Gressplenen er en pryd når den er velstelt. Gressklipper som drives på bensin er effektiv til formålet.
Gressplenen er en pryd når den er velstelt. Gressklipper som drives på bensin er effektiv til formålet. Bilde: iStockphoto

Hvilken bensindrevet gressklipper er best-i-test?

Gressklipperen med bensinmotor er det sikre valget. Den klarer det meste, krever ingen ledning eller lading av batterier. Hell på bensin – og klipp. Vi tester og kårer både en vinner og noen gode kjøp.

Av: Gjør det selv, april 2013, 5. april 2013
 • Om testen

  Har du en mindre gressplen i tilknytning til huset ditt, har du mange valgmuligheter når du skal finne riktig gressklipper.

  Du kan velge en dytteklipper uten motor, en elektrisk gressklipper med ledning eller batterimodellen.

  Denne testen er fra 2013 - her kan du lese mer om hvilke gressklipper-merker som gjør gjør det best i tester (2014)

  Men de forutsetter alle sammen at du husker å slå gresset jevnlig, slik at det ikke blir for langt. Det har de færreste elektriske modellene nemlig krefter til å klare.

  Og er plenen din stor, da er det enkleste helt klart den gode, gamle bensindrevne gressklipperen.

  Slik har vi testet:

  Funksjon vekter vi med 50 %. Vi har slått både tørt og fuktig gress i forskjellige høyder. Underveis vurderer vi blant annet styrke, funksjoner og hvor effektivt og pent gresset blir slått.

  Klipperen skal samle opp ordent-lig med oppsamleren på og findele gresset godt når vi bioklipper. Vi ser også på hjulenes kjøreevne, også i fuktig gress og oppoverbakke.

  Til slutt vurderer vi hvor tett vi kan gå på en kant, og likevel få gresset klippet.

  Ergonomi vekter vi med 30 %. Komfort er viktig når vi slår gress i lenger tid om gangen. Grep og sikkerhetsbøyle skal være behagelige å holde på, og grepet skal helst kunne reguleres så det passer til brukeren. Maskinens vekt og manøvreringsevner vurderer vi også. Motoren skal være lett å starte uten store anstrengelser. Den skal gjerne være støydempet, slik at den sjenerer brukeren og naboene minst mulig. Det er også viktig at du føler deg trygg når du bruker klipperen.

  Betjening vekter vi med 20 %. Vi ser på maskinens innretning, justeringsmuligheter av grep og klippehøyde, samt skifting mellom klippefunksjoner og rengjøringsvennlighet.

  Dette betyr karakteren

  • 9-10 Toppkvalitet. Fås ikke bedre.
  • 7-8 Riktig god. Mengder av kvalitet.
  • 4-6 Middels. Gjennomsnittsprodukt.
  • 2-3 Dårlig. Under middels, bør unngås.
  • 0-1 Elendig. Gå langt utenom.

   

  48Sq bw
  Stiga

  Her får du mange detaljer for pengene. Den beveger seg lovlig fort, men klipper effektivt.

  Funksjon: Motorens turtall kan justeres, men dette er egentlig overflødig fordi maskinen må kjøre med fullt turtall for å klippe effektivt. Store bakhjul gir en rolig kjøring på plenen. God spredning av klippehøyden over seks trinn, med sentral justering av alle fire hjulene. Kan kaste gresset bakover, til siden, samle opp gresset og bioklippe.

  Ergonomi: Styrebøylen er enkel å klappe sammen når maskinen skal oppbevares. Bøylen kan justeres i tre høyder.

  Betjening: Du må trykke litt hardt på den bakerste bøylen for å koble til trekket. Maskinen kjører ganske fort, så du må bevege beina for å holde følge. Koblingsbøylen sitter langt fra grepet, og er vanskelig å nå uten å slippe grepet med den ene hånden.

  Pris: 3 900 kroner

  Motor: Stiga SA 45 OHV/2,22 kW
  Klippebredde: 46 cm
  Skjold: Metall
  Vekt: 34 kg
  Støynivå: 96 dB
  Klippesystem: Oppsaml., to utkast, bio
  Gressoppsamler: 70 liter

  www.stiga.no

  Tlf. 23 14 24 40

 • Flere gressklippere

  Lettbetjent lettvekter

  mb545vm
  Viking

  Maskinen veier lite og er enkel å betjene. Motoren starter lett.

  Funksjon: Her klipper du som standard med oppsamler eller bakutkast. En biopropp kan kjøpes, slik at maskinen kan bioklippe. Variabel regulering av hastigheten er smart, og motoren kjører konstant med fullt turtall. Det er et klart pluss når gresset skal klippes pent.

  Ergonomi: Det strømlinjeformede og glatte designet gjør den enkel å rengjøre. Oppsamleren er enkel å hekte av og på, og klippehøyden reguleres på et lett fjæroppheng.

  Betjening: Maskinen er med sine 34 kilo og lettrullende hjul enkel å kontrollere. Et velfungerende variabelt gir gjør at du bestemmer hastigheten selv. Maskinen er litt baktung og steiler fort når oppsamleren er fylt opp. Oppsamleren kan desverre ikke klappes sammen. Det er en ulempe.

  Pris: 6 290 kroner

  Motor: B&S 675/2,4 kW
  Klippebredde: 43 cm
  Skjold: Plast
  Vekt: 34 kg
  Støynivå: 96 dB
  Klippesystem: Oppsaml., bakutkast
  Gressoppsamler: 60 liter

  www.stihl.no

  Tlf. 33 42 05 05

  Lekker luksus - BEST I TEST

  hrx 476 vk
  Honda

  Lekre detaljer som knivutkobling, variabel hastighet via ekte girkasse, variabelt bioklipp og skjold i polykarbonat. Dyrt, men deilig.

  Funksjon: Klipperen har alle tenkelige funksjoner, bortsett fra elektrisk start og sideutkast. Som testens eneste kan den bioklippe og samtidig samle litt eller mye av avklippet, avhengig av plenens behov. Dette kan justeres i fem trinn.

   

  Betjening: Maskinen kan kjøre helt tett på kanter i begge sider. Hastigheten er enkel å kontrollere med “smart drive”, som fungerer som gasspedalen på en bil. Lett å trekke bakover, enkel å høydejustere og i det hele tatt en fornøyelse.

  Pris: 8 790 kroner

  Motor: Honda GCV160E/2,7 kW
  Klippebredde: 47 cm
  Skjold: Polykarbonat
  Vekt: 35 kg
  Støynivå: 94 dB
  Klippesystem: Oppsaml., bakutk.,bio
  Gressoppsamler: 69 liter

  www.berema.no

  Tlf. 64 86 05 00

  Gedigen klassiker

  Cobra S
  Klippo

  Den ligner det den er: en gedigen gressklipper. Eneste testede modell med forhjulstrekk.

  Funksjon: Leveres med en biopropp, som sørger for fin-deling av gresset. Turtallet kan justeres, men bør være på topp når du klipper. Skjold i sterkt, helstøpt aluminium. Oppsamler, bakutkast og bioklipp virker fint.

  Ergonomi: Behagelig neoprenbelagt grep. Bøylen kan justeres i høyden og vippes litt til sidene. Dette er en fordel hvis du f.eks. skal kjøre tett mot en vegg. Motoren startet litt tregt.

  Betjening: Maskinen har forhjulstrekk. Dette gjør den til testens letteste å manøvrere. Du behøver nemlig ikke å koble fra trekket for å rygge.Hjulene går veldig lett, og sikkerhetsbøylen har dobbelt funksjon, som frakobler trekket når den løftes litt, mens den stopper motoren hvis du slipper den helt.

  Pris: 8 518 kroner

  Motor: B&S 750/2,6 kW
  Klippebredde: 48 cm
  Skjold: Helstøpt aluminium
  Vekt: 39 kg
  Støynivå: 96 dB
  Klippesystem: Oppsaml., bakutk., bio
  Gressoppsamler: 65 liter

  www.klippo.com/no

  Tlf. 64 98 65 00 

 • Flere gressklippere

  Smart nytenking

  lc 48ve
  Husqvarna

  Praktisk og funksjonelt design. Lettbetjent variabel hastighet og sentral høydejustering.

  Funksjon: Smart stuss gjør det enkelt å koble til vannslange for å rengjøre under skjoldet. Klippehøyden justeres på hele tre grep – det er for problematisk. Ingen sideutkast, men til gjengjeld kan begge sider kjøre mot kanter.

  Ergonomi: Motoren er litt treg å starte og skal “pumpes” hver gang. Styrebøylen kan ikke justeres. Kjører behagelig med store bakhjul, men litt treg å trekke bakover.

  Betjening: Tradisjonelt bygget maskin, i gammeldags design. Klipper effektivt, men uten oppsamleren går klaffen bak mot bakken når maskinen er justert til lav klippehøyde. Dette er spesielt uheldig når du drar klipperen bakover.

  Innkobling av trekket er mykt og behagelig, og hastigheten kan justeres noe ved å variere trykket på trekktilkoblingen.

  Pris: 5 799 kroner

  Motor: B&S 750/2,7 kW
  Klippebredde: 48 cm
  Skjold: Metall
  Vekt: 42 kg
  Støynivå: 96 dB
  Klippesystem: Oppsaml., bakutk., bio
  Gressoppsamler: 60 liter

  www.husqvarna.com

  Tlf. 64 98 65 00

  Tradisjonell kraftkar - GODT KJØP

  LM 2147 CMDAE
  Jonsered

  En tradisjonelt designet maskin, som har elektrisk start, sentral høydejustering, sterk motor og testens beste hastighetsjustering.

  Funksjon: Den har mange fine funksjoner, og mangler bare sideutkast. Maskinen slår gresset sikkert, og kan bioklippe ganske høyt gress med godt resultat. De mange løsthengende kablene bør spennes fast, slik at de ikke henger fast i greiner. Men det følger ikke med noe å spenne dem fast med.

  Ergonomi: Grepet til hastighetsreguleringen er godt plassert. Det er enkelt å montere proppen til bioklipp. Batteriet er montert under skjoldet på bøylen, noe som gir en unødvendig bakvekt.

  Betjening: Maskinen er lett å trekke bakover, og hastighetsreguleringen på grepet er testens letteste å kontrollere. Men justeringen av motorens turtall er overflødig, og bare forvirrende.

  Pris: 4 999 kroner

  Motor: B&S 675/2,4 kW
  Klippebredde: 46 cm
  Skjold: Metall
  Vekt: 35 kg
  Støynivå: 96 dB
  Klippesystem: Oppsaml., bakutk., bio
  Gressoppsamler: 55 liter

  www.jonsered.no

  Tlf. 64 98 65 40

Vis alt innhold
5. april 2013 Gjør det selv, april 2013