Det skal ikke så mye til for å få grillen til å bli som ny igjen.
Det skal ikke så mye til for å få grillen til å bli som ny igjen. Bilde: Getty Images

Slik blir grillen som ny på 1-2-3

Nå er det endelig tid for å ta frem grillen! Vi gir deg noen håndfaste tips på hvordan du får grillen din i toppform til sommeren, enten du sverger til kull- eller gassgrill.

Etter god bruk gjennom sommeren, stues gjerne grillen like fort bort som varmen og solstrålende forsvinner. Når grillen da dras frem igjen til en ny sesong, trenger den gjerne en liten oppfrisiking. 

Vi viser deg hvordan du går frem for å gjøre grillen klar for nok en sommer:

Gassgrill

1. Vask

Fjern alle grillrister, varmehyller og brennere. Bruk gjerne en grillbørste for å få vekk fettansamlinger på grillens innside.

Skrubb innsiden med et mildt oppvaskmiddel eller grillrengjøringsmiddel, og skyll med lunkent vann. Grillens innside kan også smøres inn med et tynt lag raps eller matolje som gir en lett beskyttelse.

Utsiden med lokk, skap og avlastingsflater tørkes lett av med en fuktig klut og mildt oppvaskmiddel. Polerkrem/kromglansmiddel samt universalmiddel kan også brukes for å beskytte flatene – men kun på utsiden!

2. Kontroller

Kontroller at det ikke finnes noen rusthull til koblingene til brennerne. Hvis så er tilfelle, må brennerne byttes. Fjern smuss som tetter igjen åpningene med for eksempel en tannpirker, men vær forsiktig så ingenting skades.

Kontroller også at brennerne ikke er tettet til av spindelvev og at det ikke er noen sprekker i fugene. Børst bort inntørket smuss.

Hvis du har støpejernsrister kan du pensle dem med olje slik at maten ikke setter seg fast, og det forebygger i tillegg korrosjon. Bruk gjerne rapsolje siden denne har høy varmebestandighet. Etter noen sesonger med grilling kan det også være smart å bytte grillrist.

3. Test

Såpetesten er et av årets viktigeste test. Undersøk slangen fra gassflasken slik at den ikke er sprukket og lekker.

– Jeg kjører oftest en blanding av 50/50 såpe og vann. Steng ventilene på grillen og tilførselen til gassflasken. Kontroller om det lages bobler som indikerer en lekkasje mellom gassflasken og inntaket til gassgrillen. Prøv å stramme tilkoblingen og test igjen. Om det lekker må gasskoblingen byttes, sier Ulrik Lindelöv som er lagleder for det svenske grillandslaget.

Til sist, kontroller brytere, termometer og håndtak. Å bytte ut deler som disse kan friske opp grillen og gjøre at den ser ny ut igjen.

Kullgrill

1. Fjern rester

Fastbrente rester fra forrige grillfest kan enkelt fjernes med grov skurepad og grillrensemiddel. Spray på spesialrensemidlene, og de vil løse opp sot og fett i løpet av sekunder.

Eksempler på gode rengjøringsprodukter: Kemetyl Grill & Ovn-cleaner, Plumbo PowerClean Ovn & Grillrens og Nitor Grillrent.

2. Beskytt gulvet

For å unngå skjemmende flekker fra grillolje og annet søl på terrassegulvet, kan du beskytte det med en gulvbeskytter for utendørs bruk, for eksempel Duri Fagprofil Smartmatt Gulvbeskytter.

Med en gulvbeskytter redder du også gulvet fra brennmerker fra kullet.

Få flere nyttige tips om grill – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

3. Ta vekk riper

Om du har fått riper i lakken på grillen, finnes det varmebestandige spraylakker som tåler opp til 650 grader.

Disse er godt egnet til å flekke over skader eller gi grillen en oppfrisking. Eksempel på produkter som er egnet til dette er Quick Spray varmebestandig, Plasticote BBQ Twist & Spray og Pattex Heat Proof.

Om du er ute etter en blank og polert grill, kan du faktisk bruke bilpolish.
   
– Bilpolish er faktisk veldig bra til å gi grillen en blank og fin overflate som er lett å holde ren. På grillben av krom kan du bruke en kromrens/Duraglitt (bilpleieprodukt) sammen med stålull for å fjerne rust/skitt og få den blanke overflaten tilbake, skriver matprat.no.

Kilder: Landmann, matprat.no

12. mai 2016
Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Bålforbud i påsken

Mange forbinder påskeferie med pølser på bål. I år faller imidlertid påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål. Men har du en grill eller en bålpanne i hagen hjemme eller på hytta kan dere lage mye god mat ute.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Slik rengjør du grillen på høsten

Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Slik blir du kvitt en av sommerens verste plager: Knotten

En grill, kull og matolje er alt du trenger for å lage din egen knottfelle.

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener. 

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Fem enkle griller du kan lage selv

Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Er slangen til gassgrillen i orden?

Slik tester du om gasslangen fortsatt holder mål.

Utekjøkken i alle prisklasser

Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Er du klar for grillsesongen?

Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?