Vedlikeholdsfri hage

Opprinnelig var det en tradisjonell hage i et boligområde utenfor Sandefjord sentrum. Men en dag sa eieren nei til krevende hagearbeid og søkte profesjonell hjelp til å anlegge en vedlikeholdsfri hage.

 

Da huseieren overtok eiendommen for ti år siden, gikk hun optimistisk i gang med å fornye og utbedre hagen. I en svak skråning mot syd, med sol fra morgen til kveld, burde forholdene ligge godt til rette for en hyggelig og frodig hage. Dessverre hadde sultne oldenborrer inntatt hagen, og etter en innbitt, men forgjeves kamp valgte huseieren å gi opp. Hun kontaktet anleggsgartner Gunlaug Riis Aakerholt i Sandefjord for å få eksperthjelp til å lage en vedlikeholdsfri hage. En utfordrende og spennende oppgave, syntes gartner Gunlaug.

Grå naturstein
Etter flere hagebesøk og samtaler med huseieren ble hun godt kjent med tomtens muligheter og hvilke ideer eieren selv hadde. En hellelagt uteplass var plassert nærmest huset, og en skråning med rosespirea markerte høydeforskjellen til plenen som utgjorde resten av den ca 300m2 store hagen.

En kraftig berberis-hekk markerte grensen mot naboeiendommen, og på to sider skjermet høye tujahekker for innsyn og gatestøy. Etter å ha vurdert oppdraget, som ville innebære mye arbeid og mange penger, foreslo Gunlaug å lage en fullstendig ny og annerledes hage.


Solen skinner fra morgen til kveld, og av den grunn ble en av sittegruppene plassert under tak.
Solen skinner fra morgen til kveld, og derfor ble en av sittegruppene plassert under tak.


Eierens store interesse for stein og at hun var sterkt opptatt av gjenbruk, ble rettesnor for hageutkastet som Gunlaug til slutt presenterte for henne.Grå naturstein som sto vakkert til det gråbeisete huset, skulle bli det dominerende materialet i hagen. Med nye betongheller kunne terrassen utvides. Hun foreslo å dekke gangveien gjennom hagen med natursingel i samme farge som betonghellene. Gunlaugs plan ble godtatt, og i oktober 2004 kunne arbeidet begynne.

Gangveien ender i en åpen plass nedsenket i hagelandskapet.
Gangveien ender i en åpen plass nedsenket i hagelandskapet.

Omfattende endringer
Berberishekken på grensen til naboeiendommen ble fjernet og senere erstattet med tuja. Busker og trær ble gravet opp og tatt vare på for senere å finne sin plass i det nye anlegget. All jord i den nederste delen av hagen ble gravet opp og til side for å lage nivåforskjellene i terrenget større og sitteplassen ved huset bredere.


Siden hagen var fullstendig lukket av hekker mot gate og gangvei, måtte en stor kranbil plasseres utenfor og løfte stein over høye hekker. Ikke rart at naboer og forbipasserende fulgte arbeidet med forundring. De store steinene kom på plass først, senere grus på gangveier og stein til bed med beplantning. Peisen, som er sammensatt av fem store steiner, vender mot huset så ilden kan ses både fra sitteplassene på terrassen og fra stuen innenfor. 

Eieren leter etter gamle saker i brukthandelen og på loppemarkeder. Funnene henger hun opp på vegger og stolper.
Eieren leter etter gamle saker i brukthandelen og på loppemarkeder. Funnene henger hun opp på vegger og stolper.

Flott hage hele året
Hageeier og gartner var enige om å bruke eksisterende planter i størst mulig grad. De gamle rosespireabuskene ble en viktig del av grunnplantingen. I tillegg fant man frem til planter som blomstrer til forskjellige tider, så det alltid skulle være farger og liv i hagen.

Bregner fra veikanten fant sin naturlige plass her sammen med sukkulenter og andre steinbedplanter.

Eieren sløyfet sommerblomster i potter, men fikk isteden stauder som kommer igjen år etter år. Hun fikk fiberduk med bark og singel som dekker alle bed. Vintergrønne vekster var også viktig, og hageeieren forteller om opplevelser i vinterhagen når rim, snø og is fullstendig forvandler hagens uttrykk.

Til slutt kom hagemøbler på plass, møbler uten vedlikehold.

  

Eieren ønsket ikke vanlige hagemøbler, så stolene ble erstattet av stubber som står ute hele året.
Eieren ønsket ikke vanlige hagemøbler, så stolene ble erstatte av trestubber som står ute hele året.

Trestubber i passende høyde erstatter stoler, og vakre Oppdalheller ble til bordplater. Strøm ble ført ut til belysning, vaffeljern og kokeplate.

Eieren er anleggsgartneren stor takk skyldig. Det ble virkelig en hage uten arbeid og forpliktelser, en ekstra glede i livet hennes.

23. oktober 2008
Mer om Hage inspirasjon

Derfor kan humler fly

En myte sier at humler er for tunge til å fly. Vi undersøkte saken, og fant forklaringen - både på myten og flyvedyktigheten.

Slik velger du frostsikre krukker som ikke sprekker

Mange frostsikre potter sprekker om vinteren. Her får du vite hvilke potter som faktisk tåler kulde og frost, og varer helt til våren.

Design din drømmehage

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

8 geniale trestubber

Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene. 

La deg inspirere da disse fantastiske minihagene!

Ikke kast ødelagte blomsterpotter - lag heller en minihage av dem!

Slik finner du din hagestil

Når du flytter inn i en nybygd villa, eller et eldre hus uten ferdig hage, er det som å starte med et blankt lerret. Her er tips til tre ulike hagestile...

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

Slik overlever pinnsvin vinteren i hagen din

Vinteren er hard for små pinnsvin. Hva du gjør i din hage kan ha utslag for om pinnsvinet klarer seg gjennom vinteren eller ikke.

I denne hagen har de en landsby

I hagen til Janne Arnøy Pedersen finner du ikke blomster i blomsterbedet. Der ligger nemlig en hel miniatyrlandsby!

10 Ikea-triks til hagen

Du kan forvandle dine Ikea-møbler til noe unikt som du kan bruke i hagen. Her får du tips og inspirasjon!

Slik får du en morsommere hage

Lennart og Agneta Nilsson forvandlet hagen sin fra en ugressjungel til en moderne tomt med planter og steiner i vakker harmoni. Hagen er blitt personlig...

Blomsterboom på 50 m2

En liten hage med stort innhold – velkommen til familien Nilssons herlige hageflekk! Slik fikk de maks utbytte av den lille tomta si.

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

4 måter å få en fargerik uteplass på

Gjør noe annet ut av uteplassen din ved hjelp av fire forskjellige metoder. Få inspirasjon her!

Villniss ble frodig hage

På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no