakittgjerde, finner du en fremgangsmåte beskrevet i boka Snekre ute. For mer dekorative og forseggjorte varianter kan det være verdt å få hjelp fra en dyktig snekker.

12. juni 2011
Mer om Gjerder

Slik vedlikeholder du stakittgjerdet

Et vedlikeholdt stakittgjerde er en vakker omramming av eiendommen, men det kan være litt av en jobb å holde det slik.

Slik vedlikeholder og maler du gjerdet

På samme måte som husfasaden må også gjerdet vedlikeholdes. Gjør du jobben grundig, og med rett verktøy, vil det holde seg i mange år.

Lag en enkel hageport på solide stolper

Denne klassiske hageporten er like solid og holdbar, som den er pen og enkel å lage – her får du oppskriften.

Gjerder som gir eiendommen et løft

Gjerder skal ikke bare omkranse eiendommen. Vakre, velholdte gjerder med en flott port i en stil som passer til hus og hage gir hele eiendommen et løft.

Grønn og enkel støyskjerming

Er du plaget med sjenerende støy fra vei eller bane? Da kan det være aktuelt med en støyskjerm som reduserer plagene.

Pryd huset med stakitt og portal

Port og gjerde må utformes med omtanke, for det skal passe til huset og menneskene som bor der.

Perfekte gjerder og porter

Mange boligstrøk er preget av variert byggestil, og derfor bør valg av gjerde også sees i sammenheng med nabohusene og området for øvrig.Et gjerde eller en port er en innramming av huset og eiendommen din. Det kan utformes slik at det virker strengt og avvisende, eller mildt og imøtekommende. Uansett utforming - det bør harmonere med huset, området og bebyggelsen for øvrig.

Må du, eller vil du ha gjerde?

I Lov om Grannegjerde står det om din rett og evt. plikt til å ha gjerde og port: "Rett til å ha grannegjerde: § 6.Granne har rett til å ha gjerde mot...

Gode tips til tregjerder

Mal før du spikrer!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no