Mose i plenen
Ikke la mosen i plenen ta overhånd. Bilde: Rolf Magnus W. Sæther

Slik unngår du mose i plenen

Mange hageeiere har oppdaget at det er ekstra mye mose i plenen i år. En mild vinter med mye nedbør har gitt mosen gode groforhold mange steder i landet.

– En vinter med temperaturer fra null til fem plussgrader, mye fuktighet og lite lys, er rene paradiset for mosen. For gresset er det derimot lite gunstig, sier forskningsleder Trygve Aamlid ved Bioforsk. Han er ekspert på plantevekster og gress.

I følge Aamlid har mosen denne vinteren hatt et konkurransefortrinn.

– Det har vært lite snø, så mange hager har ligget bare. På grunn av lite sol og mye regn har bare mosen klart å vokse. Gresset er helt avhengig av lys og vokser ikke når det er under fem varmegrader, sier forskeren.

Likevel er det ingen grunn til å fortvile dersom mosen har fått tak i plenen. Det er flere ting du kan gjøre for å bli kvitt den upopulære veksten.

– Før i tiden pleide man å kalke plenen mot mose. Det har jeg ingen tro på. Men det finnes jo andre metoder, sier planteforskeren.

Gode råd mot mose i plenen

Hageekspert Peter Hjuler, som er salgssjef i Bayer Garden, har tre gode råd mot mose.

– Min anbefaling er at man ikke skal klippe gresset for kort. Med litt lengre gress er det vanskeligere for mosen å vokse, sier Hjuler.

Mosefjerner på plenen er også en fordel.

– Det har kommet en ny type mosefjerner, Trim, som strøs på plenen. Den fjerner mose og gjødsler gresset samtidig. På den måten slår man to fluer i en smekk, sier Hjuler.

Mens de gamle mosefjernerne gjerne støvet mye og kunne lage svimerker i gresset, er den nye typen enklere å strø på og mer skånsom mot gresset.

Og så kommer man ikke utenom gjødsel. Ønsker man en hage med tett og grønn plen, må man være flink til å gjødsle gresset.

– Mange gjør den feilen at de aldri gjødsler, eller at de gjødsler for sjelden. Gjødsler du plenen to til tre ganger i løpet av sesongen, får gresset næring og vokser bedre enn mosen, sier salgssjefen.

For å gjødsle en hage på rundt 100 kvadratmeter trenger du om lag to og en halv kilo gjødsel. For en større hage på rundt 250 kvadratmeter trengs rundt syv og en halv kilo.

Tenk fremover

Mosen sprer seg ved hjelp av sporer. Den har ikke røtter, men festetråder. Gjennom bladverket trekker mosen til seg vann og næring.

– Den grønne teppeveksten vokser forholdsvis raskt. Får den være i fred kan den i løpet av et par år danne et teppe over plenen. Moseteppet gjør det vanskelig for gresset å vokse, sier Hjuler.

Med jevn klipping av gresset, gjødsling og mosefjerner, er det likevel enkelt å holde plenen mosefri, selv for de uten grønne fingere.

– Hør gjerne med en gartner. Noen hager er mer utsatt på grunn av busker og trær som danner skygge, eller de ligger slik til i terrenget av de samler opp mye fuktighet. Likevel finnes det som regel en løsning, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

30. april 2014
Mer om Gressplen

Til kamp mot mosen

Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Plenen trenger ikke masse vann selv om det er tørt

Når gressplenen blir tørr og gul er det fristende å gi den ekstra mye vann. Men det behøver du ikke, sier gartner.

Kan man slå gresset når det regner?

Sunn fornuft sier NEI, men er det så enkelt? Og hva skal man gjøre hvis det ikke er noen vei utenom? Her er 7 gode tips til regnværsklipperen.

Du kan fortsette å bruke RoundUp litt til

Men om ikke mange månedene, kan det bli forbudt.

Derfor bør du satse på ferdigplen

Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

Hvordan klipper du plenen?

Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer.

6 tips til grønnere gressplen

Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

Plen uten problemer

Er naboens plen grønnere enn din? Vi viser deg hvordan du unngår mose, sopp, ugress og andre plenproblemer.

Med organisk gjødsel kan du gjødsle når du vil

Bruker du organisk gjødsel kan du gjødsle plen, trær og busker når du vil, også på en solskinnsdag.

Kunsten å anlegge plen

Plenen er en del av hagens gulv, og for de fleste villaeiere er nok en hage uten plen nærmest utenkelig.

Fiks ferdig plen

Her er noen tips til deg som vil legge ferdigplen i hagen.

Hold plenen grønn

Slik holder du plenen grønn - sommeren gjennom.

Stell pent med plenen

Gressplenen er husets grønne utegulv. Hva er vel mer innbydende enn en frodig, grønn og velstelt plen?

Slik pleier du plenen

Plenen må stelles jevnlig for å fremstå som et grønt teppe utendørs. Og ikke glem å vanne skikkelig når du vanner. Ingen annen hageplante krever mer...

Ta vare på gressplenen

Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.