Grønne tomater er en delikatesse, og de skal ikke kastes.
Grønne tomater er en delikatesse, og de skal ikke kastes. Bilde: Getty Images

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Modning av grønne tomater

Legg de grønne tomatene sammen med epler, pakk dem inn i avispapir, eller heng tomatene på en tørkesnor i kjelleren eller i uthuset Det er mange gode råd på hvordan du kan få grønne tomater til å modne. Det er til gjengjeld ikke sikkert at de smaker like godt som tomatene som modner i varmen på planten.

Det var den dårlige nyheten. Den gode nyheten er at grønne umodne tomater kan brukes i mange forskjellige, velsmakende retter.

Grønne tomater i maten

De grønne tomatene har en særlig syrlig smak, nettopp fordi de ikke har fått nok tid til å modne. Derfor er det ikke alle retter den grønne tomaten egner seg i, men grønn tomat chutney, syltede grønne tomater og stekte grønne tomater er tre gode bud på der den grønne tomaten er velsmakende.

Grønne tomater sorter

Det finnes også tomatsorter, som er grønne, når de er modne. Blant annet sorten, Green Sebra er populær – både fordi den ser pen ut med sine grønne sebrastriper, men også fordi den har en syrlig smak av sitrus, men med et snev av sødme. Andre grønne tomatsorter er Green Grape tomat, som er en grønn Cherrytomat, og Lime green tomater, som har en veldig kraftig tomatsmak.

Grønne tomater klare til bruk. Bilde: iStockohoto

Spis grønne tomater i små mengder

Grønne tomater inneholder giftstoffet alfa-tomatin, og derfor er det lett å tro at grønne tomater er farlige å innta. I 2004 fant man til gjengjeld ut at det ikke er skadelig å spise grønne tomater, siden nivået av alfa-tomatin er forholdsvis lavt. Men det anbefales at man spiser grønne tomater i moderate mengder, det kan gi mageproblemer.

Stekte grønne tomater

En leser har delt denne gode oppskriften med oss. Takk til Regitze Biketoft.

 • 3 tomater
 • 2-3 egg
 • 1 dl mel
 • 1 dl brødsmuler

Slik gjør du:

 1. Forvarm en panne på 3-4 ( ikke varmere – da brenner det på) – la den stå på platen mens du jobber, slik at den blir gjennomvarm.
 2. Pisk 2-3 egg sammen i en dyp tallerken.
 3. 1 dl mel og 1 dl brødsmuler blandes med salt, pepper og paprika etter smak
 4. Grønne bifftomater skjæres i ca. 1 cm tykke skiver – 3 tomater passer normalt til mengden av panering.
 5. Dypp skivene i rasp/mel, så i eggeblandingen, så i rasp, i eggeblandingen og til slutt i raspen (  ganger eggeblanding og 3 ganger i raspen) det gir et herlig tykt lag (kan være mindre avhengig av tomat skivenes tykkelse)

Syltede grønne tomater

Passer godt til grillet kjøtt eller stekt rødspette.

 • 1 kg grønne umodne tomater
 • salt
 • ¾  l vann
 • ¾ l eddik

Kokelake:

 • ½ l hvitvinseddik
 • 600 g sukker
 • 1 stang vanilje
 • 1 stang kanel
 • 2 tørkede chili 

Slik gjør du:

 1. Skyll tomatene og fjern stilken. Gni tomatene med salt og la dem trekke et døgn ved stuetemperatur.
 2. Tørk av saltet fra tomatene og kok tomatene i ca. 3 minutter i vann og eddik blandingen. Ta tomatene opp og skyll straks i kaldt vann.
 3. Kok opp eddik, sukker og krydder. Tilsett tomatene og la dem koke ca. 5 minutter.
 4. Skyll et sylteglass i Atamon og fyll glasset med tomatene og kokelaken. Luk og nyt avkjølt.
22. mai 2019
Mer om Hage

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig...

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan hjelpe!

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste...

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du planter ute nå. 

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...