Sommeren står for døren

Dette må være den beste tiden på året! Den grøvste våronna er nå unnagjort, og sommeren står for døren.


Nå kan vi endelig forberede sommerens blomsterflor.
Nå kan vi endelig forberede sommerens blomster.

Nytt liv i krukker og kasser

Mange har allerede plantet ut sommerblomster i krukker og kar i anledning 17. mai, men det kan være en sjanse å ta.

Faren for nattefrost er fremdeles til stede mange steder i landet. Det kan lønne seg å starte med noen få krukker som kan tas inn om natten så lenge kuldegradene lurer.

Tøm krukker og kasser for eventuell gammel jord, og vask dem grundig. Husk drenering i bunnen før du fyller i ny plantejord.

Har du store, tunge kasser, holder det å skifte ut den øverste halvparten av jorden. Det lønner seg å legge et stykke fiberduk mellom drenering og jord, slik at jorden ikke blander seg med dreneringsmaterialet. Et lag med gamle nylonstrømper gjør samme nytten.

Det er lurt å sett blomsterløk i staude eller rosebed. Når løkblomstene visner ned, gror stauder og roser til for alvor og vi kamuflerer de sørgelige restene.
Det er lurt å sett blomsterløk i staude eller rosebed. Når løkblomstene visner ned, gror stauder og roser til for alvor og vi kamuflerer de sørgelige restene.

La løkblomstene få visne ned
Det er viktig at påskeliljer, tulipaner og andre løkblomster får visne ned etter blomstring.

I løpet av denne prosessen, trekkes næring ned i løken slik at den får kraft til ny blomstring neste vår.

Det er imidlertid viktig at du kniper av blomsterstanden så snart den har visnet, slik at planten ikke bruker krefter på å sette frø. Synes du at de gule og halvvisne bladene er svært skjemmende, kan du ta plantene forsiktig opp og grave dem ned i en bortgjemt krok av hagen. Et hjørne av komposthaugen er utmerket.

Plukk liljebiller
Med en gang de første liljene, som for eksempel keiserkrone, viser seg i hagen, dukker gjerne liljebillene opp også.

Erklær krig med én gang, så forhindrer du storangrep senere i sommer. De knallrrøde billene er heldigvis lette å få øye på. Den enkleste måten å bli kvitt dem på, er å plukke dem bort og knuse dem mellom tommel og pekefinger. Litt ekkelt kanskje, men effektivt.

Iberiasneglen bør erklæres fredløs i hagen.
Iberiasneglen bør erklæres fredløs i hagen.

…og snegler
Den fryktede iberiasneglen har inntatt store deler av landet. Foreløpig har den stort sett bare mennesket som naturlig fiende her i landet, og ingen mirakelkur er ennå oppfunnet.

Avslutt dagen med en kveldstur i hagen og plukk alle du kommer over. Du kan slippe dem oppi kokende vann, i en pose med salt eller du kan legge kveldens fangst natten over i fryseren. Det siste skal være den mest dyrevennlige måten. Da går nemlig sneglen inn i dvale før den smertefritt fryser i hjel.

Undertegnede har imidlertid svært begrenset medfølelse når det gjelder disse brune, slimete beistene, og klipper dem brutalt og effektivt i to med kantsaksen så snart de dukker opp.

De siste frøene i jorden
Du har kanskje allerede sådd det meste av sommerens grønnsaker. Men har du en ledig plass, er det nå tid for de mer frostømfintlige artene. Bønner, agurk og melon skal først såes når jorden er god og varm. Månedsskiftet mai–juni er et passende tidspunkt for store deler av landet.

Beskjæring
Etter hvert som de tidlige vårbuskene blomstrer av, er det på tide å tenke beskjæring. Prydbuskene trenger ofte en liten stuss etter en lang vinter, i tillegg til tynning og foryngelsesbeskjæring. Gjør dette rett etter blomstring, slik at busken får hele sommeren på seg til å danne nye blomsterbærende skudd. Knip også av de visne blomstene på rhododendronen slik at den ikke setter frø.

Georginer gleder deg med fantastisk blomstring på sensommeren og helt til frosten kommer.
Georginer gleder deg med fantastisk blomstring på sensommeren og helt til frosten kommer.

Ut med sommerens knoller og selvsådde småplanter
Knoller av georginer og gladioler må nå opp av kjelleren. Georgineknollene kan gjerne ligge et døgn i lunkent vann før de plantes. Da spirer de bedre. Legg knollene 7–12 cm dypt i løs mold – eller kompostjord.

Gladiolene legges ca 10 cm dypt. Begoniaknoller kan også plantes ut nå, men la dem få en ukes forgroing først.

Det er også på tide å plante ut småplantene som du har alet opp i vinduskarmen. Men husk på å herde dem en ukes tid på forhånd ved å la dem få noen timer ute i vårsola hver dag før de plantes ut for godt.