blomsterpotter, utepotter, krukker, vinter, frost, tåle, sprenge, fryse, frost
Velg riktig utepotter, så varer de vinteren gjennom. Bilde: Getty Images

Slik velger du frostsikre krukker som ikke sprekker

Mange frostsikre potter sprekker om vinteren. Her får du vite hvilke potter som faktisk tåler kulde og frost, og varer helt til våren.

Det norske klimaet er ikke det enkleste når det gjelder overvintring av uteplanter. Men det er likevel mange som lar planter, potter og krukker stå ute gjennom vinteren, og da gjelder det å ha potter som tåler kulde, is og frost.

Frostsikre potter er ikke alltid frostsikre

Mange hagesentre selger såkalte frostsikre potter, men ikke alle er like motstandsdyktige. Det er mange faktorer som spiller inn og avgjør hvor mye frost en potte tåler - som materiale, fasong, drenering, hvor du plasserer den, hvor sterk kulde den utsettes for, også videre.

Her får du noen sjekkpunkter til hva du skal se etter for å få en så frostsikker potte som mulig.

 

1. Frossent vann sprenger potter

Det er vann som er det største problemet for krukkene dine på vinteren. En potte som ikke er vanntett vil suge til seg vann. Som kjent utvider vann seg ca 10 prosent når det fryser, så når frosten tar tak i vannet som ligger inni selve potta, da er problemet et faktum.

Det er utrolige krefter i frossent vann, dette er noe vi kjenner til fra murstein og fliser som får frostskader. Og på bakgrunn av dette bør du velge en krukke av så god kvalitet som mulig.

Glasert keramikk tåler kulde bedre enn terrakotta. (Foto: Getty Images)

 

2. Brenningsgrad og glasering

En krukkes holdbarhet avhenger av hvor hardt brent den er. Dette er ikke noe du kan se på potten, men det vil ofte fremgå av krukkens spesifikasjoner. Hvis krukken er glasert bør glasuren være tykk, dekkende og uten sprekker.

Potter i høybrent keramikk, glassfiber, sement og ulike plastvarianter kan alle tåle frost. Derimot er ikke terrakotta-potter like hardt brent som glaserte potter, og er dermed ikke like solide. I tillegg er de gjerne uglaserte og mer porøse, og det betyr at de kan suge til seg vann.

Nå finnes det riktignok en ny generasjon av terrakotta-produkter i ekstra tett kvalitet, som ikke suger (så mye) vann. Se etter merking på krukken som viser at den er håndlaget, eller spør betjeningen.

3. Drenering av potter

Pottens evne til å drenere vann er også med på å styre hvor frostsikker den er. Hullet (eller hullene) i bunnen skal være store nok til at vannet enkelt drenerer fra krukken, selv om det kommer litt snø eller noe annet som kan blokkere åpningen.

Dreneringen skal sørge for at plantene ikke drukner, at røttene ikke fryser eller at plantejorden blir stinn av vann  - som senere fryser og sprenger potten i frostvær.

Det er koselig med utepotter om vinteren, så lenge pottene ikke sprekker. (Foto: Pixabay)

 

4. Plassering av utepotter på vinteren

For at overskuddsvannet skal kunne renne fritt gjennom krukkene, er det lurt å sette potta på noen klosser eller på krukkeføtter, så de ikke fryser fast i bakken. I tillegg bør du sette potta inntil veggen, der det er lunere. Gjerne under et takutstikk, så det ikke regner for mye på planten, skriver Klikk.no.

Videre bør du helst ikke sette potter i sydveggen, fordi plantene da vil oppleve store temperaturforandringer med sterk sol og kalde netter, særlig på våren. Og husk at du må begynne å vanne plantene igjen når sola begynner å varme. Mange glemmer å vanne på våren, da tørker planten og dør. Du må tenke på potteplantene ute lenge før du begynner å tenke på hagen.

5. Krukkens fasong er viktig

I tillegg skal du se nøye på hva slags form din utkårede krukke har, da dette også har betydning for hvor godt den tåler vinter og kulde. Det henger sammen med at jord som fryser utvider seg, og derfor trenger plass til å bevege seg.

Hvis krukken er bredere på toppen enn på bunn, altså har en slags V-form, vil jorden ha plass til å utvide seg oppover uten vanskeligheter. Men hvis krukken er smalere øverst, vil fasongen “fange” jorden inne, og dermed øke sjansene for at krukken sprekker.

6. Det med liten skrift

Når du omsider har funnet en utepotte som oppfyller alle kravene dine (våre), er det på tide å se på det med liten skrift, enten på selve potta eller på garantien som følger med.

Noen forhandlere selger krukker som “tåler lett frost, og for det meste kan stå ute hele året”; mens andre har formuleringer som går på at “leirkrukker er et naturmateriale, og visse retningslinjer må overholdes for at frostgarantien skal gjelde”.

Så det beste er å spørre betjeningen eller forhandleren direkte om pottene er frostsikre, og eventuelt få det skriftlig bekreftet. Og så gjelder det bare å ta vare på kvitteringen, og huske hvor du la den.

25. september 2018
Mer om Hage inspirasjon

Derfor kan humler fly

En myte sier at humler er for tunge til å fly. Vi undersøkte saken, og fant forklaringen - både på myten og flyvedyktigheten.

Design din drømmehage

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

8 geniale trestubber

Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene.

La deg inspirere da disse fantastiske minihagene!

Ikke kast ødelagte blomsterpotter - lag heller en minihage av dem! 

Slik finner du din hagestil

Når du flytter inn i en nybygd villa, eller et eldre hus uten ferdig hage, er det som å starte med et blankt lerret. Her er tips til tre ulike hagestile...

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

Slik overlever pinnsvin vinteren i hagen din

Vinteren er hard for små pinnsvin. Hva du gjør i din hage kan ha utslag for om pinnsvinet klarer seg gjennom vinteren eller ikke.

I denne hagen har de en landsby

I hagen til Janne Arnøy Pedersen finner du ikke blomster i blomsterbedet. Der ligger nemlig en hel miniatyrlandsby!

10 Ikea-triks til hagen

Du kan forvandle dine Ikea-møbler til noe unikt som du kan bruke i hagen. Her får du tips og inspirasjon!

Slik får du en morsommere hage

Lennart og Agneta Nilsson forvandlet hagen sin fra en ugressjungel til en moderne tomt med planter og steiner i vakker harmoni. Hagen er blitt personlig, inspirerende og full av humor.

Blomsterboom på 50 m2

En liten hage med stort innhold – velkommen til familien Nilssons herlige hageflekk! Slik fikk de maks utbytte av den lille tomta si.

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

4 måter å få en fargerik uteplass på

Gjør noe annet ut av uteplassen din ved hjelp av fire forskjellige metoder. Få inspirasjon her!

Villniss ble frodig hage

På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...

Vedlikeholdsfri hage

Opprinnelig var det en tradisjonell hage i et boligområde utenfor Sandefjord sentrum. Men en dag sa eieren nei til krevende hagearbeid og søkte profesjo...