Med organisk gjødsel kan du gjødsle når du vil

Bruker du organisk gjødsel kan du gjødsle plen, trær og busker når du vil, også på en solskinnsdag. 


– Tradisjonell kunstgjødsel er avhengig av vann for å løse seg opp. Det trenger ikke organisk gjødsel, som er fremstilt av plantematerialer, sier gartner Marianne Utengen i Det norske hageselskap.

Mange fordeler med organisk gjødsel

Hun ser mange fordeler med å bruke organisk gjødsel. 

– Organisk gjødsel gir bedre jordstruktur og bidrar til økt mikroliv i jorden. Du gjødsler ikke bare plantene, men fremmer også mikroorgansimene i jorden. Også meitemarken liker organisk gjødsel, sier Utengen.

I følge Utengen virker den organiske gjødselen sakte, men godt. 

– Den organiske gjødselen brytes saktere ned enn kunstgjødsel, og har lengre virkningstid. Det er mindre fare for avrenning av gjødsel ut i vann og vassdrag, sier Utengen.

Dessuten er faren for overgjødsling liten fordi organisk gjødsel ikke er like konsentrert som kunstgjødsel. 

Utengen anbefaler likevel å veksle litt mellom organisk gjødsel og kunstgjødsel. 

– Da får gresset og plantene et vidt spekter at næringsstoffer som de kan dra nytte av, sier Utengen.

Med organisk gjødsel kan du være litt rausere med gjødslingen. Det er ingen fare for å skade plenen. Foto: Rolf Magnus W. Sæther

To nye typer

Mattilsynet har nå godkjent to nye typer organisk gjødsel for økologisk dyrking – én til busker og trevekster og én til plen.

Plengjødselen er basert på melasse fra sukkerproduksjon, mens den for busker og trær er basert på benmel.

I følge Peter Hjuler i Bayer Garden vil det ved gjødsling av plenen lukte godt, som nybakte boller. 

Hjuler mener økologisk dyrking er fremtiden. 

– Folk er mer bevisste. De ønsker en hage der man enkelt kan spise seg gjennom sesongen. Også gjødselen skal være så naturlig som mulig, sier Hjuler.

Han forteller at det holder å gjødsle to ganger i året med den naturlige gjødselen.

– Fordi man kan strø på litt mer uten å skade gresset, holder det å gjødsle tidlig på våren og midtsommers. Og velg gjerne en fin sommerdag for jobben, sier Hjuler.