Utekjøkken
Utekjøkken Bilde: Colourbox

Slik planlegger du utekjøkken

Et godt utekjøkken er resultatet av god planlegging. Her er noe av det du bør tenke gjennom før du setter i gang med utekjøkken.

Når sola skinner og varmen steker, er det lite fristende å trekke inn for å lage mat. Med et skikkelig utekjøkken trenger du ikke det. Du kan sette opp et bord og en grill og kalle det et utekjøkken, men du kan også gå grundigere til verks og rigge til noe skikkelig mens du først er i gang.

En god kjøkkenløsning, enten kjøkkenet befinner skal inne eller ute, krever god planlegging. Når vi planlegger et kjøkken inne, snakkes det gjerne om en arbeidstrekant, det vil si at det skal være kort avstand mellom kjøkkenets tre viktigste arbeidssoner: kokeplass, vaskeplass og kjøleskap.

Vær og vind

Men til utekjøkkenet har du neppe kjøleskap og bare kanskje en vaskeplass, så her er det andre ting som må taes hensyn til under planleggingen. Plassering i terrenget samt vær­– og vindforhold for eksempel. Bor du i et område med mye vind, bør du plassere kjøkkenet i le, så salaten ikke blåser bort før den når bollen.

- Bygg et lite tak over utekjøkkenet, så beskytter du det mot snø og regn. Det er også mer behagelig å lage mat ute uten å bli plaget av stekende middagssol, sier forfatterne av Den store hytteboka.

Tilbringer du store deler av sommeren og høsten på hytta, kan det være fint å lage seg et utekjøkken også der. Det utvider både boarealet og uteseongen. Og utekjøkkenet på hytta trenger ikke være noe dårligere enn utekjøkkenet hjemme.

Det nødvendigste – og litt til

- Sommervann kan du ordne med en hageslange eller ved å koble deg til vannkilden du bruker inne i hytta. Det er også kjekt med strøm til utekjøkkenet. Da kan du steke vaflene ute, bruke elektrisk wok og ha gode muligheter for lys og varme. På kjølige kvelder kan du bruke terrassevarmere, fast montert under taket eller som ”stålamper”.

Når du skal gå i gang med planleggingen, kan det være lurt å lage en detaljert tegning. Bruk rutepapir, så er det lettere å få nøyaktige mål. Kokeplass, vaskeplass, arbeidsflater, hyller og skap er ting du bør prøve å få med på tegningen.

Bruk litt tid på å tenke gjennom hva du trenger og ønsker på utekjøkkenet. Tenk også kreativt under planleggingen. Da kan du utnytte plassen ekstra godt og få til noen spennende løsninger.

Lettklinkerblokker kan bli vinstativ om du lar hullene vende ut, og skal du for eksempel bygge en halvvegg, kan du kanskje lage den bred nok til at du kan dyrke urter i potter på toppen og lage innfelte hyller på sidene?

Tips før du går i gang med utekjøkken:

  • Skal det bygges fast på stedet, eller bestå av løse elementer som til sammen danner et hele?
  • Skal det være et enkelt og rustikt kjøkken eller et mer avansert kjøkken?
  • Skal det være tilkoblet vann og avløp, eller kan du nøye deg med hageslangen eller mugge og vaskefat til renholdet?
  • Skal det være tilkoblet strøm så du bruke blender og mikse drinker, eller kan du nøye deg med gass eller kull?
  • Skal utekjøkkenet ha vegger? I så fall, hvor mange og i hvilke retninger?
  • Skal utekjøkkenet ha tak? Skal det i så fall være heldekkende eller bare være et utstikk over deler av kjøkkenkroken?
  • Skal det være i tilknytning til huset, eller ligge litt unna?
  • Skal det ligge slik til at det kan dekkes til selskap i umiddelbar nærhet, eller holder det med en sitteplass som rekker til familien?
  • Hva vil du ha bruk for av arbeidsplass, avlastningsflater og oppbevaring på et utekjøkken?
26. juni 2009
Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Bålforbud i påsken

Mange forbinder påskeferie med pølser på bål. I år faller imidlertid påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål. Men har du en grill eller en bålpanne i hagen hjemme eller på hytta kan dere lage mye god mat ute.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Slik rengjør du grillen på høsten

Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Slik blir du kvitt en av sommerens verste plager: Knotten

En grill, kull og matolje er alt du trenger for å lage din egen knottfelle.

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener. 

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Fem enkle griller du kan lage selv

Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Er slangen til gassgrillen i orden?

Slik tester du om gasslangen fortsatt holder mål.

Utekjøkken i alle prisklasser

Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Er du klar for grillsesongen?

Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no