ETTER: Hagen, som tidligere var et vilniss, har i dag et gjennomført uttrykk.
ETTER: Hagen, som tidligere var et vilniss, har i dag et gjennomført uttrykk. Bilde: Produsenten og Getty Images

Design din drømmehage

Hage inspirasjon

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Et harmonisk hagerom under åpen himmel er et godt sted for ro og ettertanke. For å skape din drømmehage kan løsningen være å ta kontakt med en profesjonell hageplanlegger, enten du har et nyetablert uterom eller et gammelt villniss.

Da kan du få en hage som er tilpasset dine ønsker og behov. En grundig hageplan av uteområdet ditt kan spare deg for unødvendige utgifter og arbeidsoppgaver i fremtiden.

Bruk heller tiden på å nyte livet utendørs i en godt planlagt hage!

− Før jeg kommer med konkrete hageråd, starter jeg alltid med en befaring på stedet, sier gartner og hageplanlegger Bente Stene Severinsen, som legger stor vekt på hva hageeieren selv ønsker seg når hun kommer med sine forslag. 

Før hun tegner hageplanen sjekker gartneren ut situasjonskartet for tomten for å finne ut hvor de ulike rørene ligger i bakken, slik at ikke noe blir ødelagt når hagen skal anlegges.

Deretter tegner hun ut et forslag, ofte i målestokk 1.100 med planteliste, blomstringskalender og vedlikeholdstips. Fordelen med en hageplan er at hageeier får et helhetlig uterom med planter som trives enten i solen eller i skyggen.

Les også:

Lys opp uterommet

Utebelysning har en både estetisk og praktisk funksjon. Det skaper vakre uterom, og gjør framkommeligheten tryggere og enklere.

Det er avgjørende for plantenes trivsel at de plasseres i næringsrik jord der kan spire i mange år. 

FØR: Det golde uterommet var ikke så inviterende å kose seg i.

Planløs shopping 

Les også:

Slik får du rene dusjvegger

Sliter du med å få dusjveggene rene? Det behøver ikke være så vanskelig.

 − Det er alltid veldig fristende å kjøpe én og én plante når man er ute og handler på hagesenteret. Når disse plasseres i et bed, ser det ofte rotete ut. Derfor er det lurt å kjøpe flere av samme sort. En gyllen regel i design er at man alltid skal sette sammen i oddetall (altså 3, 5, 7 osv.). Slik planter man grupper av samme plante sammen. Bedet vil da straks framstå mer harmonisk. Bunndekkere er alltid en god idé, både som en plante og som noe som binder bedet sammen. På sikt vil den utkonkurrere ugresset, slik at man slipper å luke så mye, sier gartneren. Prøv gjerne gravmyrt (Vinca minor), en vintergrønn bunndekker som blomstrer i juni med lilla, fiolette eller hvite blomster. Stormarikåpe (Alchemillla mollis) er annen hardfør og fin bunndekker, sier gartneren. 

– For å gi hagen et rolig uttrykk er det lurt å holde seg til samme fargeskala på plantene i bedet. For eksempel rødt, oransje, gult eller lilla, blått eller rosa. Dessuten er det viktig å gi plantene plass til å vokse, altså ikke plante for tett. Hvis det ser litt stusselig ut, kan du plante inn sommerblomster. Dette er ikke et must, slipp fantasien løs og kreer hagen din ut ifra hva du liker. Tenk at hage er en kontinuerlig prosess som man kan prøve og feile i, understreker Severinsen.

Bør stå til huset 

En hageplan bør også tilpasses husets eksteriør. Dersom du har et gammelt, romantisk sveitserhus på tomten, kan det være fint med runde bed og gamle stauder.

Har du et funkishus, kan du satse på bed med rette linjer. Kostnadene ved å bruke en hageplanlegger, som gir deg planter som trives og kommer igjen år etter år, kan spares inn igjen på sikt.

Les også:

Velg riktige utelamper til hagen

Når høstmørket faller på, er det både koselig og praktisk med utelamper i hagen og ved inngangspartiet. Her får du lysdesigner Marie Anisdals beste...

Severinsen bruker ca. 20 timer på å lage en hageplan for en liten rekkehushage, til ca. 400 kroner timen. For mange kan dette være en god investering for å slippe å handle inn nye planter hvert år.

Du kan også få detaljerte arbeidsplaner hvis du ønsker å gjøre jobben selv –  eller velge å få alt arbeidet utført av profesjonelle.

Tips for en romantisk hage

 • Skiferheller lagt som en svingende sti gjennom hagen.
 • Rullesteiner 
 • Singelstier
 • Teglsteinsstier
 • Buede bed
 • Del opp hagen i ulike rom 
 • Syrintrær og rosebusker

Tips for en moderne hage

 • Sats på stramme planter som for eksempel buskbom.
 • Oppstammede trær.
 • Bed med én og samme plante for å skape strammere regi.
 • Busketreet Pottentilla, med gule blomster,  kan være fint sammen med oppstammede trær.
 • Lavendel.

Selvdyrket eller ferdig dyrket?

 • Med ferdig dyrkede planter får du raskt en flott hage.
 • Når du planter store planter, ser du raskere hvordan slutt resultatet kommer til å bli, og du planter riktigere i forhold til avstand mellom plantene.
 • Noen sorter blomstrer ikke i det hele tatt det første året, så når de gjelder disse får du langt raskere flotte blomster med eldre planter.
 • Ferdig dyrkede planter trenger mer vann i starten – det tar litt tid før de utvikler røtter som står i forhold til størrelsen. 

For mer info:
www.hageland.no

21. mai 2014
Mer om Hage inspirasjon

Derfor kan humler fly

Hage inspirasjon En myte sier at humler er for tunge til å fly. Vi undersøkte saken, og fant forklaringen - både på myten og flyvedyktigheten.

24 flotte uteplanter som tåler vinteren

Hage inspirasjon Hagen kan være et grått og trist skue på vinteren. Men med disse fine og hardføre plantene kan du skape liv og farger i hagen likevel.

Slik velger du frostsikre krukker som ikke sprekker

Hage inspirasjon Mange frostsikre potter sprekker om vinteren. Her får du vite hvilke potter som faktisk tåler kulde og frost, og varer helt til våren.

10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Hage inspirasjon Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

8 geniale trestubber

Hage inspirasjon Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene.

La deg inspirere da disse fantastiske minihagene!

Hage inspirasjon Ikke kast ødelagte blomsterpotter - lag heller en minihage av dem!

Slik finner du din hagestil

Hage inspirasjon Når du flytter inn i en nybygd villa, eller et eldre hus uten ferdig hage, er det som å starte med et blankt lerret. Her er tips til tre ulike hagestiler.

Biltema
Annonsørinnhold

Vårnyhetene du behøver fra Biltema

Hage inspirasjon Med en nyutgitt vårkatalog, presenterer Biltema produktene du trenger for en komplett vår.

I denne hagen har de en landsby

Hage inspirasjon I hagen til Janne Arnøy Pedersen finner du ikke blomster i blomsterbedet. Der ligger nemlig en hel miniatyrlandsby!

Steni
Annonsørinnhold

5 tips til en lettvint hage

Hage inspirasjon Veien til en pen og velstelt hage kan virke lang og slitsom, men med disse fem tipsene vil du få drømmehagen på null komma niks.

10 Ikea-triks til hagen

Hage inspirasjon Du kan forvandle dine Ikea-møbler til noe unikt som du kan bruke i hagen. Her får du tips og inspirasjon!

Blomsterboom på 50 m2

Hage inspirasjon En liten hage med stort innhold – velkommen til familien Nilssons herlige hageflekk! Slik fikk de maks utbytte av den lille tomta si.

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

Hage inspirasjon For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

4 måter å få en fargerik uteplass på

Hage inspirasjon Gjør noe annet ut av uteplassen din ved hjelp av fire forskjellige metoder. Få inspirasjon her!

Villniss ble frodig hage

Hage inspirasjon På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...