Det skal ikke så veldig mye til å for å forlenge levetiden til en gressklipper.
Det skal ikke så veldig mye til å for å forlenge levetiden til en gressklipper. Bilde: Produsenten

Gi gressklipperen riktig vedlikehold

En gressklipper trenger ikke så mye vedlikehold, og ved hjelp av noen enkle tiltak kan gressklipperen din få betydelig lengre levetid.

Et av sommerens mest spennende øyeblikk er første gang plenen skal klippes: Starter gressklipperen? Står du og trekker til ryggen verker og ikke får liv i maskinen? Da kan du som regel takke deg selv. Bensinen er gammel, tennpluggen også, høstens rengjøring ble ”glemt”.

Enkelt vedlikehold av gressklipper

En gressklipper trenger egentlig lite vedlikehold, den er nøysom og gjør jobben med et minimum av tilsyn. Men noen enkle tommelfingerregler for vedlikehold av gressklipper:
•    En enkel vask med bøtte og såpevann, helst etter hver bruk
•    Ikke la bensinen stå i tanken vinteren over. Tøm tanken for årsgammel bensin.
•    Det er ikke mange timene motoren går i sommerens løp, men tennplugg bør skiftes minst hver 100. time, ­gjerne hver sesong.
•    Batteriklippere bør lades opp en gang eller to i vinterens løp.
•    Luftfilter og olje bør skiftes hvert år, her kan forhandleren eller håndboka gi nyttige råd.
•    Kontroller kniven for skader, skjevheter og hakk. Hvis forhandleren ikke kan slipe den gamle, er bytte av kniv som regel en enkel sak.

Ikke kjøp for liten gressklipper

Å kjøpe ny gressklipper byr på flere vanskelige valg: Det er en investering som du skal ”slite” med i mange år framover, så det gjelder å velge riktig hvis ikke gressklippingen skal bli et ork.

Har du et lite frimerke av en plen, kan det være tilstrekkelig med en liten manuell gressklipper hvis målet er å få litt trim samtidig. De fleste forhandlere har anbefalte modeller for ulike plenstørrelser og -typer.

Finn en modell som passer for deg, for det er bortkastet å kjøpe en altfor stor maskin. Men det er irriterende å slite med en for liten gressklipper, da stjeler klippejobben verdifull tid som bør brukes til å nyte hagelivet.

Derfor er klippebredden viktig også, for den avgjør hvor langt du må gå hver gang du klipper.

Oppsamling eller bioklipp?

De fleste hageeiere har behov for flere klippe­funk­sjon­er. De fleste nye maskiner har flere klippesystemer: Bakutkast, oppsamling og bioklipp (såkalt mulcherfunksjon). Oppsamlerpose sparer ikke bare mye tid fordi du slipper å rake.

Det gir også mindre allergiske reaksjoner mot gress, reduserer spredning av ugressfrø, og er praktisk når løvet skal samles opp om høsten. Men hvis du klipper ofte og kort, gir bioklippen god næring til plenen.

De fleste nye gressklippere er både driftssikre og lette å starte. Men både støy, vekt og innstillingsmuligheter for klippe­høyde osv. varierer. Derfor er det lurt å følge to gode råd før du bestemmer det:

•    La forhandleren demonstrere klipperen og gi deg en instruksjon i bruk og innstillingsmuligheter.

•    Be alltid om å få prøvekjøre gressklipperen før du bestemmer deg. Da er du trygg på at du får en ­pålitelig hjelper som vil gjøre som­meren i hagen enda lysere!

23. mai 2011
Mer om Gressklipper

Hvorfor velge en robotgressklipper?

Det er flere grunner til å velge robotgressklippere og de er ikke kun for de eldre eller de med flere mål tomt - les hvorfor! 

Finn ut hvilke gressklipper-merker som er best

Hvilke gressklippermerker gjør det best i test? Her er svaret, takket være Forbrukerrådet og det svenske forbrukermagasinet Råd Rön.

3 gressklippere

Et godt tips er å ta gressklipperen og kjøre en siste runde over alt løvet som ligger på plenen. De oppklipte løvene er bra for gressmattens vinterdvale...

Gressklippertips fra fem eksperter

For å gjøre jobben så enkel som mulig når du skal klippe plenen bør du velge gressklipper som er tilpasset ditt behov. Her får du smarte råd fra fem gressklipper-eksperter.

Slik blir gressklipperen sesongklar

Slurvet du med vedlikeholdsrådene før du parkerte gressklipperen for vinteren? Da bør du sjekke dette før årets klippesesong.

Robotgressklipper gjør hagearbeidet enklere

En robotgressklipper tar seg av gressplenen din, mens du sitter i sola. Robotgressklipperen kartlegger først hagen, så tar den seg frem på egenhånd.

Vårens gressklippernyheter

Vi har tatt en titt på vårens nyheter innen gressklippere.

Takk gressklipperen for i år

Det nærmer seg tid for siste plenklipp denne høsten. Etterpå må du gi gressklipperen en omgang.

Web-TV: Hvilken gressklipper skal du velge?

Velg gressklipper ut i fra størrelsen på plenen din.

Kjøpe gressklipper - Bioklipp gjør jobben lettere og penere

Gressklippere med bioklipp gir plenen klipp og gjødsling på en og samme tid. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe gressklipper.

Gressklipperguide: enklere jobb med riktig gressklipper

En god gressklipper er viktig for å oppnå en velstelt plen. Hva slags klipper du skal velge er avhengig av hagestørrelse og lommebok.

Før gressklipperen settes bort

Her er 7 ting du bør gjøre før gressklipperen settes bort for sesongen.

Høstrengjøring av gressklipperen

Nå er det på tide å sette bort klipperen for vinteren, men sørg for at den har fått høstrengjøringen først.

Gjør gressklipperen klar for sesongen

Det er på tide å gjøre gressklipperen klar for sesongen.

Sjekkpunkter ved gressklipperkjøp

Hvert år kjøper vi mer enn 100 000 gressklippere i Norge. Her har du 12 sjekkpunkter for å finne fram til en som holder.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no