Bilde: Franklin Robotics

Hagerobotene kommer!

Hageteknologien er her. Så gled deg til mindre ugress og mer hagehygge! 

Flyvende biler lar vente på seg, men fremtiden er likevel her. For nå kommer hagerobotene! Praktiske maskiner som hjelper deg å luke ugress eller rett og slett tar seg av hele kjøkkenhagen din.

Dette er et forholdsvis nytt produktmarked, med prototyper og utilgjengelige maskiner. Men her ser vi nærmere på to roboter som er tilgjengelig for norske brukere.

  • Tertill - en selvgående lukemaskin
  • FarmBot Genesis - et robotstyrt kjøkkenhagesystem 

Lukeroboten Tertill

Roboten er produsert via et meget vellykket crowdfunding-prosjekt, som i skrivende stund har fått donasjoner på over to millioner kroner siden juni 2017. Tertill skal etter planen komme på markedet i mai 2018.

Dette er en liten, solenergidrevet lukemaskin som kjører rundt i hagen på egenhånd, og klarer å skille mellom ugress og nytteplanter. Maskinen er utviklet av samme produsent som robotstøvsugeren Roomba.

Se video av Tertill her: 

Ikke klar for hagerobot enda? 15 kjekke hageredskaper

Slik fungerer Tertill

Navnet ”Tertil” [turtle] er ikke tilfeldig, for det er jo en liten, grønn, skilpaddeaktig maskin vi har med å gjøre her. Den måler 21 cm i diameter, er soldrevet og har skråstilte hjul, så den kommer seg frem på vanskelige steder.

Og viktigst av alt, den kapper ned ugress og småplanter som måler 2,5 cm eller lavere. Planter som er høyere får stå i fred, og det følger med små ”plantegjerder” til å sette rundt småplanter du vil at Tertillen skal styre unna. 

Farmbot Genesis (Foto: Farmbot.io)

Kjøkkenhageroboten FarmBot Genesis

Farmbot Genesis er et betraktelig mer avansert system. Her snakker vi om en et robotstyrt kjøkkenhage, eller et helautomatisk, komplett hagesystem du styrer selv.

Dette er et såkalt ”open source-prosjekt”, som betyr at det er (teknisk anlagte) privatpersoner og entusiaster som står bak, og at alle i prinsippet kan være delaktige i videreutviklingen av prosjektet.

Se video av Farmbot Genesis her:

Slik fungerer Farmbot Genesis

Maskinen settes opp i en blomsterkasse, deretter stiller man inn hva farmboten skal gjøre og styrer arbeidet med en app. Dette høres såre enkelt ut, men med tanke på at dette er et open source-prosjekt, er nok dette hakket mer teknisk krevende enn å skru sammen en IKEA-hylle.

Men likevel. Som man ser av videoen er systemet både logisk og velfungerende. FarmBotten planter jorda med frøene du har valgt, vanner, luker og til og med høster, hvis du ber den om det. Og du kan plante akkurat hva du vil. 

Kanskje ikke helt det samme som vanlig hagearbeid, men veldig spennende.

Les mer om Farmbot Genesis her. 

Få flere morsomme nyheter og nyttige tips - meld deg på vårt nyhetsbrev! 

3. august 2017
Mer om Hagemaskiner - hageredskaper

Test av slangeopprullere

Hvorfor krangle med en stor floke av hageslangen hver gang du skal vanne, når du bare kan rulle hele stasen inn i en boks? Vi har prøvd åtte forskjellige slangeopprullere til vegg­montering, og har funnet ut at det er stor forskjell på hva du får for pengene.  Dette kan du lese mer om i testen.

10 ting du bør gjøre før oktober er over

Oktober markerer et tydelig skille mellom sommersesongen og vintersesongen. Her er tingene du må skynde deg å gjøre før oktober er over.

Slik unngår du skader under hagearbeidet

Når snøen smelter spretter mange hobbygartnere entusiastiske ut i hagen, klare med saksa eller motorsagen. Men passer du ikke på ryker fort en tå eller...

Bruker du høytrykksvaskeren riktig?

Hvis du skal bruke høytrykksvaskeren på terrassen eller husveggen må du vite hva du gjør. 

Test av kompostkverner

Grov flis til bunndekke, eller fin flis til komposthaugen? Det bestemmer om du skal velge en kvern med kniv eller med valser. Vi har testet seks kompost...

Test av batteridrevne kjedesager

Kjedesag på batteri er på rask fremmarsj i takt med at batteriene blir både lettere og kraftigere. Og det er ingen grunn til å rynke på nesen av dem....

Test av grensakser

Vi har testet fem forskjellige grensakser. Se hvilken grensaks som kom best ut i test her!

Test av høytrykkspylere

En høytrykksspyler er nyttig å ha for de fleste. Vi har testet fem høytrykksspylere opp mot hverandre og konkurransen ble hårfin.

Hageredskapene trenger vedlikehold

Få hageredskaper trenger mye vedlikehold, men noen små, enkle grep kan gjøre en stor forskjell. Noen minutters pleie før de ryddes bort og de er klare...

Hagens verktøykasse

Noen hageredskaper er kjekkere å ha enn andre.

Hva du bør se etter i høytrykksspyleren

Pris og arbeidstrykk er ikke det eneste du bør vurdere når du skal kjøpe høytrykksspyler. Her gir vi deg oversikten over hva du bør se etter.

Bruk motorsager med vett!

– Vernebukse, vernestøvler og hjelm med hørselsvern og visir er helt nødvendig når du jobber med motorsag, understreker Gøran Johansson, lærer i skogbru...

God redskap er halve jobben

En velpleid hage krever både innsats og tid, men satser du på velfungerende hageredskap, kan mange arbeidstimer spares.

Treeierens utstyrsliste

Har du en hage full av trær og busker? Da gjelder det å ha utstyret i orden.

Smarte hageredskap

Ønsker du en velpleid hage til pryd, rekreasjon og glede, er utvalget av hjelpemidler større enn noen gang tidligere.