Ny hage rundt gamle hus

Som eier av en vakker og frodig hage utenfor Stavern og som journalist og redaktør av hagebladet ”Hagen for alle” har Helene Øksenholt hage både som hobby og yrke.


Helene har plantet tett rundt det gamle huset. I bryggerhuset har hun arbeidsrom og kontor.
Hun er en aktiv, kunnskapsrik og entusiastisk hageeier med mange jern i ilden.

Raust åpner hun sin egen hage for besøk, er aktiv i hagelaget og er gjerne på farten med foredrag om hagebruk. Hun var i mange år fylkesleder og fylkessekretær i Hageselskapet Vestfold.

Opprinnelig bodde Helene med familie i stort byhus, men dessverre var hagen for liten for et energisk hagemenneske som henne. – Jeg er som kjerringa mot strømmen, spøker hun. – Jeg flyttet fra stort hus og liten hage til mindre hus og større hage. Det skjedde raskt og enkelt. Fra bilen så hun og hennes mann en klynge hus omgitt av fjellknauser, litt skog og dyrket mark og fant ut at dette var stedet. Her var det foruten hovedhuset et gammelt bryggerhus og uthus med plass til hønsegård. Eiendommen på 2,5 mål og tre gamle hus fra 1910 var til salgs, og nå har Helene med ektemann bodd her i snart åtte år.

Fuktighet i jorden
Det var ingen hage da de overtok eiendommen, men Helene så mulighetene. Tomten var naturlig på flere nivå. Det gjør en hage mer spennende. Men den var også full av stein, og området er av de tørreste strøkene i landet. Utallige lass med kompostjord ble tilført tomten som snart skulle bli 1,5 mål opparbeidet hage. Store og små stein ble brukt til oppbygging av bed og kanter, til steinsetting av stier og sitteplasser.

Helene understreker at stein drenerer jorden og virker som en varmeregulator. Steinen og de naturlige fjellknausene opp avgir varme om natten og lager konstant temperatur for plantene. Ikke rart at alt synes å vokse og gro med rekordfart i denne hagen. Vanningsproblemet for sommerblomster som vokser i ampler, potter og kar har hun løst ved å blande litt SwellGel i jorden før hun planter.

SwellGel er et middel hun oppdaget på en reise i England. Det sørger for konstant fuktighet i jorden over lengre tid og reduserer vannejobben til et minimum.

En fornuftig arbeidsfordeling tok etter hvert form. Planlegging og plantekjøp ble Helenes oppgave, mens gressklipping og grovarbeidet med spaden ble jobb for mannen i huset.

– Hagen er blitt til etter prøve og feilemetoden, plantene våre burde hatt borrelås, ler Helene. – De fleste har flyttet fra sted til sted i hagen til de og jeg fant det spesielle voksestedet der de trives og tar seg best ut.

Roser og klematis
Helene er mest interessert i roser og klematis. De kler hverandre og hun planter dem ofte sammen. I hagen har hun en samling på mer enn 100 vakre klematis. Med stolthet viser hun fram de to klematisene Prins Charles og Prinsessen av Wales som hun har plantet i en kasse på terrassen, og heldigvis – de trives utmerket ved siden av hverandre i sydveggen på Helenes hvitmalte hus.

 

Hyggelig sitteplass ved uthus-veggen.
Hyggelig sitteplass ved uthus-veggen.
– Iris, dagliljer, peoner og ridderspor står også mitt hjerte nær, legger hun til. – De er alle velkjente og lettstelte stauder som kler de gamle husene her. Hagen viser et stort utvalg planter, og Helene sier selv at hun aldri passerer et hagesenter uten å handle.

Mange planter har hun også byttet til seg. Hun understreker at området dessverre er brunsneglenes rike og må derfor være veldig forsiktig med alt som tilføres hagen. Hun anbefaler å la plantene stå i karantene en stund før de plantes ut i hagen. Ingenting pakkes inn om vinteren. Det som ikke overlever vinteren blir erstattet av nye og mer hardføre planter.

Slik utvikler hagen seg hele tiden. Hun begynner å gjødsle når snøen går. Kjøper kukompost, men har selv tre varmkompostbinger som bearbeider organisk avfall. I tillegg bruker hun hønsegjødsel fra egen hønsegård.

Dette er en besøkshage og det er ikke få som har vært innom hagen og latt seg inspirere av Helenes begeistring.

Hageinteressen har hun fått fra besteforeldrene og nå forsøker hun å overføre hagegleden til sine barnebarn. – Å skape en hage er moro og spennende, men litt tålmodighet er nødvendig. En hage blir til langsomt og gradvis ettersom en samler kunnskap og inspirasjon.

Arbeidet du legger ned i hagen vil den takke for ved å gi skjønnhet, trivsel, frodighet og mangfold tilbake, forsikrer Helene.

23. oktober 2008
Mer om Hage inspirasjon

Derfor kan humler fly

En myte sier at humler er for tunge til å fly. Vi undersøkte saken, og fant forklaringen - både på myten og flyvedyktigheten.

24 flotte uteplanter som tåler vinteren

Hagen kan være et grått og trist skue på vinteren. Men med disse fine og hardføre plantene kan du skape liv og farger i hagen likevel.

Slik velger du frostsikre krukker som ikke sprekker

Mange frostsikre potter sprekker om vinteren. Her får du vite hvilke potter som faktisk tåler kulde og frost, og varer helt til våren.

Design din drømmehage

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

8 geniale trestubber

Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene.

La deg inspirere da disse fantastiske minihagene!

Ikke kast ødelagte blomsterpotter - lag heller en minihage av dem!

Slik finner du din hagestil

Når du flytter inn i en nybygd villa, eller et eldre hus uten ferdig hage, er det som å starte med et blankt lerret. Her er tips til tre ulike hagestiler.

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

Biltema
Annonsørinnhold

Vårnyhetene du behøver fra Biltema

Med en nyutgitt vårkatalog, presenterer Biltema produktene du trenger for en komplett vår.

I denne hagen har de en landsby

I hagen til Janne Arnøy Pedersen finner du ikke blomster i blomsterbedet. Der ligger nemlig en hel miniatyrlandsby!

10 Ikea-triks til hagen

Du kan forvandle dine Ikea-møbler til noe unikt som du kan bruke i hagen. Her får du tips og inspirasjon!

Blomsterboom på 50 m2

En liten hage med stort innhold – velkommen til familien Nilssons herlige hageflekk! Slik fikk de maks utbytte av den lille tomta si.

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

4 måter å få en fargerik uteplass på

Gjør noe annet ut av uteplassen din ved hjelp av fire forskjellige metoder. Få inspirasjon her!

Villniss ble frodig hage

På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no