Bilde: Husqvarna

Her er årets hagetrender

I 2010 er individualisme i hagen den nye store trenden.

Borte er avhengigheten av å følge med på naboene. Nå er det om å gjøre å uttrykke seg ved hjelp av sitt eget individuelle og egenartede uteområde, gjerne oppmuntret og venner på nettet.

Dette har Husqvarna og Gardena funnet ut gjennom å analysere over 1,4 millioner blogginnlegg fra 13 forskjellige land. Rapporten er utført av trendeanalyseselskapet Kairos Future for Husqvarna og Gardena.

Nettet inspirerer
Rapporten viser at individualisme i  hagen blir stadig mer populært over hele verden og at denne trenden er drevet av den direkte bruken av sosiale medier og nettets muligheter for deling av inspirasjon. Ved hjelp av blogger utrykker hageentusiaster sin grønne lidenskap, og de blir oppmuntret av sine hagevenner på nett til å utforme sin unike og individuelle stil, i stedet for å se over hekken for å se hva naboene gjør.

I vesten er hageinteressen i endring og det tradisjonelle hagearbeidet byttes bort mot en mer avslappet tilnærming ledet av lidenskap for naturen, villskap, organisk dyrking og matplanter. Kjøkkenhagen er faktisk den heteste trenden blant verdens hagebloggere, en trend som fikk enorm oppmerksomhet i fjor da Michelle Obama gjorde en del av plenen i Det Hvite Hus om til en økologisk grønnsakshage.


Hva mener du om årets hagetrender? Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden! 

Topp 3 hagetrender i Norge

Bloggere i Norge har gitt sitt bidrag til rapporten gjennom mer enn 8000 blogginnlegg.
De tre viktigste trendene i Norge for 2010 er:

1. Den naturlige og ville hagen (Globalt nr. 5)
2. Drivshushagen (Globalt nr. 10)
3. Designhagen (Globalt nr. 4)

Topp 10 globale hagetrender

1. Kjøkkenhagen
Kjøkkenhagen er trolig den største globale trenden for øyeblikket og følger forbrukernes ønske om å dyrke sine egne råvarer. De viktigste formålene er å spare penger, kutte ned på antall butikkturer og aller viktigst å få en bedre forståelse av hvor maten kommer fra og hvordan den dyrkes.

2. Den økologiske hagen
Motstanden mot bruk av plantevernmidler i matproduksjonen øker, og som et resultat er organisk hagearbeid tydelig på vei oppover, noe som gir forbrukerne tilgang til sunne og billigere frukter og grønnsaker. Som med kjøkkenhagetrenden vil denne trenden bli viktigere utover 2010 som en del av funksjonell tilnærming til hagearbeid som vi sist så i den vestlige verden på slutten av 1940 og 50-tallet.

3. Velværehagen
Vi fortsetter å leve stressende liv, og det er et stadig økende behov for en trygg havn hjemme. Over hele verden ønsker flere å benytte seg av hagen for å finne fred og ro - og hva kan vel gi deg dette bedre enn en naturlig og deilig hage? I 2010 vil vi bruke hagen til avslapning etter jobb, lade batteriene og leve rolige fridager i pakt med omgivelsene med beroligende effekt på kropp og sinn.

4. Designhagen
Styling har lenge vært en del av hverdagen enten det gjelder klærne vi går i, husene vi dekorerer eller bilene vi kjører. For det kommende året er det imidlertid styling i hagen som er prioritert. En stilig og moteriktig hage er avhengig av en hjelpende menneskelig hånd. Landskapsarkitektur og styling gir hageeiere en mulighet til å uttrykke seg selv og sine personlige ønsker, og resultatet blir ofte grønne kunstverk. (Tredje viktigste trenden i Norge i 2010.)

5. Den naturlige og ville hagen
I motsetning til stylede hager beskrevet ovenfor, er det også en økende trend mot å skape en naturlig villmark, spesielt i den vestlige verden. I stedet for den ryddige, velorganiserte hagen foretrekker mange hagebloggerne å la naturen gå sin gang, og de tillater seg å erklære og uttrykke sin selvstendighet mot den velordnede hagen. (Viktigste trenden i Norge i 2010.)

6. Den sosiale hagen
Det er en stadig økende tendens til å gjøre hagen til et sosialt område og bruke den som en forlengelse av kjøkken og stuer. Bevis på dette er utviklingen av hagemøbler, utendørs kjøkken og økte utgifter i form av blant annet varmeovner. Våre hager blir omgjort til sosiale områder hvor vi underholder hverandre, koser oss sammen, og samles for å feire bryllup, bursdager og jubileer.

7. Den urbane hagen
Det er lett å anta at urbane områder ikke passer overens med hagearbeid, men i 2010 forventes det at vi ser en eksplosjon i det urbane hagearbeidet som et virkemiddel til å finne tilbake til den grønne naturen i en ellers så grå hverdag preget av byenes betong og asfalt. Selv om det er trangt om plassen på terrasser, balkonger og verandaer stopper ikke dette engasjerte og lidenskapelige (ofte unge) hagearbeidere. Det voksende fenomenet 'gerilja hager" i offentlige rom er et bevis på at mangel på plass ikke stopper urbane hageelskere.

8. Den frodige hagen
Gleden ved hardt arbeid og innsats i hagen som gir flotte resultater vil aldri gå bort. Gleden det gir hageeiere er den viktigste grunnen til at tradisjonelle beskjæring vil forbli en sterk trend også i 2010. Det handler mindre om struktur, planlegging og stil, og mer om selve kjærligheten og innsatsen man legger inn i arbeidet i hagen.

9. Potteplantehagen
Økningen i potteplanter fortsetter over hele verden i stort tempo og viser at ikke alle har stor plass eller tid å bruke til hagearbeid. I 2010 vil vi se en ytterligere økning i denne bølgen, hvor spesielt dyrkingen av grønnsaker blir viktig. Mange hagebloggere ønsker å trosse vanskelige økonomiske tider og bruke tid på seg selv og sin egen hage.

10. Drivhushagen
For hagebloggere er det grønne huset mye mer enn et sted å dyrke planter. Det er stedet hvor seriøse gartnere fødes, og man er ikke en ekte entusiast uten å ha et drivhus i hagen. Arbeid med drivhus er høystatus hagearbeid i bloggverden og jo lenger nord du kommer, jo viktigere er det grønne huset. (Nest viktigste trenden i Norge i 2010.)

5. mars 2010
Mer om Hage inspirasjon

Derfor kan humler fly

En myte sier at humler er for tunge til å fly. Vi undersøkte saken, og fant forklaringen - både på myten og flyvedyktigheten.

24 flotte uteplanter som tåler vinteren

Hagen kan være et grått og trist skue på vinteren. Men med disse fine og hardføre plantene kan du skape liv og farger i hagen likevel.

Slik velger du frostsikre krukker som ikke sprekker

Mange frostsikre potter sprekker om vinteren. Her får du vite hvilke potter som faktisk tåler kulde og frost, og varer helt til våren.

Design din drømmehage

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

8 geniale trestubber

Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene.

La deg inspirere da disse fantastiske minihagene!

Ikke kast ødelagte blomsterpotter - lag heller en minihage av dem!

Slik finner du din hagestil

Når du flytter inn i en nybygd villa, eller et eldre hus uten ferdig hage, er det som å starte med et blankt lerret. Her er tips til tre ulike hagestiler.

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

Biltema
Annonsørinnhold

Vårnyhetene du behøver fra Biltema

Med en nyutgitt vårkatalog, presenterer Biltema produktene du trenger for en komplett vår.

I denne hagen har de en landsby

I hagen til Janne Arnøy Pedersen finner du ikke blomster i blomsterbedet. Der ligger nemlig en hel miniatyrlandsby!

10 Ikea-triks til hagen

Du kan forvandle dine Ikea-møbler til noe unikt som du kan bruke i hagen. Her får du tips og inspirasjon!

Blomsterboom på 50 m2

En liten hage med stort innhold – velkommen til familien Nilssons herlige hageflekk! Slik fikk de maks utbytte av den lille tomta si.

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

4 måter å få en fargerik uteplass på

Gjør noe annet ut av uteplassen din ved hjelp av fire forskjellige metoder. Få inspirasjon her!

Villniss ble frodig hage

På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no