Bilde: Thomas X Floyd

Idyll blant roser og riddersporer

Velg stauder hvis du ønsker blomster som kommer igjen år etter år.

På Røer gård på Nesodden har en rosa klatrerose krøpet oppover den hvite usveggen og nesten nådd taket. Riddersporene i hagen strekker også sine blåkledde blomsterspydspisser opp mot himmelen.

Blomster som kommer igjen år etter år, med prakfull flora kan sammenlignes med et godt vennskap. På lik linje med et berikende vennskap krever imidlertid også plantene riktig stell og omtanke for å trives, og for å komme tilbake på «visitt» år eller år. Midtsommers er hagen på den gamle herregården på Nesodden på sitt mest frodige. Da blomstrer rosene, også den riktig gamle sorten, Maiden's Blush. En gammel buskrose med lyserosa valør og en duft man ikke får nok av. Alle rosene på gården dyrkes frem uten skadelige sprøytemidler og gis kun økologisk gjødsel. Når det arrangeres selskap på eiendommen brukes roseblader og hele roser som dekor på kaker og i kalde forfriskninger. Den gammeldagse rosa rosen er et syn som dekor i blomsteroppsatser og som flytende pynt i kald champagnebowl. Eller som toppdekor på kremkaken fylt med sommerbær fra hagen.


En gammeldags buskrose: Rosen med navnet Maidens's Blush, dufter himmelsk og brukes både i buketter og som kakepynt.

Gjennom hele sommersesongen er gården selvforsynt med blomster. Nesten daglig plukkes det inn buketter fra floraen i uterommet, for å berike tilværelsen også innendørs med god lukt og fargeprakt. De blå riddesporene står ranke og høyreiste i hagen og lyser opp den grønne oasen. Planten pryder flere sirkelrunde bed og plukkes også inn og settes i vaser. Når høsten kommer høstes det inn ville moreller fra 70 år gamle trær, samt kirsebær, plommer, pærer og epler.


Hyppig vanning
I den lyse årstid, med svale og lange kvelder og netter som aldri blir helt svarte, trives familien best med å være hjemme på egen grunn. Mai, juni, juli og august er de månedene i året da den norske naturen er på sitt mest strålende, mener paret. Derfor reiser de heller ikke på ferie i denne perioden. Da velger de å nyte dagene på gården og sørge for skikkelig vanning til enhver tid. Vannslangene ligger lett tilgjengelig på plenene, slik at det bare er å løfte dem opp å gi plantene næring. Husets frue elsker blomster og har derfor stor glede av å pusle rundt i hagen hver eneste dag sommeren gjennom. Det er ingen tvil om at hun har lykkes med sin hageomsorg, for her står samtlige planter og strutter i full flor.

18. mai 2009
Mer om Hage inspirasjon

Derfor kan humler fly

En myte sier at humler er for tunge til å fly. Vi undersøkte saken, og fant forklaringen - både på myten og flyvedyktigheten.

Slik velger du frostsikre krukker som ikke sprekker

Mange frostsikre potter sprekker om vinteren. Her får du vite hvilke potter som faktisk tåler kulde og frost, og varer helt til våren.

Design din drømmehage

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

8 geniale trestubber

Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene. 

La deg inspirere da disse fantastiske minihagene!

Ikke kast ødelagte blomsterpotter - lag heller en minihage av dem!

Slik finner du din hagestil

Når du flytter inn i en nybygd villa, eller et eldre hus uten ferdig hage, er det som å starte med et blankt lerret. Her er tips til tre ulike hagestile...

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

Slik overlever pinnsvin vinteren i hagen din

Vinteren er hard for små pinnsvin. Hva du gjør i din hage kan ha utslag for om pinnsvinet klarer seg gjennom vinteren eller ikke.

I denne hagen har de en landsby

I hagen til Janne Arnøy Pedersen finner du ikke blomster i blomsterbedet. Der ligger nemlig en hel miniatyrlandsby!

10 Ikea-triks til hagen

Du kan forvandle dine Ikea-møbler til noe unikt som du kan bruke i hagen. Her får du tips og inspirasjon!

Slik får du en morsommere hage

Lennart og Agneta Nilsson forvandlet hagen sin fra en ugressjungel til en moderne tomt med planter og steiner i vakker harmoni. Hagen er blitt personlig...

Blomsterboom på 50 m2

En liten hage med stort innhold – velkommen til familien Nilssons herlige hageflekk! Slik fikk de maks utbytte av den lille tomta si.

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

4 måter å få en fargerik uteplass på

Gjør noe annet ut av uteplassen din ved hjelp av fire forskjellige metoder. Få inspirasjon her!

Villniss ble frodig hage

På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no