ETTER: Hagen, som tidligere var et vilniss, har i dag et gjennomført uttrykk.
ETTER: Hagen, som tidligere var et vilniss, har i dag et gjennomført uttrykk. Bilde: Produsenten og Getty Images

Design din drømmehage

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Et harmonisk hagerom under åpen himmel er et godt sted for ro og ettertanke. For å skape din drømmehage kan løsningen være å ta kontakt med en profesjonell hageplanlegger, enten du har et nyetablert uterom eller et gammelt villniss.

Da kan du få en hage som er tilpasset dine ønsker og behov. En grundig hageplan av uteområdet ditt kan spare deg for unødvendige utgifter og arbeidsoppgaver i fremtiden.

Bruk heller tiden på å nyte livet utendørs i en godt planlagt hage!

− Før jeg kommer med konkrete hageråd, starter jeg alltid med en befaring på stedet, sier gartner og hageplanlegger Bente Stene Severinsen, som legger stor vekt på hva hageeieren selv ønsker seg når hun kommer med sine forslag. 

Før hun tegner hageplanen sjekker gartneren ut situasjonskartet for tomten for å finne ut hvor de ulike rørene ligger i bakken, slik at ikke noe blir ødelagt når hagen skal anlegges.

Deretter tegner hun ut et forslag, ofte i målestokk 1.100 med planteliste, blomstringskalender og vedlikeholdstips. Fordelen med en hageplan er at hageeier får et helhetlig uterom med planter som trives enten i solen eller i skyggen.

Det er avgjørende for plantenes trivsel at de plasseres i næringsrik jord der kan spire i mange år. 

FØR: Det golde uterommet var ikke så inviterende å kose seg i.

Planløs shopping 

 − Det er alltid veldig fristende å kjøpe én og én plante når man er ute og handler på hagesenteret. Når disse plasseres i et bed, ser det ofte rotete ut. Derfor er det lurt å kjøpe flere av samme sort. En gyllen regel i design er at man alltid skal sette sammen i oddetall (altså 3, 5, 7 osv.). Slik planter man grupper av samme plante sammen. Bedet vil da straks framstå mer harmonisk. Bunndekkere er alltid en god idé, både som en plante og som noe som binder bedet sammen. På sikt vil den utkonkurrere ugresset, slik at man slipper å luke så mye, sier gartneren. Prøv gjerne gravmyrt (Vinca minor), en vintergrønn bunndekker som blomstrer i juni med lilla, fiolette eller hvite blomster. Stormarikåpe (Alchemillla mollis) er annen hardfør og fin bunndekker, sier gartneren. 

– For å gi hagen et rolig uttrykk er det lurt å holde seg til samme fargeskala på plantene i bedet. For eksempel rødt, oransje, gult eller lilla, blått eller rosa. Dessuten er det viktig å gi plantene plass til å vokse, altså ikke plante for tett. Hvis det ser litt stusselig ut, kan du plante inn sommerblomster. Dette er ikke et must, slipp fantasien løs og kreer hagen din ut ifra hva du liker. Tenk at hage er en kontinuerlig prosess som man kan prøve og feile i, understreker Severinsen.

Bør stå til huset 

En hageplan bør også tilpasses husets eksteriør. Dersom du har et gammelt, romantisk sveitserhus på tomten, kan det være fint med runde bed og gamle stauder.

Har du et funkishus, kan du satse på bed med rette linjer. Kostnadene ved å bruke en hageplanlegger, som gir deg planter som trives og kommer igjen år etter år, kan spares inn igjen på sikt.

Severinsen bruker ca. 20 timer på å lage en hageplan for en liten rekkehushage, til ca. 400 kroner timen. For mange kan dette være en god investering for å slippe å handle inn nye planter hvert år.

Du kan også få detaljerte arbeidsplaner hvis du ønsker å gjøre jobben selv –  eller velge å få alt arbeidet utført av profesjonelle.

Tips for en romantisk hage

 • Skiferheller lagt som en svingende sti gjennom hagen.
 • Rullesteiner 
 • Singelstier
 • Teglsteinsstier
 • Buede bed
 • Del opp hagen i ulike rom 
 • Syrintrær og rosebusker

Tips for en moderne hage

 • Sats på stramme planter som for eksempel buskbom.
 • Oppstammede trær.
 • Bed med én og samme plante for å skape strammere regi.
 • Busketreet Pottentilla, med gule blomster,  kan være fint sammen med oppstammede trær.
 • Lavendel.

Selvdyrket eller ferdig dyrket?

 • Med ferdig dyrkede planter får du raskt en flott hage.
 • Når du planter store planter, ser du raskere hvordan slutt resultatet kommer til å bli, og du planter riktigere i forhold til avstand mellom plantene.
 • Noen sorter blomstrer ikke i det hele tatt det første året, så når de gjelder disse får du langt raskere flotte blomster med eldre planter.
 • Ferdig dyrkede planter trenger mer vann i starten – det tar litt tid før de utvikler røtter som står i forhold til størrelsen. 

For mer info:
www.hageland.no

21. mai 2014
Mer om Hage inspirasjon

Derfor kan humler fly

En myte sier at humler er for tunge til å fly. Vi undersøkte saken, og fant forklaringen - både på myten og flyvedyktigheten.

Slik velger du frostsikre krukker som ikke sprekker

Mange frostsikre potter sprekker om vinteren. Her får du vite hvilke potter som faktisk tåler kulde og frost, og varer helt til våren.

8 geniale trestubber

Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene.

La deg inspirere da disse fantastiske minihagene!

Ikke kast ødelagte blomsterpotter - lag heller en minihage av dem! 

Slik finner du din hagestil

Når du flytter inn i en nybygd villa, eller et eldre hus uten ferdig hage, er det som å starte med et blankt lerret. Her er tips til tre ulike hagestile...

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

Slik overlever pinnsvin vinteren i hagen din

Vinteren er hard for små pinnsvin. Hva du gjør i din hage kan ha utslag for om pinnsvinet klarer seg gjennom vinteren eller ikke.

I denne hagen har de en landsby

I hagen til Janne Arnøy Pedersen finner du ikke blomster i blomsterbedet. Der ligger nemlig en hel miniatyrlandsby!

10 Ikea-triks til hagen

Du kan forvandle dine Ikea-møbler til noe unikt som du kan bruke i hagen. Her får du tips og inspirasjon!

Slik får du en morsommere hage

Lennart og Agneta Nilsson forvandlet hagen sin fra en ugressjungel til en moderne tomt med planter og steiner i vakker harmoni. Hagen er blitt personlig, inspirerende og full av humor.

Blomsterboom på 50 m2

En liten hage med stort innhold – velkommen til familien Nilssons herlige hageflekk! Slik fikk de maks utbytte av den lille tomta si.

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

4 måter å få en fargerik uteplass på

Gjør noe annet ut av uteplassen din ved hjelp av fire forskjellige metoder. Få inspirasjon her!

Villniss ble frodig hage

På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...

Vedlikeholdsfri hage

Opprinnelig var det en tradisjonell hage i et boligområde utenfor Sandefjord sentrum. Men en dag sa eieren nei til krevende hagearbeid og søkte profesjo...