Test av gressklippere: hvilket merke er best?

Hvilke gressklippermerker gjør det best i test? Her er svaret, takket være Forbrukerrådet og  det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön. 

Forbrukerrådet har laget en merkestatistikk basert på Råd & Rön sine omfattende tester av over 80 maskiner fra 17 merker. I sin merkestatistikk har Forbrukerrådet tatt utgangspunkt i 72 modeller fra 10 produsenter. 

Magasinet Råd & Rön er medlem av det internasjonale testsamarbeidet ICRT (International Consumer Research and Testing), som utfører noen av verdens grundigste, laboratoriebaserte produkttester. 

Kriterier

Klippeevne teller 50 % (testdisipliner: klipperesultat standard gressplen, tidsforbruk på standard gressplen, langt-, vått- og tykt gress, klippe i helling og klipping langs kanter)

Brukervennlighet teller 25 % (testdisipliner: innstilling av klippehøyde, oppbevaring og vedlikehold)

Videre teller energiforbruk, støynivå, holdbarhet, allsidighet og bruksanvisning alle 5%. 

De beste gressklipper-merkene: Viking, Bosch og Honda

Råd & Rön har siden 2007 publisert testresultater for hele 80 gressklippermodeller i alle prisklasser, og Forbrukerrådet har analysert testresultatene.

De har fokusert på de merkene som er testet tre eller flere ganger og analysen viser at det er tre merker som peker seg tydelig ut: Viking, Bosch og Honda. 

Viking, kjent for sin lysegrønne farge, oppnår i gjennomsnitt hele 73,1 av 100 oppnåelige poeng og havner øverst på Forbrukerrådets liste.

Like bak ligger tyske Bosch med 72,5 poeng, og på tredjeplass japanske Honda med 71,3 poeng.      

Deretter følger:

Al-Ko 63,5 poeng
Stiga 62,6 poeng
Gardena 62,2 poeng
Klippo 59,8 poeng
Husqvarna 59,4 poeng
Flymo 57,5 poeng
Partner 54,0 poeng

NB! Flymo og Partner, som i likhet med Klippo og Gardena eies av Husqvarna, selges ikke lenger i Skandinavia.  I stedet har Husqvarna valgt å satse på et annet av sine varemerker – amerikanske McCulloch som ikke er testet av Råd & Rön. 

Klippeevne

I og med at klippeevnen er en gressklippers viktigste egenskap rangerer også Forbrukerrådet dette etter merke - her gis det 0 til 10 poeng.

Igjen er det Viking som troner øverst med 7,9 poeng. Honda får 7,5 poeng og bytter plass med Bosch som får 7,1 poeng. 

Deretter følger:

Stiga 5,9 poeng
Klippo 5,8 poeng
Al-Ko (Ginge) 5,6 poeng
Husqvarna 5,4 poeng
Flymo 5,3 poeng
Gardena 5,1 poeng
Partner 4,8 poeng

Hvilken teknologi bør man satse på?

Bensin, strøm, batteri eller hånddrevet?  Det kommer an på hva som er viktigst for deg, kun klippeevnen eller hele totalpakken.  

Ut i fra Forbrukerrådets tall er det batteriklipperne som kommer best ut når man tar utgangspunkt i totalkarakteren. De seks testede batteriklipperne oppnår i gjennomsnitt 66,7 poeng.

Man bør være oppmerksom på at batteriklippere nødvendigvis har begrenset batterikapasitet og derfor ikke egner seg for større hager.          

Avstanden til bensindrevne gressklippere (66,1 poeng) og elektriske ledningsklippere (65,8 poeng) er moderat. Helt i bunnen finner vi hånddrevne sylinderklippere  med 53,7 poeng.

Underteknologier

Det er også forskjeller mellom ulike underteknologier. For eksempel oppnår elektriske klippere med både bio- og oppsamlingsfunksjon hele 72,8 poeng.

Elektriske klippere som kun har oppsamlingsfunksjon oppnår 65,7 poeng, mens de elektriske sveveklipperne kun oppnår 52,7 poeng.

Tilsvarende oppnår batteridrevne oppsamlingsklippere langt bedre resultater (72,5) enn batteridrevne sylinderklippere (55,0).

Klippeevne: bensin er best

Hvis man utelukkende ser på klippeevne tegner det seg et annet bilde. 

Da havner bensinklippere på topp med 6,9 poeng i snitt. Deretter følger elektrisk ledningsklippere på 6,2 poeng. Og vi må helt ned på 5,7 poeng før batteriklipperne dukker opp.

De hånddrevne klipperne havner også denne gang nederst på listen, med bare 3,5 poeng.       

For mer informasjon om Råd & Röns test av gressklippere, se www.radron.se (betalingstjeneste).

Kilde: Forbrukerrådet

20. mai 2014
Mer om Gressklipper

Hvorfor velge en robotgressklipper?

Det er flere grunner til å velge robotgressklippere og de er ikke kun for de eldre eller de med flere mål tomt - les hvorfor! 

3 gressklippere

Et godt tips er å ta gressklipperen og kjøre en siste runde over alt løvet som ligger på plenen. De oppklipte løvene er bra for gressmattens vinterdvale...

Gressklippertips fra fem eksperter

For å gjøre jobben så enkel som mulig når du skal klippe plenen bør du velge gressklipper som er tilpasset ditt behov. Her får du smarte råd fra fem...

Slik blir gressklipperen sesongklar

Slurvet du med vedlikeholdsrådene før du parkerte gressklipperen for vinteren? Da bør du sjekke dette før årets klippesesong.

Gi gressklipperen riktig vedlikehold

En gressklipper trenger ikke så mye vedlikehold, og ved hjelp av noen enkle tiltak kan gressklipperen din få betydelig lengre levetid.

Robotgressklipper gjør hagearbeidet enklere

En robotgressklipper tar seg av gressplenen din, mens du sitter i sola. Robotgressklipperen kartlegger først hagen, så tar den seg frem på egenhånd.

Vårens gressklippernyheter

Vi har tatt en titt på vårens nyheter innen gressklippere.

Takk gressklipperen for i år

Det nærmer seg tid for siste plenklipp denne høsten. Etterpå må du gi gressklipperen en omgang.

Web-TV: Hvilken gressklipper skal du velge?

Velg gressklipper ut i fra størrelsen på plenen din.

Kjøpe gressklipper - Bioklipp gjør jobben lettere og penere

Gressklippere med bioklipp gir plenen klipp og gjødsling på en og samme tid. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe gressklipper.

Gressklipperguide: enklere jobb med riktig gressklipper

En god gressklipper er viktig for å oppnå en velstelt plen. Hva slags klipper du skal velge er avhengig av hagestørrelse og lommebok.

Før gressklipperen settes bort

Her er 7 ting du bør gjøre før gressklipperen settes bort for sesongen.

Høstrengjøring av gressklipperen

Nå er det på tide å sette bort klipperen for vinteren, men sørg for at den har fått høstrengjøringen først.

Gjør gressklipperen klar for sesongen

Det er på tide å gjøre gressklipperen klar for sesongen.

Sjekkpunkter ved gressklipperkjøp

Hvert år kjøper vi mer enn 100 000 gressklippere i Norge. Her har du 12 sjekkpunkter for å finne fram til en som holder.