Robotgressklipper er din automatiske gartner som alltid sørger for at du har en velstelt plen.
Robotgressklipper er din automatiske gartner som alltid sørger for at du har en velstelt plen. Bilde: Colourbox

Robotgressklipper – din lille hjelper i hagen

Hva er fordelene og ulempene med robotgressklipper, og hva er verdt å tenke på? Vi har snakket med en ekspert på området, og dessuten valgt ut 6 robotgressklippere som er å finne på det norske markedet.

En robotgressklipper er din automatiske gartner som alltid sørger for at du har en velstelt plen. Prisen på en robotgressklipper bestemmes av hvor stor plen du har. 

– Har du en normalt stor plen på ca 500 kvm, vil en robotgressklipper koste ca 12 000 kr og oppover, forteller Birger Hagen hos Grønvold Maskinservice AS.  

Han anbefaler å kjøpe et av de kjente merkene. Selv setter han mest pris på maskinene fra Husqvarna som heter Automower. 

Populært med robotgressklipper

Det er ingen tvil om at robotgressklippere er kommet for å bli. 

– Robotgressklipper er veldig populært nå om dagen og vi opplever stor pågang. Flere av våre kunder kjøper en til hagen og en til hytta, forteller han.

Det er ikke uvanlig at folk navngir og gjerne pynter sine nye digitale gressklipperroboter ved for eksempel å sette på øyne. 

– Når du får en robotgressklipper i hagen, blir du gjerne sittende å se på den, forteller Hagen. 

Sikkert – også med barn

Om gressklipperen blir løftet opp, for eksempel av et barn,  slår den seg av. Hagen opplever heller ikke at dyr blir skremt av den. 

– Jeg har selv tre hunder, og de går og legger seg en annen plass når roboten klipper gresset, forteller han. 

Robotene er heller ikke særlig utsatt for tyveri, da de fleste er utstyrte med alarmer og koder. 

Enkelt å sette opp

Det første du gjør når du har kjøpt robotgressklipper er å legge kabel rundt tomten din. Kabelen definerer grensene for gressklipperen. Ved installasjon angir du også hvor ofte gressklipperen skal klippe gresset ditt. Deretter er det bare å sette seg ned i godstolen. 

– Du bør gi klipperen en hviledag mellom hver klipp. Om du lar den klippe 2–3 ganger i uken vil du hele tiden ha en velstelt plen, sier Hagen.

Han anslår at det vil ta 2–3 timer per klipp om plenen din er ca 500 kvm. Når plenen er ferdig klippet, lunter den tilbake til ladestasjonen sin i påvente av neste oppdrag. 

Det beste er å la gressklipperroboten klippe plenen på kveldstid eller om natta. Du trenger heller ikke bekymre deg for å ødelegge naboens nattesøvn, da robotgressklipperne lager lite støy.

Lite vedlikehold

Robotgressklipperen er en datamaskin, og du bør derfor ikke "mekke" på den selv. Service på en robotgressklipper består ofte av å oppgradere robotens programvare, og dette er noe en tekniker må gjøre. 

Etter hver sesong bør du få skiftet knivene – dette er heller ingen stor kostnad, men det er lurt å gjøre dette samtidig som du har annen service på den.

Robotgressklippere går på batteri, og disse varer i to til fem år, kanskje lenger. I følge Birger Hagen hos Grønvold Maskinservice AS koster et batteri ca 400 kr.

Styr gressklipperroboten med iPhone

Robotgressklipperne blir også mer og mer avanserte – blant annet finnes det automatiske gressklippere som du kan styre via din iPhone eller iPad. 

Husqvarna som lager Automower har utviklet en egen app til iPhone som gjør at du kan programmere, styre og følge din robotgressklipper fra godstolen.

Appen fungerer med alle Automower med GPS-enhet. For at appen skal fungere må du få montert et SIM-kort inni robotgressklipperen.  

Mer informasjon om My Automover finnes på Husqvarnas nettsider.

6 utvalgte robotgressklippere:

Husqvarna Automower 230 ACX

Denne automatiske gressklipperen fra Husqvarna passer for arealer opp til 3000 kvadratmeter. Automower® 230 ACX er utstyrt med en oppgradert tyverialarm og bakgrunnsbelyst tastatur og display.

For å klare større plener eller mer komplekse arealer, er den utstyrt med en mer avansert installasjonspakke enn de andre modellene. Tilgjengelig i en rekke farger.

Mer informasjon på www.husqvarna.no

Ambrogio Line 200 robotgressklipper

LINE 2000 fra Ambrogio er en helautomatisk gressklipper. Den beveger seg fritt innenfor et område avgrenset av en kantledning. Den lader seg opp automatisk, og klipper til hele plenen er ferdigklippet.

L-200 passer for alle hager opp til 3500 kvadratmeter. Robotgressklipperen beveger seg tilfeldig rundt på plenen, og når den møter et hinder eller kantledningen endrer den retning.

Mer informasjon på www.ambrogio.no

Wiper Blitz X

Den bærbare robotgressklipperen. Ved hjelp av ZGS-sensorer gjenkjenner den kantene i området som skal klippes selv uten kantkabel. Modellen er designet for plener opp til 400 kvadratmeter og håndterer skråninger inntil 50%. 

Lav vekt (7,9 kg inkl. batterier) gjør at den er lett å flytte. Sikkerhetssensorer blokkerer knivene om den løftes fra bakken.

Mer informasjon på www.bye.no

Stiga Autoclip 145 4WD

Våren 2012 lanserte Stiga ett sortiment av seks robotgressklippere på det norske markedet under navnet Autoclip.

Stiga AUTOCLIP 145 4WD kan oppdage og styre unna hindre (gjerder, hekker, trær osv.) Via sensorer oppdager Stiga Autoclip 145 4WD og svinger unna for hinder (som gjerde, hekker, trær, stenleggninger etc.)

Når gresset tar slutt stopper de, endrer retning og fortsetter arbeide i ett tilsynelatende tilfeldig mønster. Takket være permanent 4-hjulsdrift (via doble hjulmotorer) og brede, ordentlig mønstrete dekk håndterer Stiga AUTOCLIP 145 hellinger på 50% (27°).

Mer informasjon på www.stiga.no

Viking MI 322

MI 322 C klipper med 20 cm klippebredde uten problemer mindre plener, manøvrerer sikkert rundt hindre og finner ved behov selv tillbake til ladestasjonen.

Ønsker klippeområde er svært enkelt å innstille. Gresset finhakkes under klippingen. Det tilbakeføres og gir næring og fuktighet til plenen og jorden.

Mer informasjon på www.stihl.no

Robomow RL2000

 

Robomow® RL2000 klipper gresset helt av seg selv. Alt du trenger å gjøre er å stille inn et ukentlig program.

Den vil forlate basestasjonen til innstilt dag og tidspunkt. Etter hver innstats vil Robomow® returnere til basestasjonen for å lades til neste planlagte innstats.

Mer informasjon på www.robomow.com

12. juli 2012
Mer om Gressklipper

Hvorfor velge en robotgressklipper?

Det er flere grunner til å velge robotgressklippere og de er ikke kun for de eldre eller de med flere mål tomt - les hvorfor! 

Finn ut hvilke gressklipper-merker som er best

Hvilke gressklippermerker gjør det best i test? Her er svaret, takket være Forbrukerrådet og det svenske forbrukermagasinet Råd Rön.

3 gressklippere

Et godt tips er å ta gressklipperen og kjøre en siste runde over alt løvet som ligger på plenen. De oppklipte løvene er bra for gressmattens vinterdvale...

Gressklippertips fra fem eksperter

For å gjøre jobben så enkel som mulig når du skal klippe plenen bør du velge gressklipper som er tilpasset ditt behov. Her får du smarte råd fra fem gressklipper-eksperter.

Slik blir gressklipperen sesongklar

Slurvet du med vedlikeholdsrådene før du parkerte gressklipperen for vinteren? Da bør du sjekke dette før årets klippesesong.

Gi gressklipperen riktig vedlikehold

En gressklipper trenger ikke så mye vedlikehold, og ved hjelp av noen enkle tiltak kan gressklipperen din få betydelig lengre levetid.

Robotgressklipper gjør hagearbeidet enklere

En robotgressklipper tar seg av gressplenen din, mens du sitter i sola. Robotgressklipperen kartlegger først hagen, så tar den seg frem på egenhånd.

Vårens gressklippernyheter

Vi har tatt en titt på vårens nyheter innen gressklippere.

Takk gressklipperen for i år

Det nærmer seg tid for siste plenklipp denne høsten. Etterpå må du gi gressklipperen en omgang.

Web-TV: Hvilken gressklipper skal du velge?

Velg gressklipper ut i fra størrelsen på plenen din.

Kjøpe gressklipper - Bioklipp gjør jobben lettere og penere

Gressklippere med bioklipp gir plenen klipp og gjødsling på en og samme tid. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe gressklipper.

Gressklipperguide: enklere jobb med riktig gressklipper

En god gressklipper er viktig for å oppnå en velstelt plen. Hva slags klipper du skal velge er avhengig av hagestørrelse og lommebok.

Før gressklipperen settes bort

Her er 7 ting du bør gjøre før gressklipperen settes bort for sesongen.

Høstrengjøring av gressklipperen

Nå er det på tide å sette bort klipperen for vinteren, men sørg for at den har fått høstrengjøringen først.

Sjekkpunkter ved gressklipperkjøp

Hvert år kjøper vi mer enn 100 000 gressklippere i Norge. Her har du 12 sjekkpunkter for å finne fram til en som holder.