ANNONSØRINNHOLD

8 viktige hageredskaper med batteri – slik bruker du dem!

Hvilke hageredskaper trenger du til hagen din? I dag finnes det batteridrevne alternativer for de fleste maskiner, slik at du kan jobbe smidig og uten støy og eksos. Her er 8 redskaper å ha oversikt over:

Hacksax

1. Hekksaks

Klipte hekker må beskjæres med jevne mellomrom for å holde seg tette og beholde formen, og med en batteridrevet hekksaks går det raskt og enkelt. De fleste hekker liker best å bli klippet i JAS-perioden, juli–september, men større inngrep gjøres om vårvinteren, før hekken får nye knopper. En stanghekksaks med teleskoprør er et smidig redskap til klipping av høye hekker.

Grasklippare

2. Gressklippere

Når gresset vokser og er mest frodig om sommeren må det klippes ca. en gang i uken for best resultat, og med en stillegående batteridreven gressklipper trenger du ikke å bekymre deg for å forstyrre naboene når du holder på. Modellen du velger bør være tilpasset etter størrelsen på plenen din, slik at den kan klippe hele flaten på én lading. En mulcher-gressklipper klipper gresset i veldig små biter, slik at det kan gjødsle plenen, mens en gressklipper med oppsamler er bra hvis man vil bruke gresset til markdekke eller kompost.

Grastrimmer

3. Gresstrimmer

Rundt plenkantene og busker og i vanskelig tilgjengelige partier med stein og røtter, er det en gresstrimmer du bør bruke. Hvis du vil bruke trimmeren til flere ting i hagen, bør du vurdere en modell med avtagbar stang, eller riggrør som det kalles. De er enkle å oppbevare, og du kan koble til tilbehør som hekksaks, blåser, kantklipper, stangsag og kost.

Rojsag

4. Ryddesag

For den som har en skogstomt og vil kunne felle ungtrær og mindre trær er en ryddesag med stålblad et smidig redskap. Det finnes blader med ulike tenner, avhengig av hvor grov skog som skal fjernes. Til en tyngre ryddesag kreves en god og stødig bæresele for å skåne rygg og skuldre, og det er viktig å gå over området som skal ryddes før man setter i gang, så man ikke får noen uventede overraskelser.

Motorsag

5. Motorsag

For villaeiere som har en del tynne trær som skal ryddes og ved som skal kappes er en batteridrevet motorsag perfekt, men for å bruke motorsag må man også ha kunnskap om sikkerhetsrisikoen, lese litt om arbeidsteknikker, og skaffe riktig verneutstyr.

Lovblas

6. Løvblåser

Vått løv som ligger på bakken er lette å skli på, og ikke bra for plenen. Har du en stor tomt med mye løv, samler du det raskt opp med en løvblåser som skaper en kraftig luftstrøm. 

En løvblåser kan også brukes til å blåse rent stier for grus og sand, rengjøre garasjen og blåse bort snø. Maskiner der styrken på luftstrømmen kan reguleres etter behov er de mest praktiske.

Stangsag

7. Stangsag

blant må kronen til voksne trær tynnes ut. Døde grener må fjernes, slik at de ikke faller ned og forårsaker skade, og frukttrær må holdes åpne og luftige, slik at solen når frem til frukten og gir en god avling. Å balansere på en høy stige samtidig som man skal sage av en tykk gren er ofte vanskelig, og i slike situasjoner er det derfor bedre og sikrere å bruke en stangsag med teleskoprør.

Vertikalskarare 1

8. Vertikalskjærere

For å unngå mose i plenen kan en vertikalskjærer være et godt redskap.
Vertikalskjæreren lufter og rufser opp gresset, noe som stimulerer tilveksten og gjør gresset sterkere. Den beste tiden å bruke vertikalskjæreren på er om våren, mellom midten av april og starten av mai.

Batteriserien

Husqvarnas nye batteriserie passer til alle hageredskaper, fra hekksakser til trimmere og gressklippere. Alle Husqvarnaprodukter bruker samme type lader, og det tar 30–50 minutter å lade et batteri på 5,2 Ah.