Bilde: T.F og Produsentene

God redskap er halve jobben

En velpleid hage krever både innsats og tid, men satser du på velfungerende hageredskap, kan mange arbeidstimer spares.

I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å rekke over alle gjøremål. Vår, sommer og høst kommer hagearbeidet i tillegg. Noe som er aktuelt for de fleste av oss, i og med at 80 prosent av befolkningen bor i enebolig eller rekkehus med en stor eller mindre hageflekk.

Planter er dyrt
Ikke minst tar vanningen tid. Flere timer med hageslange må ofte til for å holde plen og planter i respektabel stand. Dette har fått flere til å vurdere automatiske vanningsanlegg.

–Mange er lei av å bære kanner og å flytte spredere rundt på eiendommen, forteller Øyvind Bøhlerengen i Vanning.no.

– Eller de vil rett og slett ha et anlegg som sørger for jevnt tilsig av vann uansett hverdag eller ferie. Mange investerer store summer i planter. Da er det jo dumt dersom plantene tørker ut første sommeren og må fornyes året etter, mener Bøhlerengens kollega Roar Bjerke.

Her finner du flere nyttige redskaper til hagen


Vanning: Øyvind Bøhlerengen og Roar Bjerke i Vanning.no mener at et automatsik vanningsanlegg er en billig investering for å ta vare på kostbare planter.

Montere selv
Mange velger et såkalt dryppvanningssystem når de skal ha et anlegg. Disse ligger prismessig fra et par tusenlapper. Det gjelder anlegg som man kan montere selv.

– Disse anleggene er enkle å skjule i hekker og bed. Eller de kan graves ned. For å gi et jevnt tilsig av vann, kobles de til en automatisk styring. Dette gir rett mengde vann. En jevn vanning der man ønsker det, og sparer også vann i forhold til om man bruker slange, forteller Bjerke.

– Til disse kan man også få såkalte pottedrypp som kan legges direkte i krukker og urner på terrassen. Fordelen er at man får vannet akkurat dit man vil og ikke alle andre steder, sier Bøhlerengen.

Stort utvalg redskap
Selvsagt er det ikke bare som gjelder. Plenen skal klippes og busker beskjæres. Det er nødvendig med god redskap til omplanting og gravearbeider. Løv skal samles opp og fjernes. Kvist og kvast skal komposteres. Vask tilhører også gjøremålene i hagesesongen. En god høytrykksspyler er et effektivt hjelpemiddel i mange sammenhenger.

De siste årene har bekjempelse av brunsneglene også blitt en daglig foreteelse for mange rundt om i landet. Etter hvert har det dukket opp et godt utvalg av sneglefangere som gjør en del av plukkejobben overflødig. På disse sidene viser vi deg et utvalg av noe av det som finnes av hageredskap i handelen. Det meste finner du i hagesentra og jernvarehandler i det ganske land.

Forbrukeinfo:
Stihl AS
tlf: 33 42 05 05
www.stihl.no
Gardena AS
tlf: 64 83 40 50
www.gardena.no
Black&DeckerAS
tlf: 22 90 99 00
www.blackdecker.no
Fiskars AS
tlf: 23 00 64 40
www.fiskars.no
GPP Norge AS (Stiga)
tlf. 23 14 24 40
www.stiga.no
Sommerbutikken
tlf. 66 91 73 20
www.sommerbutikken.no
Solfang
tlf. 97 57 45 56
www.solfang.no
Vanning
tlf. 64 93 60 60
www.vanning.no
Agder motorsenter
tlf. 37 05 91 90
www.snofreser.com

26. mai 2009
Mer om Hagemaskiner - hageredskaper

Test av slangeopprullere

Hvorfor krangle med en stor floke av hageslangen hver gang du skal vanne, når du bare kan rulle hele stasen inn i en boks? Vi har prøvd åtte forskjellige slangeopprullere til vegg­montering, og har funnet ut at det er stor forskjell på hva du får for pengene.  Dette kan du lese mer om i testen.

10 ting du bør gjøre før oktober er over

Oktober markerer et tydelig skille mellom sommersesongen og vintersesongen. Her er tingene du må skynde deg å gjøre før oktober er over.

Hagerobotene kommer!

Hageteknologien er her. Så gled deg til mindre ugress og mer hagehygge!

Slik unngår du skader under hagearbeidet

Når snøen smelter spretter mange hobbygartnere entusiastiske ut i hagen, klare med saksa eller motorsagen. Men passer du ikke på ryker fort en tå eller en finger.

Bruker du høytrykksvaskeren riktig?

Hvis du skal bruke høytrykksvaskeren på terrassen eller husveggen må du vite hva du gjør.

Test av kompostkverner

Grov flis til bunndekke, eller fin flis til komposthaugen? Det bestemmer om du skal velge en kvern med kniv eller med valser. Vi har testet seks kompost...

Test av batteridrevne kjedesager

Kjedesag på batteri er på rask fremmarsj i takt med at batteriene blir både lettere og kraftigere. Og det er ingen grunn til å rynke på nesen av dem. De seks modellene vi tester her klarer seg riktig bra.

Test av grensakser

Vi har testet fem forskjellige grensakser. Se hvilken grensaks som kom best ut i test her!

Test av høytrykkspylere

En høytrykksspyler er nyttig å ha for de fleste. Vi har testet fem høytrykksspylere opp mot hverandre og konkurransen ble hårfin.

Hageredskapene trenger vedlikehold

Få hageredskaper trenger mye vedlikehold, men noen små, enkle grep kan gjøre en stor forskjell. Noen minutters pleie før de ryddes bort og de er klare for neste sesong.

Hagens verktøykasse

Noen hageredskaper er kjekkere å ha enn andre.

Hva du bør se etter i høytrykksspyleren

Pris og arbeidstrykk er ikke det eneste du bør vurdere når du skal kjøpe høytrykksspyler. Her gir vi deg oversikten over hva du bør se etter.

Bruk motorsager med vett!

– Vernebukse, vernestøvler og hjelm med hørselsvern og visir er helt nødvendig når du jobber med motorsag, understreker Gøran Johansson, lærer i skogbruk ved Melsom videregående skole i Vestfold.

Treeierens utstyrsliste

Har du en hage full av trær og busker? Da gjelder det å ha utstyret i orden.

Smarte hageredskap

Ønsker du en velpleid hage til pryd, rekreasjon og glede, er utvalget av hjelpemidler større enn noen gang tidligere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no