Sjekkpunkter ved gressklipperkjøp

Hvert år kjøper vi mer enn 100 000 gressklippere i Norge. Her har du 12 sjekkpunkter for å finne fram til en som holder.


1. Sikkerhet
Drift- og motorstans er et krav. Om du mister taket i klipperen, skal den stoppe umiddelbart. Sikringsmekanikken skal ikke kreve krefter. Selv et barn skal kunne holde inne håndtak for drifts- eller motorstans.
Beskyttelsesdekselet over rotoren («padda») skal være produsert i et slagfast og rustfritt materiale. Støpegods er langt å foretrekke framfor formpresset metallplate. Plastmaterialer bør unngås.

2. Miljø
Klipperen skal ha 4-taktsmotor utstyrt med katalysator. Klippere med 2-taktsmorer med oljeblandet bensin er søppel. Støynivået for motoren skal være lavest mulig. Ideelt sett burde hageeiere bruke elektriske klippere. Mange av dem gjør jobben like godt som bensindrevne.

3. Arbeidsmiljø
Motorer vibrerer. Det er ikke heldig for hendene og armene dine om håndtaket vibrerer med. Håndtaket skal defor være festet i klipperen med gummifôringer.

4. Ergonomi
Siden svært få familiemedlemmer er akkurat like høye, bør klipperens arbeidshøyde kunne justeres. Alternativet er at den som klipperen passer best til, alltid må klippe plenen fordi alle andre klager over at de får vondt i ryggen.

5. Bevegelse
Uten svingbare forhjul må du vippe opp klipperen når du skal svinge og snu. Det er slitsomt for ryggen, og samtidig litt skummelt fordi rotoren blottlegges. På noen få klippere kan håndtaket dreies til siden. Det er lurt fordi du da kan klippe helt inntil busker og hekker uten at greinene pisker deg i trynet. Hjulene bør ha kulelagre mot akselen, hjulfelgene bør være av metall og hjulet av gummi.

Gressoppsamleren bør være enkel å hekte av og tåle en skikkelig støyt.
Ryggen elsker startsnorer med feste et stykke opp på gressklipperhåndtaket.
Rotoren går svært fort og kan slynge stein av gårde. Derfor skal beskyttelsesdekslet eller ”padda” være av slagfast metall.

6. Motorkrefter
Motorstyrken avhenger av om du velger drift på hjulene, oppsamler og klippebredde. En motor på omkring 4 kW (5hk) vil klare det meste. En svak motor bråker og forurenser mer. En klipper med oppsamler over bakhjul med drift klatrer godt i oppoverbakker.

7. Klippehøyde
Riktig klippehøyde på plen er fire centimeter, men ofte har du behov for å variere, særlig om du skal klippe ned plenen etter sommerferien. Én sentralt plassert justering for alle fire hjul er selvfølgelig enklest, men anordning for parvis hjuljustering er også OK.

8. Effektivitet
Klippebredden for vanlige gressklippere varierer fra omtrent 40 til 55 cm. Ditt valg må tilpasses din hage. Husk at stor klippebredde gir større rotor som gir mer støy og krever mer motorkraft. På den annen side; med en smal klipper bruker du lengre tid. Har du liten plen og mange plantefelt, velger du en smal og smidig en.

9. Oppsamling
Mange klippere har oppsamlere for gressklipp som er så klumsete å få av og på at de aldri blir bruk. Oppsamleren må tåle at rotoren slenger en og annen stein oppi med stor kraft.

10. Flerbruk
Utkastet mot oppsamleren, og eventuelt sideutkastet, skal kunne tettes. Slik kan du bruke klipperen til å male opp høstløvet i stedet for å rake det opp. Enkelte klippere markedsføres som «bioklippere» ved at rotoren finmaler gressavklippet flere ganger under dekselet («padda») før det kastes ut. Slikt er lurt.

11. Enkel start
Startsnoren bør nås fra normal arbeidsposisjon og gjerne være montert et stykke opp på håndtaket. Motoren skal være lettstartet. Klippere med el-start er ikke snobberi, bare inmari behagelig.

12. Service
Velg en klipper av kjent merke. En dag får du behov for reservedeler. Det kan også være fornuftig å kjøpe klipperen hos en profesjonell gressklipperbutikk. Det åpner antagelig for bedre service dersom noe skulle gå i stykker.