For rengjøring av hagemøbler kan en liten modell være nok. Foto: Bosch
For rengjøring av hagemøbler kan en liten modell være nok. Foto: Bosch Bilde: Produsentene

Hva du bør se etter i høytrykksspyleren

Pris og arbeidstrykk er ikke det eneste du bør vurdere når du skal kjøpe høytrykksspyler. Her gir vi deg oversikten over hva du bør se etter.

Nå som våren er kommet og snøen har smeltet bort og avslørt gråe terrassegulv, skitne trapper og grusstrødde gårdsplasser, er det mange som ønsker seg en høytrykksspyler for å lette vaskearbeidet.

Men hva skal du se etter når du vurderer høytykkspylere? Vi gir deg oversikten.

Pris
Det kan skille flere tusen kroner mellom den rimeligste høytrykksspyleren og den dyreste. Ta deg tid til å sammenligne prisen på ulike modeller og i ulike butikker, og du sikrer at du gjør et godt kjøp.

Å gå for den billigste utgaven er ikke nødvendigvis det som lønner seg i lengden. Velger du en modell som ikke svarer til behovet ditt, risikerer du å kaste bort penger på en spyler som blir stående bortgjemt i garasjen. Bruk heller litt ekstra på å skaffe deg den modellen du faktisk trenger, men uten å la deg friste til å kaste bort penger på en dyrere utgave enn du behøver.

Arbeidstrykk
Arbeidstrykk måles i bar og indikerer kraften vannet kommer ut av munnstykket med. Det finnes mindre høytrykkspylere med et arbeidstrykk på 60-90 bar, men det er generelt anbefalt at du velger en høytrykkspyler med et arbeidstrykk på rundt 120 bar. Det er også mulig å få høytrykksspylere med enda høyere arbeidsstyrke, f.eks. rundt 160 bar.

I tillegg til det maksimale trykket, bør det være en selvfølge at du har mulighet til å justere arbeidstrykket slik at du kan tilpasse det til de ulike vaskejobbene.


Høytrykksspyler: Kärcher har en rekke forskjellige modeller med ulikt arbeidstrykk og vannmengde.

Vannmengde
I tillegg til trykket, er vannmengden avgjørende. Dette oppgis i antall liter gjennomstrømning per time og kan variere fra et par hundre liter til flere hundre liter.

Effekt
Motoreffekten måles i watt og sier noe om strømforbruket. Det er naturlig nok gjerne en sammenheng mellom effekt og arbeidstrykk. De minste har en effekt på rundt 1,4 kW, mens de store har en effekt på rundt 3 kW

Slange
Hvor lang er slangen og hvor enkel er den å håndtere? Dette er to ting som kan være avgjørende for hvor mye du ender opp med å bruke høytrykksspyleren. En høytrykksspyler som har en slange på hele tolv meter vil for eksempel ha en helt annen rekkevidde enn en slange på bare fire meter.

Tilbehør
Vann og kraft alene er ikke alltid nok. Med ulike former for tilbehør kan høytrykksspyleren brukes til en rekke forskjellige jobber. Tilbehør kan for eksempel være ulike børster, terrassevasker eller roterende munnstykke. Disse må du som regel kjøpe til i tillegg, men noen modeller kommer med en del tilbehør inkludert i prisen.

18. april 2011
Mer om Hagemaskiner - hageredskaper

Test av slangeopprullere

Hvorfor krangle med en stor floke av hageslangen hver gang du skal vanne, når du bare kan rulle hele stasen inn i en boks? Vi har prøvd åtte forskjellige slangeopprullere til vegg­montering, og har funnet ut at det er stor forskjell på hva du får for pengene.  Dette kan du lese mer om i testen.

10 ting du bør gjøre før oktober er over

Oktober markerer et tydelig skille mellom sommersesongen og vintersesongen. Her er tingene du må skynde deg å gjøre før oktober er over.

Hagerobotene kommer!

Hageteknologien er her. Så gled deg til mindre ugress og mer hagehygge!

Slik unngår du skader under hagearbeidet

Når snøen smelter spretter mange hobbygartnere entusiastiske ut i hagen, klare med saksa eller motorsagen. Men passer du ikke på ryker fort en tå eller en finger.

Bruker du høytrykksvaskeren riktig?

Hvis du skal bruke høytrykksvaskeren på terrassen eller husveggen må du vite hva du gjør.

Test av kompostkverner

Grov flis til bunndekke, eller fin flis til komposthaugen? Det bestemmer om du skal velge en kvern med kniv eller med valser. Vi har testet seks kompost...

Test av batteridrevne kjedesager

Kjedesag på batteri er på rask fremmarsj i takt med at batteriene blir både lettere og kraftigere. Og det er ingen grunn til å rynke på nesen av dem. De seks modellene vi tester her klarer seg riktig bra.

Test av grensakser

Vi har testet fem forskjellige grensakser. Se hvilken grensaks som kom best ut i test her!

Test av høytrykkspylere

En høytrykksspyler er nyttig å ha for de fleste. Vi har testet fem høytrykksspylere opp mot hverandre og konkurransen ble hårfin.

Hageredskapene trenger vedlikehold

Få hageredskaper trenger mye vedlikehold, men noen små, enkle grep kan gjøre en stor forskjell. Noen minutters pleie før de ryddes bort og de er klare for neste sesong.

Hagens verktøykasse

Noen hageredskaper er kjekkere å ha enn andre.

Bruk motorsager med vett!

– Vernebukse, vernestøvler og hjelm med hørselsvern og visir er helt nødvendig når du jobber med motorsag, understreker Gøran Johansson, lærer i skogbru...

God redskap er halve jobben

En velpleid hage krever både innsats og tid, men satser du på velfungerende hageredskap, kan mange arbeidstimer spares.

Treeierens utstyrsliste

Har du en hage full av trær og busker? Da gjelder det å ha utstyret i orden.

Smarte hageredskap

Ønsker du en velpleid hage til pryd, rekreasjon og glede, er utvalget av hjelpemidler større enn noen gang tidligere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no