Sjekkpunkter ved gressklipperkjøp

Hvert år kjøper vi mer enn 100 000 gressklippere i Norge. Her har du 12 sjekkpunkter for å finne fram til en som holder.

1. Sikkerhet
Drift- og motorstans er et krav. Om du mister taket i klipperen, skal den stoppe umiddelbart. Sikringsmekanikken skal ikke kreve krefter. Selv et barn skal kunne holde inne håndtak for drifts- eller motorstans.
Beskyttelsesdekselet over rotoren ("padda") skal være produsert i et slagfast og rustfritt materiale. Støpegods er langt å foretrekke framfor formpresset metallplate. Plastmaterialer bør unngås.

2. Miljø
Klipperen skal ha 4-taktsmotor utstyrt med katalysator. Klippere med 2-taktsmorer med oljeblandet bensin er søppel. Støynivået for motoren skal være lavest mulig. Ideelt sett burde hageeiere bruke elektriske klippere. Mange av dem gjør jobben like godt som bensindrevne.

3. Arbeidsmiljø
Motorer vibrerer. Det er ikke heldig for hendene og armene dine om håndtaket vibrerer med. Håndtaket skal defor være festet i klipperen med gummifôringer.

4. Ergonomi
Siden svært få familiemedlemmer er akkurat like høye, bør klipperens arbeidshøyde kunne justeres. Alternativet er at den som klipperen passer best til, alltid må klippe plenen fordi alle andre klager over at de får vondt i ryggen.

5. Bevegelse
Uten svingbare forhjul må du vippe opp klipperen når du skal svinge og snu. Det er slitsomt for ryggen, og samtidig litt skummelt fordi rotoren blottlegges. På noen få klippere kan håndtaket dreies til siden. Det er lurt fordi du da kan klippe helt inntil busker og hekker uten at greinene pisker deg i trynet. Hjulene bør ha kulelagre mot akselen, hjulfelgene bør være av metall og hjulet av gummi.


Gressoppsamleren bør være enkel å hekte av og tåle en skikkelig støyt.

Ryggen elsker startsnorer med feste et stykke opp på gressklipperhåndtaket.


Rotoren går svært fort og kan slynge stein av gårde. Derfor skal beskyttelsesdekslet eller ”padda” være av slagfast metall.

6. Motorkrefter
Motorstyrken avhenger av om du velger drift på hjulene, oppsamler og klippebredde. En motor på omkring 4 kW (5hk) vil klare det meste. En svak motor bråker og forurenser mer. En klipper med oppsamler over bakhjul med drift klatrer godt i oppoverbakker.

7. Klippehøyde
Riktig klippehøyde på plen er fire centimeter, men ofte har du behov for å variere, særlig om du skal klippe ned plenen etter sommerferien. Én sentralt plassert justering for alle fire hjul er selvfølgelig enklest, men anordning for parvis hjuljustering er også OK.

8. Effektivitet
Klippebredden for vanlige gressklippere varierer fra omtrent 40 til 55 cm. Ditt valg må tilpasses din hage. Husk at stor klippebredde gir større rotor som gir mer støy og krever mer motorkraft. På den annen side; med en smal klipper bruker du lengre tid. Har du liten plen og mange plantefelt, velger du en smal og smidig en.

9. Oppsamling
Mange klippere har oppsamlere for gressklipp som er så klumsete å få av og på at de aldri blir bruk. Oppsamleren må tåle at rotoren slenger en og annen stein oppi med stor kraft.

10. Flerbruk
Utkastet mot oppsamleren, og eventuelt sideutkastet, skal kunne tettes. Slik kan du bruke klipperen til å male opp høstløvet i stedet for å rake det opp. Enkelte klippere markedsføres som "bioklippere" ved at rotoren finmaler gressavklippet flere ganger under dekselet ("padda") før det kastes ut. Slikt er lurt.

11. Enkel start
Startsnoren bør nås fra normal arbeidsposisjon og gjerne være montert et stykke opp på håndtaket. Motoren skal være lettstartet. Klippere med el-start er ikke snobberi, bare inmari behagelig.

12. Service
Velg en klipper av kjent merke. En dag får du behov for reservedeler. Det kan også være fornuftig å kjøpe klipperen hos en profesjonell gressklipperbutikk. Det åpner antagelig for bedre service dersom noe skulle gå i stykker.


23. oktober 2008
Mer om Gressklipper

Hvorfor velge en robotgressklipper?

Det er flere grunner til å velge robotgressklippere og de er ikke kun for de eldre eller de med flere mål tomt - les hvorfor! 

Finn ut hvilke gressklipper-merker som er best

Hvilke gressklippermerker gjør det best i test? Her er svaret, takket være Forbrukerrådet og det svenske forbrukermagasinet Råd Rön.

3 gressklippere

Et godt tips er å ta gressklipperen og kjøre en siste runde over alt løvet som ligger på plenen. De oppklipte løvene er bra for gressmattens vinterdvale...

Gressklippertips fra fem eksperter

For å gjøre jobben så enkel som mulig når du skal klippe plenen bør du velge gressklipper som er tilpasset ditt behov. Her får du smarte råd fra fem gressklipper-eksperter.

Slik blir gressklipperen sesongklar

Slurvet du med vedlikeholdsrådene før du parkerte gressklipperen for vinteren? Da bør du sjekke dette før årets klippesesong.

Gi gressklipperen riktig vedlikehold

En gressklipper trenger ikke så mye vedlikehold, og ved hjelp av noen enkle tiltak kan gressklipperen din få betydelig lengre levetid.

Robotgressklipper gjør hagearbeidet enklere

En robotgressklipper tar seg av gressplenen din, mens du sitter i sola. Robotgressklipperen kartlegger først hagen, så tar den seg frem på egenhånd.

Vårens gressklippernyheter

Vi har tatt en titt på vårens nyheter innen gressklippere.

Takk gressklipperen for i år

Det nærmer seg tid for siste plenklipp denne høsten. Etterpå må du gi gressklipperen en omgang.

Web-TV: Hvilken gressklipper skal du velge?

Velg gressklipper ut i fra størrelsen på plenen din.

Kjøpe gressklipper - Bioklipp gjør jobben lettere og penere

Gressklippere med bioklipp gir plenen klipp og gjødsling på en og samme tid. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe gressklipper.

Gressklipperguide: enklere jobb med riktig gressklipper

En god gressklipper er viktig for å oppnå en velstelt plen. Hva slags klipper du skal velge er avhengig av hagestørrelse og lommebok.

Før gressklipperen settes bort

Her er 7 ting du bør gjøre før gressklipperen settes bort for sesongen.

Høstrengjøring av gressklipperen

Nå er det på tide å sette bort klipperen for vinteren, men sørg for at den har fått høstrengjøringen først.

Gjør gressklipperen klar for sesongen

Det er på tide å gjøre gressklipperen klar for sesongen.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no