Sånn ser de fleste hager ut, men det er ikke noe problem for robotgressklipperen.
Sånn ser de fleste hager ut, men det er ikke noe problem for robotgressklipperen. Bilde: Husqvarna

Hvorfor velge en robotgressklipper?

Det er flere grunner til å velge robotgressklippere og de er ikke kun for de eldre eller de med flere mål tomt - les hvorfor! 

Oddmund Ihle, produktansvarlig i Husqvarna, har flere gode tips til hva du burde tenke på når du skal velge en robotgressklipper. 

- Det aller viktigste er å fortelle at du trenger ikke ha rene linjer og flatt terreng for å kunne kjøpe deg en robotgressklipper, forteller Ihle.

Har du ulendt terreng?

Kun de siste tjueårene har disse klipperne vært på markedet og mye har endret seg på den tiden.

En vanlig tanke er at en sånn klipper er kun for de med stor hage, de eldre og de som har alt for mye penger til overs.

Nå kan du få robotklippere fra 6000 til helt opp i 40 000 kroner. Det som skiller de dyreste fra de billige er arealet og terrenget den klarer å klippe - jo mer ulendt terreng, jo dyrere klipper. 

- Den vanlige feilen folk gjør er å kun tenke på arealet, men terrenget har mer å si. Du kan velge en klipper som går til 500 kvadratmeter, men er det flere humper og søkk i plenen vil kapasiteten synke, sier Ihle. 

I stedet for å fylle på bensin, så lades den med strøm. Ladetiden varierer, men det skal ikke ta lenger tid enn halvannen time.

I løpet av en sommer vil den lade for mellom 20 til 100 kroner. 

Fint for allergikere

Flere velger å kjøpe seg en robotklipper, men de som har mest nytte av den er allergikere, eldre, de med stor tomt og de som har lite tid til overs.

En robotklipper er beregnet til å ha like lang levetid som en vanlig gressklipper, og det vil si mellom 10 til 20 år.

Det er mange sommere du slipper å klippe plenen og den nyinnkjøpte gadgeten blir mer som en tjeneste enn et produkt. 

- Det er mange av våre kunder som til og med døper robotgressklipperne sine. Ofte ringer kunder og forklarer at "Anton" har stoppet midt på plenen og lurer på hvorfor, ler Ihle. 


Et lite utvalg av hva som finnes på markeded: Honda Miimo HRM 310, 18 900 kr, Robomow RC306, som du kan lese mer om lenger ned, 11 990 kr (Felleskjøpet), Gardena R160, som ble best i test, 18 490 kr, Stiga 140, 11 195 kr (Tretti.no) og Husqvarna 330X, 24 690 kr. 

Få nyklipt plen på natta

Med en robotgressklipper kan du få nyklipt plen når som helst på døgnet uten å plage naboene.

De har alle tidsur og med det kan du stille inn både klokkeslett og ukedag.

Har du barn som skal leke på plenen kan et godt alternativ være å la den klippe på natta. 

- Klipperne har et varierende støynivå fra 60 til 75 desibel. Våre nyeste bråker ikke mer enn 60 desibel, noe som vil si at jeg kan sove med vinduet oppe og ikke våkne av klipperen like utenfor, fortelle Ihle.

Knivbladene på klipperen er veldig små, noe som gir den lave lyden. På denne måte ødelegger du ikke selskapet til naboen når du sent en kveld kommer på at den grønne flekken burde trimmes.

Styr klipperen med mobilen

Det dukker hele tiden opp mobilapplikasjoner som skal gjøre livene våre enklere, nå har Robomow også kommet med en til deres robotklippere.

Med denne kan du styre nøyaktig hvor, når og hvor lenge det skal klippes. Via appen kan du planlegge klippingen en uke fremover.

Appen finnes til både android og ios. 

Testvinnere

Forbrukernettstedet best-i-test.nu testet nylig robotgressklippere.

Testvinner er Gardena R160. Den er ikke av de dyreste, men skal likevel være pålitelig, effektiv, lett å programmere og komme seg lett frem i terrenget.

I premiumklassen er det Husqvarna Automower 330X som kommer best ut på grunn av enestående ytelse, mens Gardena R50 Li er testvinner budsjettklassen.

7. mai 2015
Mer om Gressklipper

Finn ut hvilke gressklipper-merker som er best

Hvilke gressklippermerker gjør det best i test? Her er svaret, takket være Forbrukerrådet og  det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön. 

3 gressklippere

Et godt tips er å ta gressklipperen og kjøre en siste runde over alt løvet som ligger på plenen. De oppklipte løvene er bra for gressmattens vinterdvale...

Gressklippertips fra fem eksperter

For å gjøre jobben så enkel som mulig når du skal klippe plenen bør du velge gressklipper som er tilpasset ditt behov. Her får du smarte råd fra fem...

Slik blir gressklipperen sesongklar

Slurvet du med vedlikeholdsrådene før du parkerte gressklipperen for vinteren? Da bør du sjekke dette før årets klippesesong.

Gi gressklipperen riktig vedlikehold

En gressklipper trenger ikke så mye vedlikehold, og ved hjelp av noen enkle tiltak kan gressklipperen din få betydelig lengre levetid.

Robotgressklipper gjør hagearbeidet enklere

En robotgressklipper tar seg av gressplenen din, mens du sitter i sola. Robotgressklipperen kartlegger først hagen, så tar den seg frem på egenhånd.

Vårens gressklippernyheter

Vi har tatt en titt på vårens nyheter innen gressklippere.

Takk gressklipperen for i år

Det nærmer seg tid for siste plenklipp denne høsten. Etterpå må du gi gressklipperen en omgang.

Web-TV: Hvilken gressklipper skal du velge?

Velg gressklipper ut i fra størrelsen på plenen din.

Kjøpe gressklipper - Bioklipp gjør jobben lettere og penere

Gressklippere med bioklipp gir plenen klipp og gjødsling på en og samme tid. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe gressklipper.

Gressklipperguide: enklere jobb med riktig gressklipper

En god gressklipper er viktig for å oppnå en velstelt plen. Hva slags klipper du skal velge er avhengig av hagestørrelse og lommebok.

Før gressklipperen settes bort

Her er 7 ting du bør gjøre før gressklipperen settes bort for sesongen.

Høstrengjøring av gressklipperen

Nå er det på tide å sette bort klipperen for vinteren, men sørg for at den har fått høstrengjøringen først.

Gjør gressklipperen klar for sesongen

Det er på tide å gjøre gressklipperen klar for sesongen.

Sjekkpunkter ved gressklipperkjøp

Hvert år kjøper vi mer enn 100 000 gressklippere i Norge. Her har du 12 sjekkpunkter for å finne fram til en som holder.