Grilltips fra norgesmester i grilling

Grill, utekjøkken og utepeis

De beste grilltipsene fra Eivind Smith - norgesmester i grilling.

I grillhytta har Eivind Smith alt han trenger for å kunne lage et gourmetmåltid når gjesten melder sin ankomst.
 I grillhytta har Eivind Smith alt han trenger for å kunne lage et gourmetmåltid når gjestene melder sin ankomst.

Eivinds beste grilloppskrifter Kona ville ha hytte. Det ville ikke Eivind Smith fra Drøbak. Fire timer i kø på E-18 hver fredag og søndag var ikke ønskedrømmen. Så Eivind tok saken i egne hender. Epletrærne ble ofret, hytte og grillhytte ble oppført ved siden av familiens enebolig.

Nå er det blitt stedet der familiens samles til hyggelig samvær og festlige lag. Det er også blitt stedet Eivind Smith trekker seg tilbake når han trenger litt avveksling fra sitt daglige virke som foredragsholder.

Eivind har også en annen side – han er grillguru – med to norgesmesterskap og en fjerdeplass i VM i grilling.

– Grilling er noe alle kan drive med, og det ligger nedarvet. Helt fra den gangen vi var jegere, la ned store og små byttedyr og stekte skrottene over bål.

I dag gir grillingen en god arbeidsfordeling mellom familiemedlemmene når middagen skal på bordet, som regel trår far svært aktivt til når grillen fyres opp, sier Eivind.

Kull eller gass
– Tid er viktig når du skal grille. Det er en forutsetning for å oppnå et godt resultat. Grilling er også rekreasjon, så sett av et stort rom på timeplanen og eksperimenter med nye smaker og kombinasjoner.

Selv begynner jeg med handlerunden. Da tar jeg mopeden og tøffer sakte rundt i Drøbak for å handle det jeg trenger. Spesielt til marinadene, de er så hemmelige at jeg ikke engang kjøper alle ingrediensene i samme butikk, forteller Eivind med glimt i øyet.

Om det er gass- eller kullgrill synes ikke Eivind er så nøye. De forskjellige variantene utfyller hverandre.

Les også:

God stemning med riktig belysning

Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å...

– Jeg griller like gjerne på gass- som på kullgrill. Det er egentlig tidsaspektet som avgjør. Har jeg liten tid, er gass det beste alternativet. Den blir fort varm i motsetning til en kullgrill som trenger en viss tid før den oppnår riktig temperatur. Men det er som oftest ikke gass eller kull som avgjør smaken, men hvordan du tilbereder maten, hva slags marinade eller grillolje du bruker underveis.

Noe av hemmeligheten ligger i å beholde fuktigheten i kjøttet, informerer Eivind. Når du skal anskaffe en grill, bør du satse på en med lokk. Noe som gir større mulighet til å regulere varmen, og du kan strekke grillingen over lengre tid for å oppnå skikkelig mørt kjøtt. Benyttes gassgrill, bør det være en med minst to bluss. Det gir mulighet til både direkte og indirekte grilling, og til å holde maten varm.

Har du kullgrill kan det velges mellom grillkull eller grillbriketter. Generelt sett brenner kullet fortere opp, mens brikettene varer lenge og gir en jevnere varme. Brikettene er nok det beste alternativet, selv om de er litt dyrere i innkjøp. Tennvæske er også en forutsetning for å få fyr på kullgrillen.

– Bruk rikelig med tennvæske, men la det brenne lenge nok, da unngår du at væsken setter smak på maten. Fyr skikkelig opp, og reguler varmen i etterkant med en spruteflaske fylt med vann, anbefaler Eivind.

 
Grillet svinenakke, stekt ris, grillet mais og ananas er dandert med velsmakende saus.
Grillet svinenakke, stekt ris, grillet mais og ananas er dandert med velsmakende saus.

Svinenakke
I utgangspunktet kan det meste grilles, det er bare kreativiteten som setter begrensninger. Noen holder seg på trygg grunn, og strekker seg ikke lenger enn til pølser og hamburgere. Men flyttes grensene litt er det utrolig hvilke kulinariske opplevelser man kan få ved grillen.

– Det beste resultatet får du med store kjøttstykker. De beholder saftigheten på en helt annen måte enn mindre stykker, men det er selvsagt viktig å smøre stykkene under hele grillprosessen, enten de er små eller store. En av mine favoritter er fersk, utbenet svinenakke med stekt ris. Et kjøttstykke som er undervurdert, men som virkelig er en kulinarisk opplevelse. Den kan enten marineres, eller grilles som den er, med en god grillsaus. Det viktigste er at den er fersk. Jeg vil si at dette er så godt at det er gøy å være tjukk, og så billig at det er moro å være sulten.

Les også:

Slik maler du flisene på badet

Du kan enkelt og raskt gi badet en «makeover» med noen strøk maling. Vi viser deg hvordan du maler flisene på badet.

 

 

Eivinds beste grilltips:
  • En grillklype er det beste alternativet når maten skal vendes.
    En grillklype er det beste alternativet når maten skal vendes.
    Ikke stikk maten med gaffel, bruk klype. Gjerne treklype som gir godt feste.
  • Tilfør fuktighet, smør kjøttet med saus og marinader kontinuerlig, også pølser.
  • Grill så store kjøttstykker som mulig.
  • Skaff deg kunnskap om grilling, det er ikke så enkelt som du tror. Matprat.no er et bra sted.
  • Kjøp grill med lokk og flere bluss.
  • Fyr opp skikkelig, la grillen bli ordentlig varm, bruk vann for å regulere temperaturen.
  • Ikke stress, ta deg god tid. Ikke la gjestene styre spisetiden. La maten avgjøre.
  • Vær tålmodig, hold temperaturen nede.
  • Prøv og feil med nye kombinasjoner.
  • Vær nøye med renholdet.
  • Pass på at maten ikke blir brent. Det er verken sunt eller godt.
  • Lytt til erfarne grillkokker.
  • Start med noen ventepølser, gjerne chilipølser eller lignende, men bare en til hver. Det skjerper appetitten og korter ventetiden.

23. oktober 2008
Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Grill, utekjøkken og utepeis Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Slik blir du kvitt en av sommerens verste plager: Knotten

Grill, utekjøkken og utepeis En grill, kull og matolje er alt du trenger for å lage din egen knottfelle.

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Grill, utekjøkken og utepeis Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Getty Images
Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Grill, utekjøkken og utepeis Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Disse grilltabbene må du unngå

Grill, utekjøkken og utepeis Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Grill, utekjøkken og utepeis Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Fem enkle griller du kan lage selv

Grill, utekjøkken og utepeis Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Er slangen til gassgrillen i orden?

Grill, utekjøkken og utepeis Slik tester du om gasslangen fortsatt holder mål.

Utekjøkken i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no