Bilde: Getty Images

Slik unngår du skader under hagearbeidet

Når snøen smelter spretter mange hobbygartnere entusiastiske ut i hagen, klare med saksa eller motorsagen. Men passer du ikke på ryker fort en tå eller en finger.

Dette får spesielt forsikringsselskapene merke. Tryg Forsikring opplyser om at de årlig får inn mellom 200 og 400 meldinger om skader som oppstår i forbindelse med hagearbeid.

– En liten busk kan gjøre deg ufør, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

– Amatører kvestes av motorsagen, og gressklipperen fører til amputasjoner av tær og fingre. Slurvete bruk av hekkesaks står også bak mange stygge ulykker, sier Steen i en pressemelding.

Topplisten over skade forsikringsselskapet mottar er på førsteplass «gressklipperskader», etterfulgt av kutt- og øyeskader og fall fra stiger og trær, skriver ABC Nyheter. Og her er det særlig én gruppe som er spesielt utsatt:

– Middelaldrende menn som leker seg med litt for avansert hageverktøy er verstingene. Denne aldersgruppen klatrer i høye stiger og ramler ofte ned. De kutter seg opp på sager, knekker arm og bein og skader seg generelt mest av alle under hagearbeid, sier Steen. 

– Det kan føre til uførhet resten av livet

Ettersom hagearbeidet blir enklere med bedre og mer motoriserte verktøy, har det også blitt farligere. Forsikringsselskapet ber derfor folk tenke mer på sikkerheten i forbindelse med hagearbeidet.

– Det ryker med noen tær hvert år. Når nordmenn klipper gresset, gjøres det ofte barføtt og i sandaler. Da blir skadene ofte omfattende, og det blir en forsikringssak, sier Steen og fortsetter:

–  Mest vanlig er det vanlig for forsikringsselskapet å dekke utgifter til behandling av ulik art. Men noen skader seg så alvorlig at de får varianter av uførhet for resten av livet.

Tryg har derfor noen gode tips til deg før du setter i sving:

– Ikke stress med hagearbeidet. Om du ikke er profesjonell gartner, så kjenn dine begrensninger - og for all del bruk skikkelig sikkerhetsutstyr.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få smarte tips og triks til hverdagen!

Dette må du huske på:

  • For vanlig hagearbeid som gressklipping, bør du gå for lette vernesko som ser ut som vanlige fritidssko. De er laget av et solid materiale og har ståltupp, men det kan man ikke se.

  • Skal du sage, så bruk vernebriller. Øyeskader er veldig vanlig, og lett å unngå med beskyttelse.

  • Ved bruk av motorsag bør du bruke eget sikkerhetsutstyr som naturlig følger med; briller, vernesko og gjerne en spesiallaget jakke som stopper sagen om du skulle være uheldig å sage i deg selv.

  • Skal du høyt opp i en stige, så la noen holde stigen for deg. Årlig ramler mange nordmenn ned fra stigene sine og får alvorlige skader, opplyser forsikringsselskapet.

  • Rydd plenen for leker, stein og kvister før du går i gang. Kjører du over løse gjenstander på plenen kan disse bli kastet ut med stor kraft og gi alvorlige skader, spesielt hvis de treffer i øynene. 

  • Hold barn på trygg avstand. Da unngår du at de skader seg på selve gressklipperen og at de får steiner eller annet i øynene.

Kilde: Sikkerhverdag.no, Tryg Forsikring

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

2. mai 2016
Mer om Hagemaskiner - hageredskaper

Test av slangeopprullere

Hvorfor krangle med en stor floke av hageslangen hver gang du skal vanne, når du bare kan rulle hele stasen inn i en boks? Vi har prøvd åtte forskjellige slangeopprullere til vegg­montering, og har funnet ut at det er stor forskjell på hva du får for pengene.  Dette kan du lese mer om i testen.

10 ting du bør gjøre før oktober er over

Oktober markerer et tydelig skille mellom sommersesongen og vintersesongen. Her er tingene du må skynde deg å gjøre før oktober er over.

Hagerobotene kommer!

Hageteknologien er her. Så gled deg til mindre ugress og mer hagehygge!

Bruker du høytrykksvaskeren riktig?

Hvis du skal bruke høytrykksvaskeren på terrassen eller husveggen må du vite hva du gjør. 

Test av kompostkverner

Grov flis til bunndekke, eller fin flis til komposthaugen? Det bestemmer om du skal velge en kvern med kniv eller med valser. Vi har testet seks kompost...

Test av batteridrevne kjedesager

Kjedesag på batteri er på rask fremmarsj i takt med at batteriene blir både lettere og kraftigere. Og det er ingen grunn til å rynke på nesen av dem....

Test av grensakser

Vi har testet fem forskjellige grensakser. Se hvilken grensaks som kom best ut i test her!

Test av høytrykkspylere

En høytrykksspyler er nyttig å ha for de fleste. Vi har testet fem høytrykksspylere opp mot hverandre og konkurransen ble hårfin.

Hageredskapene trenger vedlikehold

Få hageredskaper trenger mye vedlikehold, men noen små, enkle grep kan gjøre en stor forskjell. Noen minutters pleie før de ryddes bort og de er klare...

Hagens verktøykasse

Noen hageredskaper er kjekkere å ha enn andre.

Hva du bør se etter i høytrykksspyleren

Pris og arbeidstrykk er ikke det eneste du bør vurdere når du skal kjøpe høytrykksspyler. Her gir vi deg oversikten over hva du bør se etter.

Bruk motorsager med vett!

– Vernebukse, vernestøvler og hjelm med hørselsvern og visir er helt nødvendig når du jobber med motorsag, understreker Gøran Johansson, lærer i skogbru...

God redskap er halve jobben

En velpleid hage krever både innsats og tid, men satser du på velfungerende hageredskap, kan mange arbeidstimer spares.

Treeierens utstyrsliste

Har du en hage full av trær og busker? Da gjelder det å ha utstyret i orden.

Smarte hageredskap

Ønsker du en velpleid hage til pryd, rekreasjon og glede, er utvalget av hjelpemidler større enn noen gang tidligere.