Bilde: Colourbox

Treeierens utstyrsliste

Har du en hage full av trær og busker? Da gjelder det å ha utstyret i orden.

Trær og busker er spennende elementer som er med å skape ly og rom i hagen. Velger du riktige sorter, kan du også glede deg over blomster, frukt, bær og nydelig høstløv. Jo, trær og busker er et gledelig tilskudd til hagen, men de kommer også med et aber – vedlikehold.

Har du slått deg løs med treplantingen eller overtatt en gammel hage med busker og trær, er det bare én ting å gjøre: skaff deg godt utstyr. For selv om du foretrekker et naturlig utseende i hagen og ikke har for vane å beskjære busker i form av finurlige figurer, vil trær og busker kreve en del arbeid. Som et absolutt minimum bør du fjerne syke, skadde eller døde greiner på både trær og busker. Det samme bør du gjøre med greiner som gnisser mot hverandre, da dette kan gi sår og skader.


Hekktrimmer: En nødvendighet når du har hekk.

I tillegg er det mange andre grunner til å beskjære trær og busker. Noen ganger beskjærer vi for å få en tett og buskete vekst, andre ganger for å få en mer åpen voksemåte. Bærbusker bør beskjæres for å gi gode avlinger, mens sibirkornellen  forynges for å få frem den flotte rødfargen på grenene. Hekken rundt hagen må trimmes for å holde fasongen eller hindre at den vokser seg så store at den skygger for resten av hagen. Mange trær og busker gir mye beskjæring, men heldigvis finnes det utstyr som gjør jobben lettere.

Beskjæringssaks: Det beste og tryggeste redskapet for små kutt. Det er ingenting i veien for å bruke vanlige beskjæringssakser, men har du mye som skal beskjæres eller svekket kraft i hendene, kan det være en idé å skaffe seg en elektrisk beskjæringssaks. Bosch har nylig lansert Ciso , en batteridreven beskjæringssaks som kan kutte opptil halvannen centimeter tykke greiner.

Greinsaks: Til tykkere greiner trenger du ei greinsaks. Denne lar deg beskjære de greinene som beskjæringssaksa ikke tar. Bladet er større og håndtakene er lengre. Sistnevnte gir vektstangskraft, slik at det blir lettere å beskjære kraftigere greiner. 

Greinsag: Er det først og fremst busker som fyller opp hagen din, er det ikke sikkert du behøver ei greinsag. Men har du frukttrær som trenger beskjæring eller prydtrær som har vokst seg stygge i formen, vil ei greinsag gjøre jobben der greinsaksa må gi opp. Manuelle greinsager er mest vanlig, men det finnes også motoriserte. Stihl har for eksempel greinsag som kombiverktøy. Denne kan brukes sammen med kombimotor, og med forlengerskaft kan du stå trygt på bakken mens du beskjære frukttrær.

Hekktrimmer: En hekktrimmer, eller elektrisk hekksaks, er en nødvendighet når du har hekk. Det er forskjell på å klippe en over to meter høy tujahekk og en liten buksbomhekk i knehøyde, så velg hekktrimmeren etter hekken. Elektriske hekksaker er lettere i bruk enn bensindrevne, men sliter mer i møte med kraftige greiner.

- Løft aldri hekktrimmeren over skulderhøyde. Sett opp en solid plattform å arbeide fra hvis hekken er høy, anbefaler teamet bak Fra frø til frodig hage, en grundig innføringsbok i hagearbeid.

Du får enkeltsidig og dobbeltsidig hekktrimmere. Enkeltsidige har kutteblad kun på den ene siden, og det kan derfor ta lenger tid å beskjære hele hekken. Men til gjengjeld kan enkeltsidige hekksakser ha lengre blad uten at det går ut over vekten, og dermed kan du klippe større flater i én bevegelse.  

Dobbeltsidig er den vanligste typen, og passer for hekker opp til halvannen meter. Med kutteblad på begge sider kan du beskjære hekken med sveipende bevegelser og få jobben unnagjort raskere. Det finnes også stanghekksakser som gjør det mulig å klippe høye hekker uten å bruke stige.

Kompostkvern: Når all beskjæring så er unnagjort, står du igjen med en svær haug av kvister og greiner. Med mindre du har en stor eiendom, vil ei kompostkvern være uvurderlig i den trerike hagen.

- Velger du elektrisk kvern, bør den kunne tygge alt som ikke går i peisen. Til det kreves mer enn de normale par tusen wattene billigkvernene går på. Velg heller enn med minst 3000 watt, anbefaler Tor Smaaland i Tors tusen hagetips.

Klipp av småkvister og legg unna de grovere delene som du kan bruke i peisen til vinteren. Resten lar du gå gjennom kompostkverna. Resultatet kan du legge under hekken, bruke som dekke i bedet eller som strø i komposten.

18. mai 2009
Mer om Hagemaskiner - hageredskaper

Test av slangeopprullere

Hvorfor krangle med en stor floke av hageslangen hver gang du skal vanne, når du bare kan rulle hele stasen inn i en boks? Vi har prøvd åtte forskjellige slangeopprullere til vegg­montering, og har funnet ut at det er stor forskjell på hva du får for pengene.  Dette kan du lese mer om i testen.

10 ting du bør gjøre før oktober er over

Oktober markerer et tydelig skille mellom sommersesongen og vintersesongen. Her er tingene du må skynde deg å gjøre før oktober er over.

Hagerobotene kommer!

Hageteknologien er her. Så gled deg til mindre ugress og mer hagehygge!

Slik unngår du skader under hagearbeidet

Når snøen smelter spretter mange hobbygartnere entusiastiske ut i hagen, klare med saksa eller motorsagen. Men passer du ikke på ryker fort en tå eller en finger.

Bruker du høytrykksvaskeren riktig?

Hvis du skal bruke høytrykksvaskeren på terrassen eller husveggen må du vite hva du gjør.

Test av kompostkverner

Grov flis til bunndekke, eller fin flis til komposthaugen? Det bestemmer om du skal velge en kvern med kniv eller med valser. Vi har testet seks kompost...

Test av batteridrevne kjedesager

Kjedesag på batteri er på rask fremmarsj i takt med at batteriene blir både lettere og kraftigere. Og det er ingen grunn til å rynke på nesen av dem. De seks modellene vi tester her klarer seg riktig bra.

Test av grensakser

Vi har testet fem forskjellige grensakser. Se hvilken grensaks som kom best ut i test her!

Test av høytrykkspylere

En høytrykksspyler er nyttig å ha for de fleste. Vi har testet fem høytrykksspylere opp mot hverandre og konkurransen ble hårfin.

Hageredskapene trenger vedlikehold

Få hageredskaper trenger mye vedlikehold, men noen små, enkle grep kan gjøre en stor forskjell. Noen minutters pleie før de ryddes bort og de er klare for neste sesong.

Hagens verktøykasse

Noen hageredskaper er kjekkere å ha enn andre.

Hva du bør se etter i høytrykksspyleren

Pris og arbeidstrykk er ikke det eneste du bør vurdere når du skal kjøpe høytrykksspyler. Her gir vi deg oversikten over hva du bør se etter.

Bruk motorsager med vett!

– Vernebukse, vernestøvler og hjelm med hørselsvern og visir er helt nødvendig når du jobber med motorsag, understreker Gøran Johansson, lærer i skogbruk ved Melsom videregående skole i Vestfold.

God redskap er halve jobben

En velpleid hage krever både innsats og tid, men satser du på velfungerende hageredskap, kan mange arbeidstimer spares.

Smarte hageredskap

Ønsker du en velpleid hage til pryd, rekreasjon og glede, er utvalget av hjelpemidler større enn noen gang tidligere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no