ANNONSØRINNHOLD

5 tips til en lettvint hage

Veien til en pen og velstelt hage kan virke lang og slitsom, men med disse fem tipsene vil du få drømmehagen på null komma niks.

5 tips til en lettvint hage

Vi drømmer om en Instagram-vennlig, nydelig og forfriskende hage, men uten grønne fingre, tid og kunnskap, blir det bare med tanken.

I denne tiden av enkle løsninger og problemer som ikke lenger er problemer, finnes det såklart en mulighet for oss ikke-eksperter også.

Slik får du en vedlikeholdsfri hage

Vi har rådført oss med en fagekspert ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet når det gjelder hvilke ting man bør gjøre for å få en lekker, men også en (nesten) vedlikeholdsfri hage.

Hvis du vil ha en hage uten for mye tjas og mas, har vi fem tips som kan hjelpe deg med å få den utsiden du alltid har ønsket deg.

1. Lettvint hage med torvfri (og økologisk) jord

For minst mulig ugress, bør du gå til anskaffelse av såkalt torvfri jord – gjerne lokal! Med andre ord, ikke den jorden du får kjøpt i sekker.

Torvfri jord er laget av kompost eller av naturen selv over mange år, og vil produsere næring på egen hånd, slik at plantene fortløpende vil ha rik tilgang på mat.

Torvfri jord er laget av kompost eller av naturen selv over mange år, og vil produsere næring på egen hånd,
Å bruke torvfri får du enkelt en lettstelt hage. Foto: Steni

2. Velg vintergrønne busker

På grunn av vårt harde klima, bør du velge de buskene som overlever i kalde temperaturer. De kalles for vintergrønne vekster, og kan for eksempel være sortene Rododendron, Tuja og Einer.

Alle tre sortene er kjent for å trenge lite vanning, og behøver ikke å stå direkte i solen.

3. Vedlikeholdsvennlige grunnmurplater

Hvis grunnmuren har plaget deg fordi malingen flasser eller fordi du oppdager bittesmå sprekker, bør du vurdere å dekke den med grunnmurplater. Hvis sprekkene i muren er store, må du fikse det før du dekker til med plater, men det er en kjapp jobb. Står bygget ditt på påler, men du ønsker en helthetlig fasade som også beskytter mot, fukt, vind og snø, da er også grunnmurplater tingen for deg.

Platene er superlekre og fås i svart, hvitt og grått. For å holde dem rene, trenger du kun å spyle dem med hageslangen ved behov.

Les mer om grunnmurplater her!

Hvis grunnmuren har plaget deg fordi malingen flasser eller fordi du oppdager bittesmå sprekker, bør du vurdere å dekke den med grunnmurplater
Grunnmuren kan enkelt bli flott igjen. Lettstelt hage på 1-2-3. Foto: Steni

4. Lettvint hage med tidsstyrt vanning

Ofte er det hyggelig å vanne vekstene i hagen, men hvis du en dag ikke orker, har tid eller ikke er hjemme, kan en automatisk vanner redde deg.

Det finnes en rekke forskjellige modeller av tidsinnstilte vannere som du kan få kjøpt til en rimelig pris på Biltema eller Clas Ohlson.

Ofte er det hyggelig å vanne vekstene i hagen, men hvis du en dag ikke orker, har tid eller ikke er hjemme, kan en automatisk vanner redde deg
Foto: Steni

5. Saktevoksende trær

Det høres kanskje ikke ut som en god idé, men hvis du har planer om å plante et tre i hagen, er det en fordel at det ikke skyter opp av bakken. I hvertfall ikke sånn med én gang.

Treet vil trenge mindre vedlikehold og vil dessuten leve lengre. Kjernen vil være hardere og få tettere årringer, noe som betyr høy kvalitet på treet. Eksempler på sorter som vokser sakte er Rogn og Lønn.

Kilde: Moseplassen, Plantasjen,