Bilde: Getty Images

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?

 

Planter og blomster trenger næring for å trives og gro. Da kan det være lurt å tenke over hvordan type gjødsel som egner seg til hvilke blomster og planter. Under finner du tips om gjødsling, fra Europris, både før og ved gjødsling og hvilken type gjødsling som passer til ditt behov.

Gode tips før og ved gjødsling:

Uansett hva du skal gjødsle, trenger det vann umiddelbart etterpå. Mange anbefaler at man gjødsler plenen når det regner, og evt. vanner med spreder om regnskuren er for beskjeden. Gjødsler du jord ved blomster eller busker, bør det vannes rikelig etterpå ( men husk å ikke drukne plantene) - eventuelt vanner du i flere omganger til gjødselen er godt oppløst. Hvis ikke kan gjødselen svi seg i jorda og gjøre mer skade enn nytte.

Det bør grunn gjødsles om våren, og heller holde vedlike etter behov gjennom sesongen. Lite og ofte – etter behov.

Kugjødsel

Dette egner seg godt til det meste, både gress, frukt og grønt. Men om du ønsker å være enda mer spesifikk å gi plantene dine det de trenger, kan hønsegjødsel være et godt alternativ.

Hønsegjødsel

Dette er biogjødsel som ofte omtales som «helsekost» for hagen. Den er rik på nitrogen og kalium, som er spesielt bra til rotgrønnsaker, salat og spinat.

Blomstergjødsel

Det finnes egen blomstergjødsel, som kan brukes både på ute- og  inneblomster, men det kan også brukes andre varianter.

Rhododendron gjødsel

Har du en rododendron visste du kanskje at den trives godt i litt syrlig eller sur jord? Dette bør du tenke på når du velger gjødsel. Denne kan vannes med regnvann, så om du har bøtter eller oppsamlere ved takrennene kan du godt dra nytte av det, det er noe rododendron elsker. Se her hvordan du gjennbruker regnvannet oppsamlet i tønner, i hagen.

Kilde: Europris

4. juni 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...