Slik får du en lettstelt hage

En flott hage betyr ikke nødvendigvis at du må bruke all fritiden din på vedlikehold. Vi har snakket med eksperter om hvordan du får en mest mulig vedlikeholdsfri hage.

Selv for de som elsker å fikse i hagen, kan store flotte bed, trær, busker og grøntarealer være krevende å holde i stand til enhver tid. Helst vil vi at det skal se flott ut samtidig som at vi ikke bruker hele helgen på å vedlikeholde hagen.

Derfor har Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet gått sammen med aktørene Husqvarna, Gardena, Hasselfors, Asak Miljøstein og Beer Steen om å lage en så vedlikeholdsfri hage som mulig.

Med naturstein og heller av betong, stauder og frodige busker og en robotgressklipper lyser Den enklere hagen opp foran universitet i Ås. 

Foto: PerPR

Start planleggingen så tidlig som mulig

Professor ved NMBU, Kine Halvorsen Thoren, forteller at det er umulig å skape en helt vedlikeholdsfri hage. Dessuten setter hun spørsmål med det – ettersom hun mener det er viktig at folk beholder hagegleden.

Likevel mener Thoren at det er visse ting du kan gjøre for å holde hagen lettstelt.

– Vil man gjøre det enklere bør man samle de ulike områdene i hagen, altså romfordelingen. Det kan for eksempel være lurt å ha alt det grønne på et sted. Et annet tips er å plante tett, sier hun.

Ønsker du en lettstelt hage bør du ha en plan fra starten. Thoren mener også at du helst bør konsultere fagfolk.

– Det viktig med et godt grunnarbeid og å velge ordentlig materialer. Selv om det kan være dyrt, er det en bra investering på sikt, sier hun.

Slik går du frem for en lettstelt hage

En enklere hage er ikke bare en stor grønn plen. Du kan både ha flotte blomsterbed og en lekker uteplass uten å måtte bruke for mye tid på vedlikehold av hagen. 

Når du skal gå i gang med planleggingen er det fem punkter du bør tenke på:

Jord og næring

For å lykkes med bedene er god jord avgjørende. Gå for jord med mye næring som også holder godt på fuktigheten. Leire i jorda kan være et godt alternativ, ettersom det holder på fuktigheten.

Den næringsrike jorda er gjerne litt dyrere, men du vinner på kvaliteten.

Det er også viktig å gi plantene godt nok med jord. Stauder for eksempel trenger eksempelvis cirka 40 centimeter.

Foto: PerPR

Planter

I Den enklere hagen finner du frodige og tette bed med flere stauder og grønne vekster. Gartner ved NMBU, Filip Ihrsen, anbefaler nemlig å gå for flere vekster når du planter i hagen.

– Det er faktisk tryggere. Plutselig dør noen blomster uten at du forstår hvorfor, eller du får det ikke helt til som du ville. Da er det fint å ha flere ben å stå på, sier Ihrsen.

Planter du tett, unngår du samtidig at plantene ikke sprer seg så mye. For å redusere beskjæringsarbeidet, bør du velge planter og busker som har en makshøyde som du ønsker.

Du kan med god samvittighet la løv og planterester etter beskjæring ligge. Det fungerer nemlig som gjødsel i tillegg til at det sørger for at frøugress, forteller gartneren.

Bli god på hagearbeid – meld deg på nyhetsbrevet vårt og lær mer!

Vanning

Mange gjør det på den gode gamle måten og vanner blomsterbedene for hånd, eller med en hageslange.

Men skal du bort flere uker om sommeren får du fort et problem. For å holde hagen vedlike samtidig som du letter arbeidsoppgavene for deg selv, kan et vanningssystem være tingen.

Enten det ligger over bakken i form av svetteslanger eller under bakken, sørger det for at plantene får det vannet de trenger.

Du kan til og med tilpasse systemet slik at hver enkelt busk får det den trenger. Dessuten bruker et vanningssystem mindre vann.

Med et selvrensende anlegg slipper du å ta opp anlegget hvis det er gravd ned.

Foto: PerPR

Stein

Svært mange nordmenn går for en treterrasse på uteplassen. Men vil du unngå for mye vedlikehold gjør du lurt i heller velge stein.

Med enten betongheller eller granitt trenger du bare å høytrykkspyle uteplassen. Da slipper du bord som slår seg, sliping og lakkering.

Klipping av plenen

I en lettstelt hage finner du selvfølgelig en robotgressklipper. Den sørger for at plenen er strøken til en hver tid mens du kan sole deg på terrassen.

De fleste robotgressklippere bare klipper noen millimetere av plenen hver gang. På den måten får plenen jevn næring ettersom det avklipte gresset fungerer som gjødsel og holder gresset friskt og mosefritt, samtidig som det eliminerer alle behov for oppsamling av gress.

Vil du lære mer om hvordan du kan få en lettstelt hage? Vi viser deg seks veier til en enklere hage.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

3. juni 2016
Mer om Hage inspirasjon

Derfor kan humler fly

En myte sier at humler er for tunge til å fly. Vi undersøkte saken, og fant forklaringen - både på myten og flyvedyktigheten.

Slik velger du frostsikre krukker som ikke sprekker

Mange frostsikre potter sprekker om vinteren. Her får du vite hvilke potter som faktisk tåler kulde og frost, og varer helt til våren.

Design din drømmehage

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

8 geniale trestubber

Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene. 

La deg inspirere da disse fantastiske minihagene!

Ikke kast ødelagte blomsterpotter - lag heller en minihage av dem!

Slik finner du din hagestil

Når du flytter inn i en nybygd villa, eller et eldre hus uten ferdig hage, er det som å starte med et blankt lerret. Her er tips til tre ulike hagestile...

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

Slik overlever pinnsvin vinteren i hagen din

Vinteren er hard for små pinnsvin. Hva du gjør i din hage kan ha utslag for om pinnsvinet klarer seg gjennom vinteren eller ikke.

I denne hagen har de en landsby

I hagen til Janne Arnøy Pedersen finner du ikke blomster i blomsterbedet. Der ligger nemlig en hel miniatyrlandsby!

10 Ikea-triks til hagen

Du kan forvandle dine Ikea-møbler til noe unikt som du kan bruke i hagen. Her får du tips og inspirasjon!

Slik får du en morsommere hage

Lennart og Agneta Nilsson forvandlet hagen sin fra en ugressjungel til en moderne tomt med planter og steiner i vakker harmoni. Hagen er blitt personlig...

Blomsterboom på 50 m2

En liten hage med stort innhold – velkommen til familien Nilssons herlige hageflekk! Slik fikk de maks utbytte av den lille tomta si.

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

4 måter å få en fargerik uteplass på

Gjør noe annet ut av uteplassen din ved hjelp av fire forskjellige metoder. Få inspirasjon her!

Villniss ble frodig hage

På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...