Denne maten kan småfuglene dø av

Hage inspirasjon

Det er hyggelig å mate småfugl på vinteren. Det er mindre hyggelig å gi dem mat som de kan bli syke eller dø av. 

Å sette fram mat hjelper fuglene gjennom vinteren og skaper liv i hagen.
Å sette fram mat hjelper fuglene gjennom vinteren og skaper liv i hagen. Bilde: Pixabay

På vinteren er det mange som setter ut mat til fuglene, så de bevingede vennene får litt ekstra næring i den kalde årstiden og det blir koselig liv utenfor vinduene.

 

Det er mange forskjellige typer fuglemat man fint kan sette frem, som brød, solsikkefrø, julenek, halve kokosnøtter, fett (for eksempel delfiafett, usaltet ribbesvor), usaltete nøtter, bær, frukt, selvlagde eller kjøpte meiseboller eller annen fuglesnacks.

Salt – fuglens fiende

Men hvis man setter frem mat er det noen ting man definitivt skal styre unna, hvis ikke risikerer man faktisk å skade fuglene i stedet for å hjelpe dem.

– Småfugler kan nesten få hva som helst, bare det ikke er salt mat, sier Roar Solheim, zoolog ved Agder naturmuseum og botanisk hage til NRK.no

For salt har som kjent en dehydrerende effekt, og kan bidra til at fuglen tørster mer enn normalt, eller i verste fall, tørster i hjel.

Videre skal man heller ikke gi brød eller frøblandinger med muggdannelser til fuglene. Slik mat kan utvikle brødmuggsopp, som også kan være dødelig for våre kvitrende venner, skriver fuglevennen.no

Denne kjøttmeisen har søkt ly i et koselig fuglehus (Foto: pxhere)

 

En tredje ting man skal styre unna er store mengder av lyst brød og loff, da dette kan gi fuglene diaré. Hvis du har fuglebrett bør du også vaske dette med jevne mellomrom, så du får fjernet skitt og lort som ikke bør blande seg med maten fuglene spiser.

I bunn og grunn gjelder de samme "matreglene" for fugler som for oss mennesker - tilby fuglene et variert kosthold. Da vil de få et godt tilskudd I kosten, og du vil sannsynligvis få et rikt og mangfoldig fugleliv ute i hagen.

Fuglenes favorittmat

Nå som vi har avklart hva slags mat du ikke skal sette ut, kan vi bevege oss videre til fuglenes favorittmat. Her er et knippe matsorter og oversikt over hvilke fugler de tiltrekker seg:

  • Solsikkefrø (meiser, grønnfink, bokfink, dompap, stillits)
  • Brødsmuler og kakerester (gråspurv, pilfink, gulspurv, stær, svarttrost)
  • Havre (gulspurv, gråspurv, pilfink, skjære, kråke, nøtteskrike)
  • Usaltet spekk (meiser, spetter, nøtteskrike, trekryper)
  • Helkornhvete og hvetegrøpp (finkefugler, gråspurv, sisiker)
  • Jordnøtter (sisiker, finker, stjertmeis)
  • Hirsefrø (sisiker, svartmeis)
  • Frukt og bær (troster, sidensvans, rødstrupe)
  • Kokte, kalde poteter (nøtteskrike)

En majestetisk dompap er et flott skue om vinteren (Foto: Pixabay)

 

Myter om mating

En utbredt idé er at man ikke skal sette ut mat til fugler, fordi dette forkludrer fuglens instinktive matsankingsrutiner. Dette stemmer ikke, forklarer Roar Solheim.

– Det er trist hvis noen ikke tør å fore fuglene fordi de for eksempel skal reise bort, og dermed ikke får gitt fuglene mat i en periode. For fugleforing er svært utbredt. De fleste bor nær andre mennesker som forer fuglene. Er det plutselig slutt med foring et sted, så flyr fuglene bare videre til den neste forplassen. En annen ting er at maten vi setter ut bare er tilleggsforing. Fuglene klarer å finne mat ute hvis det plutselig blir tomt, sier Solheim.

4. desember 2018
Mer om Hage inspirasjon

Derfor kan humler fly

Hage inspirasjon En myte sier at humler er for tunge til å fly. Vi undersøkte saken, og fant forklaringen - både på myten og flyvedyktigheten.

24 flotte uteplanter som tåler vinteren

Hage inspirasjon Hagen kan være et grått og trist skue på vinteren. Men med disse fine og hardføre plantene kan du skape liv og farger i hagen likevel.

Slik velger du frostsikre krukker som ikke sprekker

Hage inspirasjon Mange frostsikre potter sprekker om vinteren. Her får du vite hvilke potter som faktisk tåler kulde og frost, og varer helt til våren.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Hage inspirasjon Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

8 geniale trestubber

Hage inspirasjon Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene.

La deg inspirere da disse fantastiske minihagene!

Hage inspirasjon Ikke kast ødelagte blomsterpotter - lag heller en minihage av dem! 

Slik finner du din hagestil

Hage inspirasjon Når du flytter inn i en nybygd villa, eller et eldre hus uten ferdig hage, er det som å starte med et blankt lerret. Her er tips til tre ulike hagestile...

Biltema
Annonsørinnhold

Vårnyhetene du behøver fra Biltema

Hage inspirasjon Med en nyutgitt vårkatalog, presenterer Biltema produktene du trenger for en komplett vår.

I denne hagen har de en landsby

Hage inspirasjon I hagen til Janne Arnøy Pedersen finner du ikke blomster i blomsterbedet. Der ligger nemlig en hel miniatyrlandsby!

Steni
Annonsørinnhold

5 tips til en lettvint hage

Hage inspirasjon Veien til en pen og velstelt hage kan virke lang og slitsom, men med disse fem tipsene vil du få drømmehagen på null komma niks.

10 Ikea-triks til hagen

Hage inspirasjon Du kan forvandle dine Ikea-møbler til noe unikt som du kan bruke i hagen. Her får du tips og inspirasjon!

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

Hage inspirasjon For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

4 måter å få en fargerik uteplass på

Hage inspirasjon Gjør noe annet ut av uteplassen din ved hjelp av fire forskjellige metoder. Få inspirasjon her!

Villniss ble frodig hage

Hage inspirasjon På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...