Bygg bakerovn i hagen

Grill, utekjøkken og utepeis

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Velduftende og sprøstekt. Ingenting smaker bedre enn brød fra vedfyrt ovn.
Velduftende og sprøstekt. Ingenting smaker bedre enn brød fra vedfyrt ovn.

Det er noe eget med nybakt brød. Når det i tillegg er bakt under åpen himmel, blir det noe helt spesielt. Det gir brødet en egen smak. En tilsetning av atmosfære. Noe udefinerbart unnfanget gjennom naturopplevelser og frihetsfølelse under åpen himmel.

Dette kan du selv oppnå uten altfor store anstrengelser, og til en kostnad som er innenfor rimelighetens grenser.

 

 

 

– Bakerovner er mer hett en noensinne, like hett som et nybakt brød, forteller Else ”Sprossa” Rønnevig. Hun er en av landets frontfigurer i kampen for vern av eldre bygninger, og blant annet forfatter av boken Bakaromnen - trend og tradisjon.

Les også:

Slik blir du kvitt en av sommerens verste plager: Knotten

En grill, kull og matolje er alt du trenger for å lage din egen knottfelle.

 

En utendørs bakerovn skaper miljø og trivsel i uterommet.
En utendørs bakerovn skaper miljø og trivsel i uterommet.
  – Det bygges bakerovner overalt i landet som aldri før. Ofte er det mannen i huset som er pådriver i prosessen. Bakerovnen har et såpass maskulint tilsnitt at mennene kaster seg inn i brødbakingen med liv og lyst.

Ikke bare brødbakingen, for øvrig, en bakerovn er like velegnet til å bake en god pizza. I utgangspunktet er en bakerovn som vi kjenner den, lik de pizzaovnene vi finner rundt Middelhavet, informerer Rønnevig.

Mer informasjon om bygging av bakerovner finner du på www.sprossa.no og i boken Bakaromnen – trend og tradisjon.


Gjør det selv
Hvem som helst kan bygge en bakerovn. Materialene kan du få kjøpt i ethvert byggvarehus. Gjør du jobben selv, ligger materialkostnadene på et sted i overkant av 15 000 kroner. Leier du inn hjelp til å utføre arbeidet, må du beregne at det vil koste omtrent det samme som materialene.

 

Les også:

Hva er reglene for lysthus?

Drømmer du om et lysthus? Her er reglene du må følge.

Dette trenger du til en liten bakerovn 
Har du litt erfaring med mørtel og murerskje gjør du jobben selv.
Har du litt erfaring med mørtel og murerskje gjør du jobben selv.
  • Ildfast mørtel: 50 kg
  • Ildfast stein: 90 stk.
  • Teglstein, gjerne håndbanket variant: 300 stk. 
  • C-25 tørrbetong 40 kg 5 stk.
  • B-mørtel 40 kg mur & puss: 5 stk.
  • Fin pussesand og grovt salt kan brukes til varme magasin 
  • Bakerovnsdør: Ulefoss leverer én variant

  • Conservado 30 – vannavvisende impregnering 3–5 liter Disse mengdene gir en bakerovn med en bredde på ca. 60 cm og en dybde på 80 cm med plass til 9–12 brød.

Kilde www.sprossa.no

Oppskrifter på mørtel
For de som ønsker å bygge en ovn som ligger mest mulig opp til det opprinnelige, har Else Rønnevig fått tak i to mørteloppskrifter fra gamle murermestere. Disse kan benyttes som et alternativ til de ferdigkjøpte.

Leirmørtel 1 del leire (gjerne keramisk leire) IKKE ILDFAST!, 2 deler sand + vann. Bland dette til middels tykk "grøt". Leirmørtelen brukes i bakerovn der det skal mures bunn, sider og hvelv med ildfast murstein. Kalkmørtel 1 del kalk (vanlig hydratkalk) og 3 deler sand + vann.

La blandingen gå lenge i blanderen så mørtelen blir lett å arbeide med. Den skal ha samme konsistens som til murmørtel. Kalkmørtelen tørker litt senere enn sementblanding, men til gjengjeld holder den seg mer elastisk enn den beinharde sementblandingen.

Bakerovnen skal også pusses med kalkmørtel. Ha da noe bløtere konsistens på mørtelen. Utenpå kalkpuss er det viktig at malingen er av det slaget som puster.

  


Les også:

Oppfyll drømmen om hagestue

Vil du komme nærmere hagen hele året? Ekspert Michael Bergenstjerna deler her sine beste tips med deg som er klar for å sette i gang med hagestue!

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008
Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Grill, utekjøkken og utepeis Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Slik blir du kvitt en av sommerens verste plager: Knotten

Grill, utekjøkken og utepeis En grill, kull og matolje er alt du trenger for å lage din egen knottfelle.

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Grill, utekjøkken og utepeis Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Getty Images
Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Grill, utekjøkken og utepeis Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Disse grilltabbene må du unngå

Grill, utekjøkken og utepeis Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Grill, utekjøkken og utepeis Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Fem enkle griller du kan lage selv

Grill, utekjøkken og utepeis Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Er slangen til gassgrillen i orden?

Grill, utekjøkken og utepeis Slik tester du om gasslangen fortsatt holder mål.

Utekjøkken i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no